Hlavní navigace

Seznam.cz koupil třetinu Borgisu, Porybný zůstává šéfredaktorem Práva

16. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Za nezveřejněnou částku odkoupila společnost Seznam.cz 33,6 % akcií vydavatelství Borgis, do jehož portfolia patří deník Právo a které dodává obsah také pro Novinky.cz.

Seznam.cz tak získává podíl ve firmě, se kterou spolupracuje už deset let. Borgis totiž dodává zpravodajský obsah pro Novinky.cz, Sport.cz a nově také pro Super.cz.

Zhruba třetinový podíl ve vydavatelství koupil Seznam.cz od Zdeňka Porybného, který byl dosud nejen majitelem Borgisu, ale zároveň i šéfredaktorem deníku Právo. Tuto pozici bude Porybný zastávat i nadále. Zůstává rovněž majoritním akcionářem firmy. Podle dohody se v souvislosti s transakcí na chodu vydavatelství Borgis a jednotlivých redakcí nic nemění. Finanční rozměr akvizice nebyl zveřejněn.

S vydavatelstvím Borgis spolupracujeme už deset let, a to k oboustranné spokojenosti. I proto jsme se rozhodli ji potvrdit kapitálovým vstupem do vydavatelství Borgis. I nadále bude naše spolupráce pokračovat tak, jak jsme na ni byli doposud zvyklí, uvedl k majetkovému vstupu do Borgisu Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

Podle předseda představenstva Borgisu Zdeňka Porybného dává kapitálový vstup Seznamu vydavatelství jistotu do budoucna.

Pro mne je vstup společnosti Seznam.cz do vydavatelství Borgis významným krokem v prohlubování mimořádně úspěšné spolupráce, která už prokázala životaschopnost i oboustrannou výhodnost. Přímý podíl Seznamu je pro naše tvůrčí týmy závazkem i zárukou na mnoho příštích let, prohlásil Porybný.

BRAND24

Podle zpravodajského serveru iDNES.cz, za kterým stojí konkurenční vydavatelství MAFRA, byl Borgis poslední dva roky ve ztrátě. V obchodním rejstříku je však k dispozici účetní závěrka jen za rok 2011. Tehdy Borgis dosáhl ztráty více než 12 milionů korun.

Oznámení majetkového vstupu Seznamu do Borgisu je dalším střípkem v konsolidaci českých mediálních domů, kterých jsme v poslední době svědky. Přichází tři týdny poté, co Andrej Babiš koupil vydavatelství MAFRA a dva měsíce poté, co vydavatelství Economia vlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou uzavřelo smlouvu o koupi společnosti Centrum Holdings.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).