Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: IoT v cloudu s Amazonem i Microsoftem

21. 10. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Ismagilov / Shutterstock.com
Každou středu na Lupě přinášíme pravidelný sloupek Martina Malého na téma Internet věcí. Dnes se vydáme do cloudu.

U nových technologií je velmi ošidné tipovat, jak to s nimi dopadne. Svého času se dalo vždy podívat na to, jestli “to už implementovali velcí hráči”. Dnes už to sice není jednoznačný ukazatel, protože velcí hráči si mohou dovolit podporovat i slepé pěšinky vývoje, ale jistou hodnotu to má.

Před dvěma týdny spustil Amazon podporu IoT a “připojených zařízení” (connected devices – přesnější termín než “smart devices”) ve své cloudové službě Amazon AWS.

Není ale první, už před nějakou dobou zaintegroval podobné služby do svého cloudu Azure i Microsoft. Bylo tedy očekávatelné, že něco podobného nabídne i Amazon. Ostatně už v březnu oznámil akvizici společnosti 2lemetry, která vyvíjela platformu pro připojená zařízení, sběr dat z nich a následné zpracování ve velkém měřítku, a s tímto záměrem získala investici čtyř milionů dolarů od Salesforce Ventures.

Stranou nestojí ani například Facebook. Jeho mobilní platforma Parse oznámila podporu IoT letos v březnu a na jejich blogu patří IoT k často probíraným tématům.

Amazon ve svém cloudu nabízí mnoho služeb, které mohou data ze zařízení ukládat, zpracovávat a analyzovat. 2lemetry dokonce na svém blogu ukazují příklad integrace s monitorovací službou Amazon Redshift. Nyní k nim přibyla i nativní podpora IoT zařízení.

Jak je u cloudových služeb zvykem, tak ani AWS IoT není nijak přehnaně sofistikovaná služba: zařízení pomocí HTTP či MQTT posílá zprávy platformě, a ta je předává dalším službám, které se k jejich odběru přihlásí (pub/sub model). Tyto zprávy jsou velmi malé (512 bytů) a podle počtu zpracovaných zpráv se počítá i poplatek za službu. Přenosy dat jsou zabezpečené a autentizované pomocí certifikátů X.509.

Amazon nabízí sadu SDK pro nejběžnější případy použití – tedy například knihovny v C pro embedded Linux, SDK pro NodeJS nebo knihovny pro Arduino Yún. S AWS IoT mohou fungovat i běžné desky, jako Grove, Beaglebone, LaunchPad od TI atd.

Největší síla ale není v samotné pubsub službě pro IoT, ale v bezešvé integraci do Amazon AWS, kde nad daty mohou běžet další analytické nástroje, datové sklady, data mining, řízení, vyhodnocování a další činnosti.

Podobně na tom je i zmíněný Microsoft Azure. Microsoft nabízí “IoT Suite”, tedy sadu nástrojů podobnou té u Amazonu. Zpracování dat probíhá opět v dalších integrovaných službách v rámci Azure. Zajímavá možnost je využití nástrojů pro predikci. Microsoft uvádí jako příklad společnost Rockwell Automation, která vyvíjí software pro sledování ropovodů a plynovodů, jejich online řízení a předvídání poruch.

Azure nabízí například i nástroje pro vizualizaci dat a sestavování “dashboardů”, čímž se výrazně zjednodušuje náročnost vytváření aplikací pro sběr dat ze zařízení. Azure IoT pro komunikaci nabízí protokoly HTTP a AMQP, pro MQTT má adaptér (gateway). Microsoft nabízí, podobně jako Amazon, sadu SDK pro různá zařízení a platformy.

KL24

Z hlediska bezpečnosti Microsoft neponechává v IoT nic náhodě. Spojení se servery jsou zabezpečená prostřednictvím TLS (zatím TLS/X509, v plánu jsou TLS/PSK a TLS/RPK). V prezentaci na konferenci Build zazněly i další informace o tom, jak MS pojímá bezpečnost IoT, kde to zabezpečením přenosů teprve začíná: pozornost věnuje například managementu aktualizací, auditům, logování a monitorování činnosti, kombinuje ochranu aktivní i defenzivní… 

Opět se tedy potvrzuje, že “nebezpečnost IoT” je spíš věcí jeho tvůrců než vlastností konceptu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).