Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Sen o hlasovém ovládání opět o krok blíž

30. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Amazon
Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak o něm mluví jako o “the Next Big Platform”. Uspěje Amazon Echo, nebo je to slepá ulička?

Někdy se mě z různých médií ptají: “A jak si myslíte, že bude vypadat budoucnost technologií v té a té oblasti?” Odpovídám vždycky stejně: “Podívejte se na české servery a pak na zahraniční. Velmi snadno najdete něco, co ve světě vzbuzuje nadšení a u nás se v komentářích kolemjdoucí odborníci shodují, že to je na nic, že to nikdo používat nebude, že nechápou, proč by to někdo měl chtít… S velmi vysokou pravděpodobností je to technologie, která tu bude za dva až pět let naprostý hit. Když o ní dneska napíšete, budete za vizionáře.”

Někdy to nevyjde. Historie technologií je dlážděná těmi, které měly všechny předpoklady k tomu, aby uspěly, nadšené recenze a kritiky jim předpovídaly zářnou a průlomovou budoucnost, a dnes po nich pes neštěkne. Ale úspěšnost takového předpovídání je poměrně velká; rozhodně větší než úspěšnost neustálého předpovídání zkázy a neštěstí, ačkoli to lidé poslouchají mnohem raději.

V oblasti Internetu věcí můžeme očekávat hotovou bonanzu podobných předpovědí. Za pár let budeme moudřejší, však po bitvě každý generálem, ale když aplikuju svou vlastní poučku, tak vychází jedna zajímavá komerční technologie už dnes. Je jí Amazon Echo.

Amazon Echo je něco jako stacionární domácí Siri či Cortana či “OK Google”, tedy hlasem ovládaný asistent, jakého známe z mobilních telefonů. Fyzicky jde o designové zařízení válcovitého tvaru, které obsahuje reproduktory, mikrofony a nezbytnou elektroniku, která slouží k připojení celého zařízení k internetu, popřípadě ke spárování s jinými zařízeními via Bluetooth.

V té nejjednodušší konfigurace funguje jako bezdrátový reproduktor, přes který si můžete pouštět hudbu ze svého mobilu. Jenže kvůli tomu byste asi neplatili 180 dolarů a Steve Wozniak, spoluzakladatel Applu, by nepovídal do médií o tom, že Amazon Echo je “the Next Big Platform”. 

Pokud je Echo připojené k internetu a správně nakonfigurované, stačí říct “Alex, play Eva and Vašek”, a z reproduktorů zazní… tedy, nejspíš asi nic, protože takové hity Amazon v knihovně pravděpodobně nemá, ale princip je jasný. Kromě toho dokáže zareagovat i na další pokyny, třeba “jaké bude dnes počasí?”, “Vzbuď mě v sedm ráno”, “jak se vaří kuře s tatarkou?”, “co říká Wikipedie o mitochondrii?”, “kdy budou letos Velikonoce” a tak…

Echo samo o sobě moc inteligence nepobralo. Ta pravá magie se odehrává, jak jinak, v cloudu. Software od Amazonu se stará o rozpoznávání pokynů a další učení mluvenému slovu. Nejdůležitější je ale integrace celého Echa do amazonského cloudu AWS. Alexa Voice Service umožňuje vývojářům vytvářet vlastní funkcionalitu a kombinovat ji s Echem. Výrobci různých domácích zařízení tak mohou snadno propojit svoje produkty s ovládáním přes Echo – a to je pravděpodobně nejvýraznější výhoda celého Echa.

Sen o hlasovém ovládání kdečeho tak je opět o krok blíž. Na druhou stranu je zařízení s mikrofony ideální špion v každé domácnosti. Milovníci dystopií tak mohou směle lomit rukama a varovat před Velkým bratrem, i když se Amazon dušuje, že dokud neřeknete klíčové slovo “Alexa”, tak se nikam nic neposílá… Ale jak už se ukázalo v případě technologie od Applu: pesimisté varují před neustálým odposloucháváním, které jistě vede rovnou do FBI, CIA, Mossadu, Bílého domu a NSA, ale prodeje trhají rekordy.

MMF24

V České republice si zatím moc s Echem, potažmo Alexou, což je klíčové slovo, které vyvolá pozornost celého zařízení, moc nepokecáte. Česky neumí, a mnoho z funkcí je vázaných na nabídku Amazonu, která je regionálně omezená – zatím. Ale Kindle Fire byl taky omezený, a přesto se v Česku dal bez problémů používat.

Uvidíme, jakou budoucnost bude Echo mít. Bude to opravdu nová univerzální domácí ovládací platforma, jak prorokuje Steve Wozniak? Nakročeno má slušně…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).