Hlavní navigace

Selfie tyč v českém filmu z roku 1970, trolící John McAfee a SEO pro blogery

6. 3. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Russia Today
Ransomware řádí, Zelda na Googlu, SEO v roce 2016, příští válka bude válkou dronů, Apple podpora má Twitter. Co přinesl právě končící #tyden.

4,1 % Američanů bylo zasaženo ransomwarem. Dost vysoké číslo na to, abyste tuhle hrozbu brali vážně. Podle Ransomware. A Victim’s Perspective (PDF) navíc skoro polovina z nich výkupné zaplatila. Výše částky, kterou jsou lidé ochotni zaplatit, je až 350 dolarů a spíš zaplatí za osobní věci, než za pracovní. Říká to ve své studii Bitdefender.

Noře Fridrichové po posledním únorovém 168 hodin „slušní Češi“ zařídili zablokování účtu na Facebooku. A moderátorka samozřejmě klasicky naráží na ignorování Facebookem. Po odeslání dokladů prokazujících vaši totožnost si prostě počkáte od několika dnů až po několik týdnů. Výsledek je stejně loterie, stačí, aby posuzovatel nedokázal pochopit doklad, který v životě neviděl. Ale to je prostě Facebook, kdykoliv vás smaže a pak už máte zcela smůlu.

Otto Lilienthal’s First Film je něco, co je možné jenom díky tomu, že máme dnešní software a počítače.

Amazon z Fire OS (5.1.1) prý odstranil šifrování a všechny Fire tablety ztratí možnost šifrovat obsah. Pokud někdo obsah šifroval, vše bude uvedeno do čitelného stavu. Šifrování všeho na „disku“ přitom patří k základní funkci v Androidu od Lolipopu (verze 5.0). Velmi zvláštní krok, zejména pokud si ho dáte do souvislosti se soubojem Apple vs. FBI. Z Amazon Decrypts Fire Tablets in Latest Update, Invites the FBI and NSA to Come On In ale moc moudří nebudete, pokud to dočtete až do konce.

Tohle se vám bude líbit, prokurátor ze San Bernardina nyní tvrdí, že předmětný iPhone, o který se FBI pře s Applem, může obsahovat nějaký „spící kybernetický patogen“ a že to tedy může být zbraň, schopná vypustit ničivého červa. Fascinující vývoj celé situace. Viz San Bernardino DA says seized iPhone may hold “dormant cyber pathogen”.

Tohle se hned tak na CNN nevidí. Penis. A není to fotomontáž. Prezidentské volby USA skutečně došly až tak daleko.

Tohle se hned tak na CNN nevidí. Penis. A není to fotomontáž. Prezidentské volby USA skutečně došly až tak daleko.

TELEgraficky

Soul Axiom ■ Blippar získali 54M ■ SugarCRM koupili Contastic ■ Moon Shot trailer ■ A když už, tak noví Ghostbusters! No Man's Sky, to chci ■ A ano, 60 dolarů a 21. června ■ Nielsen koupil Pointlogic ■ Messenger umí Spotify

WEBDESIGN, INTERNET

Medium chce platit autorům a zvažuje i zpoplatnění a prémiový obsah. Viz Medium plans publisher monetization within a month, considers paywalls and premium content a Inside Medium: an attempt to bring civility to the internet (kde najdete i video rozhovor).

Google Mapy mají jinou ikonku pro StreetView, při velké snaze zjistíte, že jde o bojovníka s mečem a štítem. A heslo dne je… Zelda. Vysvětlení? Třeba viz ‚Legend of Zelda‘ fans, check out Google Maps today for a cute surprise:

Google Resizer je nový nástroj pro webdesignery. Jakoukoliv adresu si můžete prohlédnout na počítači (desktopu), tabletu a mobilu. A také v různých šířích displeje (480, 600, 840, 960, 1280 pro počítač a 360, 600, 720 a 1024 pro mobil/tablet). Užitečná pomůcka, podrobnější informace viz Introducing Resizer.

