Hlavní navigace

Skype odolává tlaku sociálních sítí, přechod pod Microsoft uživatele neodradil

31. 1. 2013
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Zatímco lidé stále častěji přesouvají svou komunikaci na sociální sítě, Skypu se odliv uživatelů zatím vyhýbá. Jaké plány s ním má Microsoft v blízké i vzdálenější době?

Microsoft dosud na Internetu převážně tápal a v souboji s Googlem tahal a tahá za kratší konec. Skype však může být jedním z nástrojů, který přispěje k pohybu pomyslných misek vah právě ve prospěch Microsoftu. Jako jediná komunikační služba svého typu odolává negativnímu vlivu sociálních sítí. Zatímco jiné služby vinou přesunu uživatelské komunikace na sociální sítě ztrácejí pevnoupůdu pod nohama, Skype naopak roste.

Loni koncem února bylo dosaženo nového rekordu přihlášených uživatelů v jeden moment: 34 milionů. O týden později Skype svůj rekord posunul na 35 milionů. V prosinci loňského roku se rekordní počet najednou přihlášených uživatelů posunul na 45 milionů uživatelů. To jsou důležitější čísla než statistiky registrovaných uživatelů, resp. existujících uživatelských účtů. 

Prokazují totiž, že služba je „živá“.  Rekordních čísel Skype dosáhl bez nějaké silnější marketingové podpory Microsoftu. Každopádně se prozatím nenaplňují pesimistické odhady, že kvůli přechodu služby pod křídla Microsoftu přijde odliv uživatelů. Zatím se jako vážný problém nejeví ani ožehavá otázka ochrany soukromí. Nicméně tu by Microsoft určitě neměl podceňovat už třeba jen kvůli negativní publicitě.

Pro Skype není Facebook nepřítelem

Microsoft pochopil, že momentálně nemůže bojovat se sociálními sítěmi v čele s Facebookem či Twitterem. Vzal si za své staré moudro říkající, že „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“ a navázal úzkou spolupráci s řadou konkurentů Googlu a jeho služeb. Od Facebooku po Vimeo. Právě s Facebookem, jehož je Microsoft akcionářem, Skype prohlubuje spolupráci.

Skype dnes svým uživatelům nabízí Facebook Chat a videohovory s uživateli Facebooku. Zároveň je možné z okna programu sledovat dění mezi přáteli na Facebooku a přidávat nové příspěvky. S nově příchozími verzemi klientských aplikací od loňského podzimu Skype podporuje přihlašování prostřednictvím účtu na Facebooku.

Skype 6 podporuje přihlašování přes účty u Microsoftu i Facebooku. Microsoft Account a Skype ID lze nyní sloučit.

S účtem na největší sociální síti světa je možné získat plný přístup ke všem funkcím, které Skype nabízí. Microsoft si od toho slibuje zjednodušení přístupu ke službě, které by mu mohlo pro Skype získat nové uživatele. Skype navíc krátce podporuje také přihlašování přes Microsoft Account (někdejší Windows Live ID).

Microsoft tak pozvolna začal Skype integrovat do portfolia svých služeb i z uživatelského pohledu. Noví uživatelé již nepotřebují Skype ID, tedy samostatný účet pro jedinou službu. Mohou se plnohodnotně přihlásit s účtem od Facebooku či Microsoftu. Dosavadní uživatelé pak mohou sloučit Skype ID a Microsoft Account, přičemž výsledný účet lze ještě volitelně propojit s účtem na Facebooku.

Skype letos převezme uživatele Messengeru

Microsoft v oblasti instant-messagingu patří k průkopníkům. Již v roce 1999 spustil službu MSN Messenger, kterou v roce 2006 přejmenoval na Windows Live Messenger a loni z ní udělal jen Microsoft Messenger. Dnes se funkcionalita služeb Skype a Messenger z velké části překrývá, takže bylo jen otázkou času, než Microsoft provede konsolidaci.

K té dojde již letos. S koncem prvního čtvrtletí 2013 skončí i Microsoft Messenger jako samostatná služba. Tedy s výjimkou Číny, kde Microsoft svou původní komunikační službu bude nadále provozovat, jelikož v Číně je z dřívějška Skype cenzurován a Microsoftu se jej prozatím nepovedlo dostat z černé listiny komunistického režimu.

