Hlavní navigace

Síťové úložiště jako domácí jukebox hodný 21. století

23. 5. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Váháte s nákupem síťového úložiště? Pro hudební fanoušky jsme připravili „inspirativní“ článek o tom, co jim mohou vyspělá síťová úložiště nabídnout.

Síťové úložiště představuje velmi efektivní řešení pro skladování hudby v digitální podobě. Jeden či více pevných disků uvnitř nevelkého zařízení pojme řádově až tisíce skladeb a stovky alb při zachování stále relativně vysoké poslechové kvality. Uskladněná hudba je přitom neustále k dispozici pro poslech ze širokého spektra zařízení.

Výrobci se dnes předhánějí v nabídce co nejpestřejší palety multimediálních funkcí. Běžnou součástí síťových úložišť napříč trhem je dnes DLNA Server, který umožňuje uskladněnou hudbu jednoduše přehrávat v rámci domácí počítačové sítě prostřednictvím osobních počítačů, mobilních zařízení, černé elektroniky anebo herních konzolí.

Zaměřme se však konkrétněji na pokročilé funkce, jež svým majitelům poskytují vyspělá síťová úložiště značek QNAP a Synology, která představují současnou technologickou špičku. Základem je samozřejmě DLNA Server, který doplňuje ještě alternativní iTunes Server zprostředkovávají hudbu pro zařízení značky Apple jako je populární iPhone či iPad.

Výkonné síťové úložiště Synology DS214 Play orientované na multimediální využití v domácnosti.
Autor: Synology

Výkonné síťové úložiště Synology DS214 Play orientované na multimediální využití v domácnosti.

Uskladněná hudba je samozřejmě dostupná pro klasické přehrávače audia na osobních počítačích. V závislosti na možnostech konkrétního programu k ní lze přistupovat přes DLNA Server či iTunes Server, ale také přímo jako ke klasickým hudebním souborům uloženým na pevném disku, protože složku s hudbou je možné připojit jako síťový disk.

Pořádek v hudbě bez námahy

Oba výrobci v operačním systému svých síťových úložišť nabízejí aplikaci automaticky sestavující hudební katalog, který je dostupný ve webovém prohlížeči z libovolného počítače v síti. Aplikace Audio Station (Synology) a Music Station (QNAP) umožňují procházet, prohledávat i přehrávat uskladněnou hudbu rovnou z webového prohlížeče.

V katalogu se lze orientovat podle hudebních žánrů, jmen interpretů, názvů skladeb a alb či roku jejich vydání. Nechybí podpora vlastních playlistů, ale i automatické generování seznamů nejčastěji přehrávané hudby. Navíc obě aplikace zpřístupňují stovky hudebně orientovaných rádií, která tak jsou snadno a rychle dostupná z jednoho místa.

Pro úložiště QNAP je k dispozici aplikace DJ Station, díky které si lze vytvořit dokonce vlastní domácí rádio, jehož programová skladba se rekrutuje z hudby uskladněné v zařízení. Všichni členové domácnosti pak mohou rádio poslouchat v rámci lokální počítačové sítě. Jeho playlisty lze sdílet s přáteli přes internet třeba na Facebooku.

Cenově dostupnější síťové úložiště QNAP TS-212-E, které však nepostrádá žádnou klíčovou multimediální funkci.
Autor: QNAP

Cenově dostupnější síťové úložiště QNAP TS-212-E, které však nepostrádá žádnou klíčovou multimediální funkci.

Webové aplikace Audio Station a Music Station víceméně nahrazují tradiční hudební přehrávače pro osobní počítače. Dostupné mohou být v závislosti na možnostech domácí přípojky také dálkově přes internet. Lze si tak vytvořit soukromou obdobu streamingových služeb typu Spotify, ale v českých podmínkách je právě internetová přípojka notně limitujícím faktorem.

Sympatickou drobností připravenou pro úložiště QNAP je aplikace HappyCut, která kromě jiného umožňuje z uskladněné hudby jednoduše vytvořit vyzváněcí melodii pro iPhone či chytré mobily se systémem Android. Z oblíbené skladby lze snadno a rychle vystřihnout například pouze refrén a uložit jej v odpovídajícím formátu.

Mobilní hudba domů i na cesty

Společnosti QNAP a Synology myslí také na stále populárnější chytrá mobilní zařízení. Díky aplikacím DS Audio (Synology) a Qmusic (QNAP) je možné hudbu z úložiště přehrávat prostřednictvím mobilů či tabletů jak v rámci lokální sítě, tak dálkově přes internet. Podporovány jsou také chytré přehrávače jako je iPod Touch a jeho alternativy se systémem Android.

Chytrý kapesní přehrávač iPod Touch je rovněž podporován mobilními aplikacemi DS Audio a Qmusic.
Autor: Apple

Chytrý kapesní přehrávač iPod Touch je rovněž podporován mobilními aplikacemi DS Audio a Qmusic.

Obě aplikace umí synchronizovat hudbu do interní paměti mobilního zařízení pro off-line poslech hlavně na cestách. To se stále hodí, přestože čeští mobilní operátoři konečně budují rychlé LTE sítě. Problémem však zjevně zůstanou nízké datové limity. Navíc ani mezi nově prodávanými zařízeními zdaleka ne všechna podporují rychlé LTE sítě.