Kam se vydá SEO v roce 2016? Benjamin Spiegel na Search Engine Land přichází s další z mnoha předpovědí. A vychází mu, že SEO se přestane týkat jen vyhledávání ve vyhledávacím políčku Googlu, přijde růst sociálního vyhledávání, omezení zapojení technologií, ale třeba i přesun talentů. Viz Where Will SEO Go This Year?

Pět tipů pro bloggery začátečníky ohledně SEO najdete v Blogging for SEO: five quick tips for beginners. Doporučují tam používat WordPress, jít po kvalitě a čerstvém obsahu, nezapomínat na odkazy a odkazování. A hlavně, vědět, že je to běh na dlouhou trať. Se vším souhlasím, můj pohled je shodný.

Články dalších autorů na vašem vlastním webu? Je „guest posting“ dobře, nebo špatně? V Should You Publish Guest Blog Posts on Your Website? se toho dočtete docela hodně, ale osobně bych to shrnul, že pokud tyto texty jsou přínosem pro čtenáře i pro vás (coby vydavatele), tak rozhodně ano. Ale neměli byste rezignovat na to, že se dostáváte do role šéfredaktora.

SOFTWARE

Canonical prý porušili GPL s ZFS v Ubunutu 16.04. Ve Canonical accused of violating GPL with ZFS-in-Ubuntu 16.04 plan zjistíte, že je to takový ten typický spor, kdy jedni tvrdí, že něco se nesmí, druzí tvrdí, že to analyzovali a že se to smí. Hodně zajímavý problém.

Oprava pro OS X El Capitan zablokuje ovladače pro ethernet. Tohle se Applu docela tradičně povedlo. Viz Apple security update blocks Apple Ethernet drivers on OS X El Capitan.

Google NESPUSTIL vyhledávání pro děti na Kiddle.com. To jenom některá média nedokáží číst ani se zeptat Googlu. Z „Visual search engine for kids, powered by editors and Google safe search“ dokáží udělat to, že tohle spustil a provozuje Google. Mimo jsou v There is now a Google search engine for children stejně jako v ještě zoufalejším Google unveils search engine for children: Kiddle. A teď už se jenom těšit, která česká média naletí a budou opakovat nesmysly.

Z adresního řádku v Google Chrome zmizely ikonky rozšíření. Najdete je nově pouze v pravé části vedle adresního řádku (v té, co se jí říká hamburger menu). Popsané je to v Upcoming UI Change. Nezapomeňte, že pokud nechcete nějakou z ikonek rozšíření vidět, tak ji je možné skrýt.

Zakladatel Epic Games kritizuje Microsoft za poškozování herního průmyslu. Tim Sweeney volá po boji proti tomu, že některé z funkcí v UWP (Universal Windows Platform) jsou dostupné pouze pro ty vývojáře, kteří šíří své hry pouze přes Windows Store. Viz “Microsoft Is Moving Against The Entire PC Industry”, Says Epic Founder a Microsoft wants to monopolise games development on PC. We must fight it.

 HARDWARE

Alexa od Amazonu je na dvou nových kouscích železa, Echo Dot a Amazon Tap.  Zajímavé věcičky.

Francie a Velká Británie vybudují nejpokročilejší bezpilotní dron, který si jen dovedete představit. Má to stát 1,5 miliardy liber, jmenuje se to Future Combat Air System a sloužit to bude k… no jasně, dohledu a šmírování. A pokud to bude potřeba, bude to umět i střílet. Viz France, Britain to seal £1.5 billion drone deal, tighten security ties aneb příští válka bude bez lidí, ale do lidí.

Selfie tyč v českém filmu z roku 1970? No vážně. A dokonce jsme se s tím dostali až na The Verge, viz A sci-fi film from 1970 predicted the selfie stick, but better. A ano, je to Zabil jsem Einsteina, pánové, jedna z těch výborných komedií, které už dnes těžko pohledat. The Verge původně odkazovali na plný film na YouTube, odtud ale už pro porušování pravidel (spam, zavádějící praktiky či podvody) zmizel. A původní zdroj je Reddit a Selfie stick in 1969 movie, kde se jako obvykle komentující hlavně dohadují o hloupostech.

