Hlavní navigace

Adrian Sarbu prodal CME další podíly v rumunských společnostech

8. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 6. 2007

Pětiprocentní podíl v rumunských společnostech Pro TV a Media Pro International, které provozují komerční televizi Pro TV, několik tematických kanálů, rádií a produkční firmy, které pro tato média vyrábějí pořady, koupila od generálního ředitele Pro TV Adriana Sarbu americká společnost CME. Informuje o tom agentura ČTK s odvoláním na zprávu CME pro americké regulační orgány.

Sarbu je ředitelem televizních aktivit CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Fakticky tedy vede i nejsledovanější českou televizi Nova, která je zároveň nejvýnosnější stanicí celé skupiny. Za pětiprocentní podíly ve dvou rumunských firmách CME zaplatila 49,8 milionu dolarů (v přepočtu téměř 1,1 miliardy korun). Kupujícím byla společnost CME Romania, která je stoprocentně vlastněná mateřskou CME.

Sarbu prodával podíly, které vlastnil prostřednictvím své firmy Rootland Trading. Nyní mu v Pro TV a Media Pro International zbývají podíly po pěti procentech. Do loňského února přitom Sarbu vlastnil patnáctiprocentní podíl v obou společnostech a právo veta při jakémkoli rozhodování. Tehdy od něj CME odkoupila za 27 milionů dolarů pětiprocentní podíly, součástí transakce bylo formální zrušení práva veta a jmenování Sarba do funkce ředitele televizních stanic v Česku, na Slovensku a v Rumunsku.

BRAND24

Kromě televizí, rádií, tisku, internetu a televizní produkci se Sarbu, původní profesí režisér, věnuje také filmu. Letos v únoru zapsal český obchodní rejstřík firmu Media Pro Pictures, která je stoprocentně vlastněná rumunskou Media Pro Management. Tuto společnost přímo ovládá Sarbu. Česká Media Pro Pictures se věnuje koprodukcím, nedávno se například podílela, společně s Českou televizí, na natáčení filmu Roming, který měl 31. května premiéru v českých kinech.

PROFIL: Kdo je Adrian Sarbu? (Reflex)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).