Hlavní navigace

Satelitní T-Mobile televize přeprodává Skylink, kartu má ale levnější

22. 10. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Herec Chuck Norris bude hlavním propagátorem „nové“ satelitní televizní služby v České republice, kterou bude od 1. listopadu nabízet mobilní operátor T-Mobile. Ve skutečnosti však nepůjde o zcela novou satelitní platformu, nýbrž velkoobchodní nabídku největší české satelitní služby Skylink pod jiným názvem. T-Mobile nabídne vedle placené satelitní televize i omezenou základní programovou nabídku zdarma, pouze za cenu dekódovací karty a její aktivaci. Tato karta vyjde dokonce levněji než u Skylinku. Kromě toho T-Mobile přichází s nabídkou dotovaných satelitních kompletů za jednu korunu.

Třetí neplacená satelitní služba v Česku

T-Mobile spatřuje v satelitní televizi možnost, jak svým zákazníkům nabídnout plné portfolium služeb. Od letošního jara nabízí na Slovensku svoji placenou satelitní televizi Magio Sat, která je doplňkem k placené digitální televizi přes pevnou linku Magio. V České republice dosud T-Mobile placenou televizi nenabízel, pokoušel se pouze o mobilní televizní službu ve standardu DVB-H, ovšem bezúspěšně. Satelitní „T-Mobile televize“, kterou začne nabízet od 1. listopadu, bude velkoobchodní nabídkou již existující satelitní služby Skylink, která pro T-Mobile zajišťuje veškerou technickou podporu od poskytování televizních programů, přes výrobu, výdej a správu dekódovacích karet.

T-Mobile televize je 100% postavena na platformě Skylink. Stejná satelitní distribuce, stejný systém podmíněného přístupu, po technické stránce stejné karty (jen s odlišným potiskem), sdělil serveru DigiZone.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která v České republice provozuje satelitní službu Skylink. Na rozdíl do Slovenska, kde si T-Mobile provozuje svoji satelitní službu Magio Sat na vlastní jméno a pronajímá si vlastní satelitní kapacitu, v České republice firma vystupuje pouze jako virtuální satelitní operátor. Oproti partnerskému Skylinku ale nabízí jednu výhodu: přístupová karta k bezplatné omezené programové nabídce T-Mobile televize je levnější.

T-Mobile televize - reklama Chuck Norris

Ústřední postavou chystané reklamní kampaně na satelitní T-Mobile televizi bude Chuck Norris a vtípky na jeho adresu (Zdroj: T-Mobile)

Karta k bezplatné nabídce jen za 1 599 Kč

T-Mobile televize - karta

Skylink nabízí dekódovací kartu k základní bezplatné programové nabídce za 1 999 korun, T-Mobile si za stejnou kartu účtuje o 400 korun méně (u Skylinku je ale v ceně karty dvouměsíční sledování kompletní placené programové nabídky zdarma). Oba základní programové balíčky partnerských satelitních služeb jsou přitom shodné, obsahují 18 českých a slovenských televizních programů včetně ČT HD a Novy HD. Cenový rozdíl ve prospěch Skylinku nastává až u placených programových nabídek. T-Mobile televize poskytuje vedle bezplatné nabídky Start ještě jednu základní placenou nabídku Standard, která obsahuje 43 televizních programů a firma si za ni účtuje 449 korun měsíčně v případě, že zákazník podepíše smlouvu na dva roky (na čtvrteční tiskové konferenci T-Mobile nezaznělo, jaká je cena tohoto balíčku v případě, že zájemce chce smlouvu na kratší období).

