Hlavní navigace

Sbohem, klávesnice!

31. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Klávesnice se příliš nemění, její prapůvod je někde u psacího stroje. Dlouhá desetiletí jsme si počítač bez klávesnice nemohli ani představit, s masivním nástupem tabletů může být za pár let všechno jinak.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Ještě před rokem jsem si nedovedl představit, že budu ovládat telefon nebo počítač dotykem. Pak jsem si zakoupil dotykový telefon. Počítal jsem s tím, že za pár minut poletí zpátky do krabice a budu ho vracet. Nestalo se, na dotykový mobil jsem si zvykl, i když jsem se ho hned ze začátku bál. Odpor k dotykovému displeji jsem dost rychle překonal, ale pořád jsem si jaksi nedokázal představit, že bych si koupil tablet. Často a hodně píšu, takže klávesnice má pro mě cenu zlata. Počítač bez klávesnice je pro mě k ničemu, myslel jsem si.

Zvědavost zvítězila i v případě tabletu, stejně jako dotykový telefon jsem si ho nakonec koupil. A zvykl jsem si snad ještě rychleji, klávesnice mi vůbec nechyběla, a to ani v případě psaní delších e-mailů. Zvyknout se dá na všechno. Určitě bych si zatím nedokázal představit psaní článků na tabletu. Kratší glosu někdy zkusím, ale delší článek by nejspíš byla otrava a trvalo by to zbytečně dlouho. Tedy alespoň si to myslím, rychlost psaní na tabletu a na klávesnici jsem v mém případě nezkoušel srovnávat. Protože jsem přesvědčen, že na klávesnici prostě píšu rychleji. Co se týče překlepů, tak si nejsem jistý, jestli by to bylo na tabletu horší, protože na dotykové klávesnici si člověk dává větší pozor.

KL24

Jako konzervativní a skalní zastánce klávesnic jsem skončil. Klávesnice už k běžnému technologickému životu nepotřebuju, v případě psaní a práce ještě nějakou dobu potrvá, než budu schopen úplně přejít. Jsem si skoro jistý, že to jednou půjde. Nevím, za jak dlouho, a jak moc to bude bolet. Je dost dobře možné, že za pár let budou tablety daleko rozšířenější než desktopy a notebooky. Klávesnice budou používat jenom úplní exoti a staromilci. Každý normálně uvažující člověk bude používat nejrůznější super použitelné softwarové klávesnice, jejichž používání bude radost a které dají těm zastaralým klapajícím klávesnicím definitivně na frak.

Otázkou je, zda se za těch několik let nerozšíří třeba ovládání počítače hlasem (některé telefony už mají tuto funkci už teď na poměrně dobré úrovni). Sedneme k tabletu a řekneme třeba: „Vyhledej na Wikipedii heslo…“ nebo „Pošli e-mail manželce, s předmětem nákup a obsahem…“. Zní to krásně a dost se na to těším. Asi nebudu jediný, kdo sní o tom, že bude počítači svoje články a ostatní texty diktovat. Pokud se podaří vychytat mouchy a systém bude použitelný, nedokážu si představit nic lepšího. Tedy kromě možnosti, aby počítač četl myšlenky. Tam by ale asi nastal problém, protože samotný tok myšlenek by asi nikoho nezaujal, nadiktovaná nebo napsaná slova dávají myšlenkám formu, srozumitelnost a hlavně smysl. Čtení myšlenek počítačem je sci-fi, ale pokud by byl přenos dostatečně silně kódován…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).