Hlavní navigace

satCentrum: Zákazníky UPC Direct zřejmě čeká přetáčení parabol

18. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
18. 6. 2008

Jak dnes ve svém článku informuje server satCentrum, zákazníky satelitní platformy UPC Direct by mohlo čekat už o letošním podzimu nepříjemné překvapení v podobě otočení paraboly na novou pozici 23,5 st. východně. Satelitní web se odvolává na několik zdrojů, které má k dispozici. Společnosti Liberty Global totiž končí na podzim smlouva o pronájmu pěti transponderů, které obsazuje pro DTH (direct-to-home) příjem na satelitech Astra 1KR a Astra 1G. Na firmu má být údajně vyvíjen velký nátlak především proto, že na pozici 19.2 východně je za prvé velká poptávka po trandpondérové kapacitě a za druhé se chystá přesun francouzské platformy TPS.

cif 24 - early cena - média

SatCentrum dále dodává, že pro přechod na pozici 23.5 st. východně jsou i další pro. Např. skutečnost, že jsou k dispozici volné frekvence na satelitu Astra 1E a v roce příštím zde bude posílena flotila o družici Astra 3B. Na pozici 23.5 st. východně navíc vysílá i česká satelitní platforma CS Link a bylo by tak snadné zařadit některé programy, které v nabídce chybí (Sport 5, Óčko atd.), také pro abonenty UPC Direct. K dispozici ovšem není jen kapacita společnosti SES, ale také konkurenčního Telenoru. Na pozici 0.8 st. záp. je k mání nedávno vypuštěny satelit Thor 5. Ve hře jsou podle serveru i další méně atraktivní pozice, např. 16 či 9 st. východně.

A jak komentuje tento krok česká pobočka UPC? Problém se podle tiskového mluvčího společnosti Františka Maliny neřeší v Praze, Bratislavě, Budapešti nebo dokonce v Amsterdamu, ale až v americkém Denveru. Společnost Liberty Global poskytuje řešení direct-to-home příjmu pro 17 zemí a současná strategie by vyřešila situaci minimálně na nejbližších deset let, uvádí satCentrum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).