Balíček Standard od T-Mobile televize zcela odpovídá balíčku MULTI od Skylinku. Ten jej nabízí za 250 korun měsíčně bez závazku na určité časové období. Oproti T-Mobile je tedy levnější o 199 korun měsíčně a nevyžaduje uzavření smlouvy na dva roky. Nabídce Skylinku odpovídají i další tři placené tematické balíčky T-Mobile televize. Balíček Film obsahuje programy HBO, HBO HD a Cinemax, a firma si za něj účtuje 299 korun měsíčně, přičemž jej lze objednat pouze k základním programovým nabídkám Start a Standard. Skylink trojici těchto programů v jednom balíčku nenabízí, v ceníku má kombinace HBO a Cinemaxu za 280 korun nebo HBO HD a Cinemaxu za 325 korun měsíčně.

T-Mobile televize - základní balíčky

Základní programové balíčky satelitní T-Mobile televize (kliknutím obrázek zvětšíte)

Jiří Peterka 100

Očima Jiřího Peterky: Chuck Norris udělal z T-Mobile virtuálního operátora

Osobě Chucka Norrise je přisuzováno mnoho hrdinských činů doslova epochálního významu. Nejnověji se může pyšnit tím, že přesvědčil český T-Mobile, aby opustil své původní záměry s mobilní televizí na platformě DVB-H, přešel na satelitní platformu DVB-S a stal se (satelitním) virtuálním operátorem. Díky tomu může T-Mobile nabízet služby triple play, zahrnující i novou „T-Mobile Televizi“, píše na webu Lupa.cz odborník na broadband a mobilní služby Jiří Peterka.

Tematické balíčky jsou dražší o marži pro T-Mobile

Další placená programová nabídka T-Mobile televize, balíček HD, obsahuje sedm programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a zcela odpovídá balíčku HP Plus od Skylinku. T-Mobile si za něj účtuje 299 korun měsíčně k základnímu balíčku Standard (dohromady tedy i se Standardem 748 korun měsíčně při uzavření smlouvy alespoň na dva roky) nebo 349 korun měsíčně k základnímu bezplatnému balíčku Start. Skylink si za stejnou nabídku účtuje 350 korun měsíčně. A konečně, balíček Zábava CS od T-Mobile televize, která obsahuje programy Kino CS, Doku CS a Muzika CS, přijde zájemce na 99 korun měsíčně k některé z dvou základních programových nabídek, zatímco Skylink ji pod názvem CS TV nabízí za 90 korun měsíčně.

Za vyšší ceny u T-Mobile televize může marže, kterou si připisuje T-Mobile i Skylink při přeprodeji původních nabídek satelitního Skylinku. Povaha spolupráce by se dala charakterizovat jako vztah provozovatele a velkoobchodníka. T-Mobile získává od nás karty a placené služby a hradí velkoobchodní cenu. Rozdíl mezi velkoobchodní cenou a koncovou cenou tvoří marže T-Mobile. Rozdíl mezi našimi náklady a velkoobchodní cenou tvoří marže TradeTecu, vysvětluje šéf Skylinku Jaromír Glisník. Na rozdíl od Skylinku ale T-Mobile nabízí novým zákazníkům dotované satelitní přijímače a výhodné zaváděcí i předvánoční slevy. Část jich poskytuje pouze stávajícím zákazníkům T-Mobile.

T-Mobile televize - tematické balíčky

Tematické balíčky satelitní T-Mobile televize, které lze dokoupit k základním programovým nabídkám

Dotované set-top-boxy za korunu, parabola o průměru 80 cm

Pokud si chce satelitní T-Mobile televizi pořídit zájemce, který dosud televizi přes satelit nepřijímal, firma mu nabízí dva typy dotovaných set-top-boxů. Oba jsou HD ready a umožňují nahrávání pořadů na externí disk přes USB rozhraní, přiblížil na čtvrteční tiskové konferenci v pražském kině Mat ředitel marketingové komunikace T-Mobile Martin Jaroš. Jde o přijímače Topfield SBI-2050 a GoSat GS 7050 HDi. Oba podporují kódovací systém Irdeto PIsys, na který letos začala přecházet satelitní služba Skylink. K nim firma v ceně dodává duo LNB pro nastavování paraboly mezi vysílacími pozicemi 23,5 a 19,2 stupně východně. Do budoucna bychom chtěli nabízet více druhů přijímačů, uvažujeme o dvoutunerových set-top-boxech i přijímačích s integrovaným pevným diskem pro nahrávání, přiblížil Jaroš.

