Hlavní navigace

Seznam přebírá Kupi.cz a vstupuje do Topgis, chce prodávat mapová data

8. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Portál po několikaměsíční obchodní spolupráci koupil 51 % ve službě Kupi.cz. K tomu v rámci rozvoje nového byznysu chce nabízet data, která získává ze snímkování ulic.

Půl roku má za sebou Michal Feix v pozici šéfa nového oddělení business developementu. A jsou tu první výsledky nového směrování Seznamu. „Naší motivací je zůstat v byznysu akčních slev a letáků, v plánu máme redesign služby a zaměřit se na regionální obchodníky,“ vysvětluje Feix důvod proč si portál koupil 51 % v serveru Kupi.cz. Oba dva majitelé v Kupi.cz stále zůstávají, ale detaily transakce firma nechce zveřejňovat. 

„Momentálně máme obrat v řádech desítek milionů korun, šedesát tisíc unikátních návštěvníků denně a 600 – 700 tisíc měsíčně. Pracujeme na propojení webu a mobilů tak, abychom mohli přinést velkým řetězcům, ale i těm malým, produkt, který bude dávat smysl. Byznysový potenciál pak vnímáme v řádu stovek milionů korun,“ tvrdí zakladatel Kupi.cz Tomáš Kapalín.

Mapy mají začít vydělávat

Další projekt je podle Seznamu onou na jaře tajemně avizovanou službou s mezinárodním přesahem. „Během snímkování republiky pro naše Mapy.cz jsme získali data, která jsme zatím nemonetizovali,“ vysvětluje Feix. A to se teď má změnit. 

Podle něj se nabízí třeba analýza nad 3D daty. "Získáváme například kompletní informace o tom, kde jsou jaké dopravní značky, informace o venkovních kabelových rozvodech a sítích, hustotě zástavby a podobně. O tato data pak mají zájem například úřady, případně specializované soukromé společnosti, které s nimi dále pracují. Pro ně vyvíjíme novou komerční webovou službu GISonline, kde si mohou data analyzovat a zpracovávat pro své potřeby. To se týká jak tuzemských, tak i zahraničních firem,“ doplňuje Feix. 

Seznam začal i se snímkováním vodních ploch. „Máme v plánu pokrýt většinu vodní plochy v Česku. Vidíme využití především pro vodohospodáře,“ dodává Feix. Firma přitom koketuje i s mobilním snímkováním. „Zvažujeme model, kdy bychom poskytli snímkovací zařízení i pro individuální fotografy v podobě batohu, ale to ještě není dořešené,“ vysvětluje. 

Stovky milionů ročně

Pro zpeněžení mapových podkladů si našel Seznam parťáka v podobě brněnské firmy Topgis. Ta dnes portálu dodává data a nově v ní Seznam získal 30% podíl. Pojistil si tak partnera, podobně jako to udělal v případě Borgisu. Obchodníci Topgisu už dnes nabízí svým klientům službu GISportálu, který bude cílený kromě byznysu i na samosprávu. 

cif 24 - early cena - média

GISportál bude sólo projekt a poběží na zvláštní stránce. Dokončen by měl být do konce roku. Se samotnou službou Mapy.cz, která zůstane dále zdarma, nebude nijak propojen. „Získáme-li v byznysové spolupráci nová data, tak se nebudeme bránit poskytnout je i pro Mapy.cz,“ dodává Feix. 

„Ročně bychom chtěli mapovými podklady vydělávat rámcově stovky milionů korun jen v rámci Česka,“ tvrdí Feix. Služba je ale cílena do zahraničí. Topgis už dnes spolupracuje s klienty v rámci Evropy. Prodej mapových služeb půjde zcela mimo Seznam a budou ho mít na starosti obchodníci Topgisu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).