MARKETING A KOMUNIKACE

Ano, pro někoho může být Mark Zuckerberg guru životního stylu. Otázkou je, co si z For These Guys, Mark Zuckerberg Is a Lifestyle Guru vlastně odnést. Možná to, že svět je mnohem lepší místo plné zajímavějších lidí, než je zrovna někdo se syndromem spasitele. Ale právě na takovéhle lidi se jiní ochotně lepí, vzhlížejí k nim a berou je jako vzory.

John McAfee ví, jak se dostat do médií, o tom žádná. Jeho sebevědomá prohlášení o tom, jak hackne iPhone a jak jsou všichni ostatní vlastně mimo, můžeme ale brát i jako perfektně provedený trolling. S příchodem nové fáze v John McAfee better prepare to eat a shoe because he doesn’t know how iPhones work to začíná být ještě zábavnější. Faktem prostě je, že zkoušet sociální inženýrství na mrtvém teroristovi bude asi těžší.

Daleko lepší je rozhovor Johna McAfee pro Russia Today. Ve výše uvedeném článku na Ars Technica si z toho dělají legraci. A je to švanda obrovská:

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Snapchatu unikla data o jeho zaměstnancích. Nástrojem byl phishing. Připomeňme, že Snapchat je už proslulý tím, že s bezpečností a ochranou uživatelů si nikdy moc hlavu nelámali. Phishing přitom zamířil na něco, čemu můžeme říci „mzdová účtárna“, a byl tak jednoduchý, že se útočník vydával za CEO Snapchatu a vyžádal si informace o platech zaměstnanců. Viz An Apology to Our Employees.

27 milionů hesel vytaženo ze seznamky Mate1.com. A jak říkají v Hacker swipes 27m passwords from popular dating site proving we’ve learned nothing, je dost jasné, že jsme nepoučitelní. Přitom tu byl nedávno dostatečně odstrašující případ Ashley Madison. Hesla v plaintextu, nakonec prodaná za 20 bitcoinů, získána dumpem ze SQL po získání plného přístupu na server.

Tidal čelí žalobě za neplacení poplatků autorům. Paradoxem na tom je, že Tidal by měl být právě na odměny autorům zaměřený. Ve hře je nevyplacení 5 milionů dolarů a používání skladeb, aniž by za ně Tidal zaplatil. Firma tvrdí, že žalující netuší, kdo jim vlastně dluží. Viz ‘Artist friendly’ Tidal has just been hit with a class action lawsuit for not paying royalties a Tidal Is Being Sued for the One Thing Jay Z Said It Wouldn’t Do: Not Paying Artists.

Šéf brazilského Facebooku byl zadržen policií, protože odmítl předat data z WhatsApp. Připomeňme, že Brazílie s WhatsApp poněkud válčí, včetně třeba prosincového dvoudenního zákazu této služby. Na předání dat je problematické to, že jde o soudní nařízení a týká se kriminálního vyšetřování a prodeje drog. Viz Brazil Facebook head arrested for refusing to share WhatsApp data.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

V Reactions: Not everything in life is Likable vysvětluje Geoff Teehan, proč Reakce na Facebooku tvoří právě to, co je tvoří. A jak důležité je, aby byly univerzálně a shodně chápané. Tak proto asi v češtině přeložili LOVE na SUPER (srdíčko) a SAD na TO MĚ MRZÍ. Prostě měsíce věnovali vymýšlení a pak to zkazili překladem.

Souhlasím, Live Stories na Snapchatu jsou snaha jít dál, ale nemají co nabídnout V Snapchat’s Live Stories are a bid to push beyond ‘millennials’ but it has little to offer konstatují „málo“, ale já bych to řekl kategoričtěji. A o nepoužitelnosti Snapchatu z hlediska UX by mohl navíc někdo napsat knihu.

30dayspics vám udělá video z těch nejlepších fotek z vašeho Instagramu za posledních 30 dní. A nejenom vašeho Instagramu, vlastně tam můžete zadat jakýkoliv Instagram. Založené je to na počtu Líbí. Jak to nakonec vypadá, se můžete podívat třeba zde.