Pokud zákazník projeví zájem o bezplatnou základní programovou nabídku Start, zaplatí za satelitní přijímač a parabolu částku 4 400 Kč, další 2 000 Kč za instalaci a 1 599 Kč za dekódovací kartu (tu mohou získat i ti diváci, kteří už mají vlastní satelitní komplet). V případě, že se klient upíše T-Mobilu nejméně na dva roky pro odběr základní nabídky Standard, vyjde ho set-top-box a parabola na pouhou korunu, za kartu neplatí nic a instalace kompletu ho vyjde na 499 korun. Instalaci pro nás zajišťuje externí společnost, která garantuje, že proběhne v řádu dní od objednávky, doplnil Martin Janoš. Skylink dotované set-top-boxy ani zprostředkování instalace satelitního kompletu nenabízí, má však smluvní prodejce v regionech, kteří se zabývají i instalacemi (za poplatek).

Topfield SBI-2050

Dotovaný satelitní přijímač Topfield SBI-2050, který T-Mobile televize nabízí ke smlouvě na dva roky za jednu korunu

T-Mobile zveřejní seznam prověřených přijímačů

Diváci satelitní T-Mobile televize si ale nemusí pořizovat přijímače od T-Mobilu. Firma pro tento případ zveřejní na svém webu seznam prověřených satelitních set-top-boxů a televizorů se satelitními tunery, u nichž je příjem T-Mobile televize bezproblémový. Testovali jsme televizory od Panasonicu a Samsungu. Mezi doporučovanými satelitními přijímači budou set-top-boxy, které podporují systém Irdeto PIsys, přiblížil Martin Jaroš. Na rozdíl od satelitní služby UPC Direct tudíž nebudou set-top-boxy pro příjem T-Mobile televize spárované s dekódovacími kartami, stejně jako tomu není ani u Skylinku či CS Linku. Firma zatím nenabízí dva a více dotovaných přijímačů pro jednu domácnost, o této možnosti ale uvažuje.

Dotovanými satelitnímu přijímači T-Mobile obhajuje vyšší měsíční paušály za placené programové balíčky než u partnerské služby Skylink. Vzhledem k tomu, že Skylink ani CS Link nenabízí model dotovaného přijímače, a všechno si u nich musíte koupit za plnou cenu, není měsíční paušál tak vysoký. My zákazníkům v rámci základního balíčku Standard nabízíme set-top-box za korunu, což u Skylinku nezískáte, a tomu samozřejmě odpovídá i měsíční paušál, obhajuje obchodní politiku T-Mobilu šéf marketingové komunikace. Dotované přijímače, kompletní satelitní komplety i dekódovací karty bude možné pořídit na eshopu T-Mobile, ve značkových prodejnách, zákaznickém centru firmy, u prodejců satelitní techniky a ve vybraných hypermarketech.

GoSat GS 7050 HDi

Dotovaný satelitní přijímač GoSat GS 7050 HDi, který T-Mobile televize nabízí ke smlouvě na dva roky za jednu korunu

Firma chce získat desítky tisíc zákazníků

Kolik zákazníků by chtěl T-Mobile se svojí velkoobchodní nabídkou satelitní televize oslovit? V následujících letech to odhadujeme řádově na desítky tisíc, říká Martin Jaroš. Nejvíce diváky osloví asi základní bezplatná nabídka, která je levnější než u Skylinku. Takto získaným zákazníkům by poté T-Mobile mohl nabízet další svoje služby za výhodnější ceny, třeba připojení k internetu nebo hlasové služby. Stejným způsobem postupuje i konkurenční Telefónica O2, která vedle mobilní a pevné telefonní linky a připojení k internetu provozuje také placenou digitální televizi přes pevnou linku O2TV. A podobně se chovají i velké kabelové společnosti, které vedle kabelové televize prodávají i připojení k internetu a pevné telefonní linky.

