Hlavní navigace

Satelitní platforma Digi TV začala měnit kvůli pirátům karty

9. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
TÝDENNÍ REVIZE - Více než dvouletý nelegální příjem rumunské satelitní platformy Digi TV se možná chýlí ke konci. Provozovatel tohoto multiregionálního balíku kanálů totiž začal měnit dekódovací karty v Maďarsku, což znamená, že by se tak brzy mohlo stát (ale také nemuselo) i v České republice a na Slovensku. Jelikož platforma ale působí hned v několika zemích, určitě nebude výměna postupovat nějakým závratným tempem. Stranou zájmu nezůstaly ani konkurenční satelitní služby Skylink a Magio Sat.

Rumunská platforma Digi TV mění karty

Zákazníky satelitní služby Digi TV zřejmě čeká v nejbližší době výměna přístupových karet k této vysílací platformě. Operátor služby, rumunská společnost RCS/RDS, zveřejnil na internetových stránkách maďarské mutace Digi TV informaci, že kvůli přechodu z kódovacího systému Nagravision 2 na novější Nagravision 3 bude muset vyměnit přístupové karty všem svým zákazníkům. Ke změně kódovacího systému a výměně karet dojde kvůli stále častějšímu prolamování stávajícího kódování a pirátskému příjmu televizních programů Digi TV, k němuž masivně dochází i v tuzemsku. Maďarská Digi TV rozešle všem svým zákazníkům dopis s novou dekódovací kartou, kterou si budou muset diváci vyměnit v set-top-boxu podle přiložených pokynů. Starou kartu mají do sedmi dnů vrátit provozovateli Digi TV. Na českém webu služby Digi TV se zatím informace o chystané výměně karet neobjevila. Maďaři hodlají zákazníkům, kteří vrátí původní kartu v pořádku operátorovi, poděkovat měsíčním příjmem prémiového filmového balíčku HBO Max Pak zdarma.

Action Star - Digi TV

Pirátský příjem platformy Digi TV je dnes u mnoha satelitních diváků běžným jevem. Foto: autor

Jan Potůček: Satelitní služba Digi TV připravuje výměnu karet. Kvůli pirátům

Známe podrobnosti o přechodu satelitního Skylinku na nové kódování

V satelitní platformě Skylink došlo k zapojení tzv. identu kódování Irdeto u řady dalších programů. V současné době se jedná o pět transpondérů s těmito stanicemi: Nova HD, Nova Sport HD, TV Barrandov, MTV Czech, Eurosport HD, Filmbox HD, Discovery (SD), National Geographic, Nat Geo Wild, History HD, Jednotka, Dvojka, Trojka, Markíza, Doma, JOJ a JOJ Plus. Nadále je příznak kódování Irdeto aktivní také u stanic MGM, Viasat Explorer, Viasat History a BeBe TV HD. Jak informoval v úterý server DigiZone.cz výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník, k aktivaci kódovacího systému Irdeto by mělo dojít ještě tento týden. Abonenti se však nemusejí ničeho bát, žádnou změnu to pro ně znamenat nebude. Platforma si chce pouze nový kódovací systém odzkoušet. Podpora stávajícího CryptoWorks by neměla skončit dříve než poslední den roku 2012. Co se týká transpondérů (frekvencí), kde je příznak zapojen, jsou to tyto: 11798/H, 11856/V, 11992/H, 12110/H a 12565/H.

Irdeto modul 500

S moduly Irdeto se mohou zákazníci obchodu s anténní a satelitní technikou setkat již dnes. Foto: tvdigitalne.cz

Lukáš Polák: Satelitní Skylink a CS Link přejdou na kódování Irdeto. Mají se diváci bát?
Lukáš Polák: Další kanály s příznakem kódování Irdeto v satelitním Skylinku
Lukáš Polák: Satelitní CS Link s přechodem na nový systém spěchat nebude