Pro zbytek světa ale Microsoft Messenger končí, respektive dojde ke sloučení služeb Messenger a Skype, po němž zůstane pouze Skype, který převezme uživatele Messengeru. Odhaduje se, že jen v Severní Americe jich stále má přes sto milionů, ovšem velmi pravděpodobně existuje nemalý překryv uživatelů Messengeru a Skypu.

Přípravy na proces sloučení začaly již loni. Padlo partnerství mezi Microsoftem a Yahoo, které zaručovalo kompatibilitu služeb Microsoft Messenger a Yahoo Messenger pro textovou komunikaci. Naopak Skype od loňského podzimu podporuje textovou komunikaci s uživateli služby Microsoft Messenger (a mj. programu Windows Live Messenger).

Zpětná kompatibilita je důležitá při všech změnách

Uživatelé Messengeru budou muset přejít na Skype, k čemuž je Microsoft již směruje e-mailovou kampaní. De facto jen vymění jeden program za druhý. Pro uživatele služby Skype se ale nic zásadního nemění. Hovořilo se o opuštění původního P2P protokolu služby a jeho nahrazení technologií pohánějící Messenger. Ta má být vhodnější pro éru mobilních zařízení díky menšímu objemu přenášených dat a nižší energetické náročnosti.

Tomáš Vocetka, ředitel divize klientských produktů ze společnosti Skype ČR, však pro Lupu uvedl: „V tomto smyslu a v tuto chvíli nebyla učiněna žádná definitivní rozhodnutí.“ Zároveň ujistil, že pokud by k nějaké změně došlo, tak s ohledem na zpětnou kompatibilitu.

Všechny změny provádíme s cílem neustále zlepšovat dostupnost a použitelnost Skype na širokém portfoliu nových zařízení při současném zachování úrovně služeb uživatelů na všech přístrojích, na kterých je Skype dostupný,“  uvedl Tomáš Vocetka.

Oddechnout si tak podle něj mohou uživatelé hardwarových telefonů pro Skype a uživatelé, kteří ke službě Skype přistupují prostřednictvím spotřební elektroniky od herních konzol po moderní televizory. Případná změna protokolu by je totiž neměla od služby odříznout, aby nebyli odkázáni na to, jestli výrobce jejich zařízení uvolní aktualizaci firmwaru.

Microsoft neudělá ze Skypu exkluzivní záležitost

Když Microsoft kupoval Skype, objevily se obavy, jestli ze služby neudělá exkluzivní záležitost pro své vlastní platformy. Například konkurenční Apple, u nějž se Microsoft v mnohém nyní inspiruje, svou službu FaceTime zpřístupnil jen uživatelům na vlastních zařízeních se systémy iOS (mobilní elektronika) a relativně krátce OS X (osobní počítače).

Microsoft však něco takového nemá v plánu, což už potvrdil v praxi. Aktualizační vlna, která Skype přibližuje Facebooku a připravuje jej na sloučení s Messengerem, zasáhla vedle Windows XP a vyšších také konkurenční systémy OS X a Linux a na mobilní scéně pak Android a iOS. Aplikace pro dvě dnes nejdůležitější mobilní platformy se navíc dočkaly významného vylepšení.

To je logické, protože Microsoft chce na konkurenční mobilní platformy nasadit svého „trojského koně“ a ztížit tak pozici službám FaceTime od Applu či Hangouts od Googlu na jejich mateřských platformách. Široké pokrytí nejrůznějších platforem a zařízení je ostatně už roky pro Skype velkou konkurenční výhodou a Microsoft by nečinil moudře, kdyby na tom něco měnil.

Skype bude nadále plně podporovat Android a iOS. Důkazem budiž Skype 3 pro Android s několika klíčovými novinkami.

Třetí generace aplikace Skype pro Android vedle podpory přihlašování přes Microsoft Account a komunikace s uživateli sítě Microsoft Messenger přinesla zvýšení kvality přenášeného audia díky přechodu na kodek SILK podporující i stereo. Novinkou je též uživatelské rozhraní pro zařízení s větším displejem, tedy pro tablety.

Skype 3 pro Android přináší nejen kvalitnější přenos hlasu, ale i nové prostředí ušité na míru tabletům.