T-Mobile televize - prezentace

DOKUMENT: Prezentace ke startu T-Mobile televize

Hlavním propagátorem satelitní T-Mobile televize bude herec Chuck Norris, kterého firma použije v předvánoční reklamní kampani. Vtípky s Norrisem, podobné těm, které denně nabízí rádio Evropa 2, budou hlavním motivem televizních spotů, billboardů, citylightů i tiskových inzerátů. T-Mobile chce přilákat ke svojí satelitní televizi také prostřednictvím akčních slev, například základní placenou nabídku Standard nabídne pro první půlrok za poloviční cenu, balíček HD pro zákazníky, kteří se firmě upíší do konce roku na následující dva roky, bude na šest měsíců zdarma. PREZENTACE T-MOBILE TELEVIZE (PDF, 1,3MB)

T-Mobile ale oproti ostatním ušetří na nákladech spojených s provozem satelitní televize, všechno jí dodá na klíč Skylink. Když jsme vyhodnocovali různé možnosti, jakým způsobem T-Mobile televizi realizovat, tak kromě technických parametrů a různých družic, které bychom k tomu využívali, jsme zvažovali samozřejmě ekonomické hledisko realizace. Jsme přesvědčeni, že v tomto okamžiku už není na českém trhu prostor pro úplnou, skutečnou satelitní platformu, která by si uplinkovala na nějakou další družici české programy, obhajuje Jaroš spolupráci se Skylinkem. Firma ani nechce investovat do provozu vlastního infokanálu, které Telefónica O2 či UPC mají.

Jaromír Glisník - Skylink

Satelitní T-Mobile televizi provozuje stejná společnost jako Skylink, podle výkonného ředitele Skylinku Jaromíra Glisníka si ale nebude započítávat aktivované karty T-Mobile televize mezi své zákazníky (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

BRAND24

Oficiálním provozovatelem T-Mobile televize je Skylink

Každý divák T-Mobile televize může prvních dvacet dní sledovat kompletní programovou nabídku zdarma, pak si musí aktivovat některý z balíčků. U Skylinku je toto promo období dlouhé dva měsíce. Zajímavé je, že T-Mobile není přímým provozovatelem svojí satelitní televize, tím je vlastník Skylinku, společnost TradeTec. Serveru DigiZone.cz to potvrdil její výkonný ředitel Jaromír Glisník: TradeTec, a.s. je provozovatelem platformy. T-Mobile není registrován jako provozovatel u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Znamená to, že si Skylink bude připisovat aktivované karty T-Mobile televize mezi svoje vlastní zákazníky? Z pohledu vztahu s dodavateli programů ano. Zákazníci T-Mobile jsou zahrnuti do počtu zákazníků, za které odvádíme příslušné poplatky, říká Glisník.

Z pohledu zveřejňování počtu aktivních karet pro účely PR nebudeme aktivní karty T-Mobile uvádět. Samozřejmě je na T-Mobile, zda je zveřejní sami, dodává šéf Skylinku. T-Mobile už naznačil, že se bude snažit se Skylinkem konzultovat, jaké nové programy by mohla tato satelitní služba zařadit do svojí nabídky. Příkladem jsou 3D programy. O 3D samozřejmě uvažujeme a díky tomu, že využíváme družici Astra a satelitní platformu Skylink, už dnes mezi volně šířenými stanicemi nabízíme demo kanál Astry ve 3D. 3D je velmi aktuální téma, jednáme se Skylinkem, že bychom programy tohoto typu měli rádi velice brzy ve své nabídce, doplnil Martin Jaroš.

Má podle vás T-Mobile televize šanci na úspěch?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).