Programová nabídka Magio Sat je venku. Start bude pravděpodobně 15. ledna

Společnost Slovak Telekom zveřejnila na svých webových stránkách dva dokumenty, které se týkají chystané satelitní platformy Magio Sat. Z nich je zároveň patrné, že nabídka je platná k 15. lednu. K tomuto datu tedy pravděpodobně začne Slovak Telekom nabízet komerční provoz této služby. První z dokumentů se týká programové nabídky, druhý tarifů na poskytování Magio Sat. Jak se dalo předpokládat, základní nabídka označená jako Štart, nabídne všechny programy Slovenské televize, Markízy i JOJ a také stanici TV Lux. Chybět tu nebude ani veřejnoprávní Česká televize s kanály ČT 1 a ČT 2 a možná překvapivě také TV Prima, která však v současné době z nabídek kabelových operátorů na Slovensku mizí. Za tento balíček zaplatí zákazníci 12,95 €. Balíček Klasik oproti tomu nabídne 38 programů za cenu 18,95 €. Co se týká prémiových stanic, v balíčcích nebudou chybět Cinemax (7,35 €) nebo HBO (7,95 €). Pokud si pořídíte HBO MaxPak (Cinemax, Cinemax 2, HBO, HBO 2, HBO Comedy), vyjde vás celý balík kanálů pouze na 9,95 €.

Magio Sat - komplet

Sateliní komplet platformy Magio Sat. Foto: autor

Lukáš Polák: Satelitní služba Magio Sat zveřejnila ceník i obsah programových nabídek
Jan Potůček: Primu překvapilo, že ji zařadí satelitní služba Magio Sat na Slovensku

Stručně

Dokumentární kanál Discovery HD, který je součástí nabídky některých kabelových a IPTV operátorů, končí svou distribuci ve střední Evropě. Ve čtvrtek to oznámila společnost Discovery Networks. Na pozici tohoto programu se objeví od 15. ledna nová stanice Discovery HD Showcase. Veškeré programy na tomto kanále budou produkovány ve vysokém rozlišení obrazu.

Lukáš Polák: Discovery HD ve střední Evropě končí, 15. ledna ho nahradí verze Showcase

Kabelová a satelitní televize Film+ by měla v blízké době zahájit vysílání v širokoúhlém formátu 16:9. Serveru Mediálne.sk to řekla zástupkyně jejího provozovatele, společnosti IKO Cable, Erika Luzsicza. Připravujeme se také na to, abychom v co nejkratším čase nabídli našim divákům vysílání ve formátu 16:9, konstatovala Luzsicza.

Lukáš Polák: Film+ chystá vysílání v širokoúhlém formátu
Lukáš Polák: Nový HD kanál od IKO Cable s reálnějšími obrysy
Jan Potůček: Film+ nezískal satelitní licenci. Kvůli dřívějšímu prohřešku

Nejsledovanější slovenskou televizi Markíza a její druhý program, na ženy zaměřenou stanici TV Doma, může do svojí programové nabídky určené zákazníkům v České republice zařadit satelitní služba CS Link. Rozhodla o tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Na Slovensku již CS Link svým zákazníkům tyto programy nabízí. U CS Linku zároveň skončilo promo na MTV Czech.

TV Doma inzerát - letadlo

Ukázka z imagové kampaně slovenského kanálu Doma. Foto: archiv TV Markíza

Jan Potůček: Satelitní CS Link může zařadit do české nabídky Markízu a TV Doma

Pokutou 50 tisíc korun odměnila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) televizi Nova za neobjektivní reportáž o digitalizaci televizního vysílání z vysílače Ještěd. Reportér Ivan Berka totiž v příspěvku Televizních novin z loňského 12. června o výměně antény na Ještědu uvedl, že diváci v Liberci můžou s nákupem set-top-boxu počkat, protože digitální vysílání zde začne až v srpnu 2010.

Jan Potůček: Nova dostala pokutu 50 tisíc korun za reportáž o digitalizaci Ještědu

BRAND24

Od začátku letošního roku došlo na družicích společnosti SES Astra parkujících na pozici 19,2 st. východně k několika změnám v distribuci některých kanálů. Tou nejzásadnější je pravděpodobně ukončení šíření německého kanálu Deutsche Welle v digitální podobě. Ten z ekonomických důvodů nadále vysílá pouze prostřednictvím konkurenční družice Hotbird na pozici 13 st. východně.

Lukáš Polák: Několik zásadních změn od ledna na satelitech Astra 19,2

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

  • Oznámení o výměně karet rumunské Digi TV v Maďarsku
    74 %
  • Zapojení identu Irdeto u dalších programů platformy Skylink
    12 %
  • Zveřejnění programové nabídky a cen platformy Magio Sat
    5 %
  • Jiná
    5 %
  • Nevím
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).