Hlavní navigace

Silicon Valley tlačí na americkou vládu, aby urychlila převod DNS na ICANN

13. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Historický převod nabírá podle Facebooku, Googlu a Twitteru zpoždění.

Velké firmy ze Silicon Valley chtějí internet symbolicky osvobodit od vlád zemí světa co nejdříve. Už na konci prázdnin bylo rozhodnuto, že se americká vláda vzdá provozování systému DNS a předá ho sdružení ICANN. Teď se ale proti návrhu formuje opozice.

Dosud nad systémem drží ruku americké ministerstvo obchodu. A to z velké části proto, že internet byl koneckonců vyvinut ve Spojených státech, a to víceméně za veřejné peníze. Někteří republikánští zákonodárci se snaží přesun zkomplikovat, protože pak ztratí aspoň částečnou kontrolu nad internetem. Informuje o tom agentura Reuters

I proto apelují velké firmy na to, aby politici neváhali. „Globální a stabilní internet je zásadní pro naši ekonomickou i národní bezpečnost,“ tvrdí velké internetové firmy v dopise kongresmanům. Podle agentury Reuters podepsali zprávu i zástupci Amazonu, Cloudflare nebo Yahoo. 

Každopádně převod je naplánovaný na prvního října. A může tomu zabránit už jen hlasování v kongresu. Ve středu má proto v kongresu vystoupit texasský senátor Ted Cruz, který vede opoziční tažení proti přesunu „práv na internet“ do rukou internetové scény. Jde tak o další kompetenční střet, kde se setkávají politické ideje a technologie. 

Tipy C

Cruz považuje celou akci za ztrátu internetové svobody. Technologický svět zase považuje převod správy DNS z vládních rukou pod křídla ICANN za podmínku pro další rozvoj otevřeného a globální internetu.

Kontrola internetu nezávislým sdružením, a ještě k tomu neziskovým, je vládám často trnem v oku. Francouzi se bouřili třeba proti zavádění nových generických domén .wine a .vin. Hlasitými kritiky ICANNu jsou ale například i Rusko nebo Čína. Obě země by totiž rády získaly nad správou „Internetu“ větší kontrolu. Kritizují hlavně to, že organizace má sídlo ve Spojených státech a ty mají podle nich na ICANN velký vliv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).