Zajímavostí mobilní aplikace DS Audio od Synology je podpora zařízení Google Chromecast. Díky němu tak lze za pomoci mobilu či tabletu přehrávat hudbu prostřednictvím televizoru s HDMI rozhraním (není potřeba chytrý televizor). Mobilní zařízení s dotykovým displejem poslouží jako dálkové ovládání přehrávání hudby.

Populární HDMI dongle Chromecast lze využít pro poslech hudby z úložišť Synology prostřednictvím televizoru.
Autor: Google

Populární HDMI dongle Chromecast lze využít pro poslech hudby z úložišť Synology prostřednictvím televizoru.

Aplikace DS Audio je kompatibilní se systémy Android 2.3 a vyšší, iOS 6.0 a vyšší nebo Windows Phone 7.5 a vyšší. Aplikace Qmusic z dílny firmy QNAP pak podporuje Android 2.3.3 a vyšší a iOS 4.3 a vyšší. Pro mladší platformu Windows Phone, jejíž podíl však začíná růst zejména zde v Evropě, zatím oficiální aplikace Qmusic není k dispozici.

Za hranicemi síťového úložiště

Vybrané modely síťových úložišť QNAP (produktové řady TS-x69 a TS-x70) mají vlastní HDMI rozhraní pro přímé propojení s televizorem. Bohužel prozatím jde o vymoženost dražších modelů, jejichž cena začíná cca na 20 000 Kč. Je však nutné dodat, že tato síťová úložiště zároveň slouží jako velmi vyspělé multimediální centrum HD Station s populární aplikací XBMC.

Zařízení QNAP TS-470 Pro je kombinací kvalitního síťového úložiště a špičkového multimediálního centra, což se také odráží v ceně.
Autor: QNAP

Zařízení QNAP TS-470 Pro je kombinací kvalitního síťového úložiště a špičkového multimediálního centra, což se také odráží v ceně.

V záplavě multimediálních funkcí je samozřejmě i přehrávání hudby prostřednictvím libovolného televizoru s volným HDMI vstupem. K dálkovému ovládání mobilem či tabletem díky lokální síti lze použít aplikaci XBMC Remote pro Android 1.5 a vyšší nebo iOS 5.1.1 a vyšší, případně aplikaci Qremote pro Android 2.2 a vyšší nebo iOS 4.3 a vyšší.

Synology prozatím na HD Station relevantní odpověď nemá. Nabízí však vlastní specialitku: přímý poslech hudby ze síťového úložiště, které díky volitelnému příslušenství Synology Remote může fungovat jako samostatný hudební přehrávač. Synology Remote je k dispozici pro úložiště série sedm a vyšší. Cena zařízení se v obchodech se pohybuje pod hranicí 2 000 Kč.

Prostřednictvím rozhraní USB 2.0 lze úložiště rozšířit o zvukové zařízení, které umožňuje připojit prakticky libovolné reproduktory přes klasický 3,5 mm jack či digitální optický výstup S/PDIF, případně vybrané reproduktory přes rozhraní USB 2.0. K ovládání přehrávání hudby pak slouží speciální dálkový ovladač. Jeho dosah je až 30 metrů.

Souprava Synology Remote se skládá ze zvukového zařízení Audio Dock a RF ovladače.
Autor: Synology

Souprava Synology Remote se skládá ze zvukového zařízení Audio Dock a dálkového ovladače s RF technologií.

Namísto infračervené (IR) technologie využívá technologii radiofrekvenční (RF), takže umožňuje přehrávání hudby ovládat i přes překážky – třeba i přes zeď z jiné místnosti. Horší je to s výběrem skladeb, protože při navigaci se lze orientovat jenom poslechem. Displej zkrátka na ovladači chybí, ale lze si alespoň k jednotlivým tlačítkům přiřadit konkrétní playlisty.

Slovo na závěr

Jak vidno, síťová úložiště Synology a QNAP se neomezují jen na prosté uskladnění hudby. Bohatá softwarová výbava přináší řadu možnosti přístupu k hudbě pro různá zařízení jak v rámci lokální sítě, tak dálkově přes internet. V těchto disciplínách si přední výrobci síťových úložišť příliš nezadají. Přesto obě společnosti mají svá esa v rukávu.

cif 24 - early cena - média

Díky setu Synology Remote lze i levnější modely úložišť proměnit v samostatný hudební přehrávač s dálkovým ovladačem, ke kterému stačí připojit zvukovou aparaturu například prostřednictvím digitálního optického rozhraní S/PDIF. Přehrávání hudby je pak možné díky RF technologii pohodlně ovládat i bez přímé linie mezi úložištěm a ovladačem, třeba i z jiné místnosti.

Synology Remote je široce kompatibilní, takže jej lze využít i v kombinaci s úložištěm Synology DS214 SE s atraktivním poměrem cena - kvalita.
Autor: Synology

Synology Remote je široce kompatibilní, takže jej lze využít i v kombinaci s úložištěm Synology DS214 SE s atraktivním poměrem mezi cena a kvalitou.

Konkurenční QNAP pak na trh dodává i dražší modely síťových úložišť, které ovšem zároveň fungují jako špičkové multimediální centrum, které lze rovnou propojit s televizorem přes HDMI rozhraní. Ve výsledku tak cena zařízení není zase tak vysoká oproti nákupu kvalitního síťového úložiště a špičkového multimediálního centra jako dvou samostatných zařízení.

Většinu své hudební sbírky máte ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).