Peklo zamrzlo, Apple je na Twitteru. Firma si tam otevřela účet technické podpory. Což znamená, pro ty, kdo to stále nepochopili, že to je jedna z klíčových věcí, pro které tu sociální sítě jsou. Nejenom pro srandičky, fotečky a nakradená videa. Viz Apple Opens a Twitter Version of the Genius Bar a samozřejmě hlavně @AppleSupport. Jen pro úplnost, Apple má na Twitteru další účty, ale vždy pro konkrétní produkt nebo službu.

MOBILNÍ APLIKACE

WhatsApp přidal možnost sdílet soubory. Tedy, tak trochu. Podporuje pouze PDF soubory a Forbes poněkud mimo píše něco o tom, že WhatsApp Challenges Slack And E-Mail With New File-Sharing Feature. Možná až bude podporovat prostě soubory bez omezení a bude dostupné nejenom na telefonu, ale i na tabletech a bez omezení na počítačích, tak pak může opravdu Slack nějak ohrozit. Zatím je to k smíchu.

Jak se kradou hry pro mobilní telefony? Ve velkém a snadno. V Our release was damaged because of this si můžete přečíst o zcela konkrétním případu s řadou podrobností. Je to velmi poučné čtení.

STARTUPY A EKONOMIKA

Kandidát na starostu Londýna vyrazil do boje proti Uberu. Až tolik, že označuje zpřístupnění Uberu v Londýně za chybu. Viz Sadiq Khan threatens crackdown on Uber, saying allowing its taxis was a ‘mistake’.

Facebook je vyšetřován pro možné zneužití tržní pozice v Německu. Ve hře je, jak jinak, opět otázka porušování zákonů na ochranu (osobních) dat. Viz Facebook probed for market abuse by German anti-cartel watchdog.

Bitcoinové platby okolo světa prý selhávají, píše The Verge v Bitcoin’s Nightmare Scenario Has Come to Pass. Berme to trochu s rezervou, ale faktem je i to, co se píše hned v úvodu. Už dlouho zní varování, že software a infrastruktura, na které je bitcoin závislý, potřebuje nějaký ten posun dopředu. The Verge uvádí, že doba na jednu transakci se z 10 minut zvýšila na 43 minut. No, na druhou stranu, jak rychlé jsou bankovní převody u některých zabrzděných bank?

Facebook přestane ve Velké Británii fixlovat s daněmi, tedy, rozumějte, nebude obchody dělat přes Irsko. Což by mělo Velké Británii konečně přinést odpovídající daňová plnění. A aby bylo jasno, v roce 2014 Facebook ve Velké Británii zaplatil pouze 4 327 liber na daních při 105 milionech liber příjmů. Velká Británie přitom patří mezi největší trhy (po Spojených státech). Velká Británie má 20% daň z příjmů. Viz Facebook to stop re-routing sales and pay the UK more tax.

Microsoft zvažoval koupi Slacku za až 8 miliard dolarů. Prý už ale zájem nemá, soustředí se na rozvoj Skype. Viz Source: Microsoft mulled an $8 billion bid for Slack, will focus on Skype instead.

Barnes and Noble ukončí Nook Video i Nook App Store. Viz Barnes and Noble is Closing Nook Video a Barnes and Noble is Closing the Nook App Store.

INFOGRAFIKA

Marketingové digitální trendy, které zákazníci budou v roce 2016 milovat? Viz These Are the 2016 Digital Trends Consumers Love (Infographic) a můžete si udělat takový malý test, zkusit si tipnout, co vlastně v infografice najdete.

Star Wars, One Direction Among Most Buzzed Topics of 2015 vám poví něco o online popularitě a zapojení (engagementu).

BRAND24

E-KNIHY

Nook (Barnes & Noble) skončil ve Velké Británii k 15. březnu 2016. Skončí britský e-shop, aplikace pro Android i obchod funkční přes čtečky. Zákazníci o zakoupený obsah nepřijdou, podle všeho za B&N zaskočí tamní Sainsbury. Nook se v UK objevil v roce 2012, ale nepodařilo se mu prorazit, pozice Kindle/Amazonu je příliš dominantní. E-knihy v Británii mají 30% podíl knižního trhu, 393 milionů liber vs 1,7 miliardy (rok 2014). Viz E-book seller Nook pulls out of UK.

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).