Na displeji mobilů a dalších zařízení s menším displejem používá Skype 3 pro Android stále kompaktní uživatelské rozhraní, ovšem na větším displeji Microsoft aplikaci dopřál větší vzdušnost a tedy i pohodlnější dotykové ovládání. Skype pro iOS se ve stejné době dočkal například úpravy svých grafických prvků s ohledem na Retina displeje s obzvlášť jemným zobrazením díky vysokému rozlišení.

Skype pro Windows 8 a Windows Phone 8

Microsoft připravil Skype i pro své nové platformy příchozí loni na podzim: Windows 8, Windows RT a Windows Phone 8. Ve Windows 8 funguje klasický desktopový Skype 6, který mohou znát i uživatelé Windows XP, Windows Vista, Windows 7 a také konkurenčním systému OS X ve verzi 10.5.8 nebo vyšší. Pro nové prostředí Modern UI ve Windows 8 však Microsoft přichystal samostatnou aplikaci.

Aplikace Skype z Windows Store je kompatibilní i s dalšími systémy, kde se Modern UI (dříve Metro) objevuje. Tedy s Windows RT a také s Windows Server 2012. Pro komunikaci má tytéž funkce jako klasická desktopová verze, ovšem samozřejmě v podání optimalizovaném pro dotykové ovládání. Premiéru Skypu v novém prostředí však kalí jeden klíčový nedostatek.

Skype je ve Windows Store nejžádanější aplikací pro nové prostředí Modern UI dříve známé pod názvem Metro.

Skype pro Modern UI totiž nepodporuje odhlášení uživatele a tedy ani přihlášení jiného uživatele. Kdo potřebuje přepínat mezi více svými účty (např. osobním a pracovním), má smůlu. Microsoft totiž na tuto situaci zjevně nemyslel. Uživatele, který se snaží o odhlášení, Skype pro Modern UI odkáže na přihlášení k systému pod jiným účtem.

Časem by ale tuto situaci mohl vyřešit právě Microsoft Account, protože ten podporuje provázání více účtů a volné přepínání mezi nimi bez opakovaného přihlašování. Totéž umí Google Account, ovšem v poněkud komplikovanějším podání. Prozatím lze situaci vyřešit setrváním u desktopového klienta anebo kombinací využívání desktopového klienta a dotykové aplikace.

To nový Skype pro Windows Phone 8 sklidil od uživatelů větší ovace. První Skype ještě pro Windows Phone 7.5 byl velmi nešťastným pokusem rychle přinést podporu služby na tuto mladou platformu pro chytré mobily. Aplikace vedle jiných nedostatků neumožňovala běh na pozadí, čímž se míra její použitelnosti rapidně snížila.

Při přípravě Windows Phone 8 ovšem Microsoft sliboval hlubokou integraci služby Skype do systému zaručující stejnou přirozenost volání přes Skype jako při volání přes mobilního operátora. Z toho se usuzovalo, že se Skype stane nativní součástí systému a bude možné přes něj volat jako přes VoIP operátory v systému Android.

Microsoft ovšem tak daleko nešel a pro Windows Phone 8 uvolnil Skype coby klasickou samostatnou aplikaci. Ta však netrpí nedostatky jako první pokus pro dřívější verzi systému. Uživatelský komfort a použitelnost aplikace je minimálně na stejné úrovni jako u konkurenčních platforem Android a iOS. Reparát tedy Microsoft, resp. Skype, na Windows Phone složil úspěšně.

Dorazí Skype ještě na Xbox 360?

Microsoft chce Skype přinést na svou herní konzoli. Otázkou je, jaká to bude. Jeho současný Xbox 360 podporuje pro předplatitele Xbox Live videohovory díky vlastní službě Video Kinect kompatibilní se službou Microsoft Messenger. Dochází tak k paradoxní situaci, kdy jeho vlastní konzole Skype nepodporuje, ale herní handheldy PlayStation Portable a PlayStation Vita od konkurenční firmy Sony ano.

Pokud Microsoft neudělá názorový veletoč, tak ty by Skype podporovat i nadále v zájmu zachování široké dostupnosti služby. Ovšem co vlastní herní konzole Microsoftu? Tony Bates, šéf divize Skype ve společnosti Microsoft, loni na jaře přislíbil, že majitelé herní konzole Xbox 360 se podpory služby Skype dočkají. Mělo by se tak stát právě letos.

Nicméně podle některých pozdějších neoficiálních zpráv má být Skype jedním z taháků nástupnické konzole, na které Microsoft již pracuje a možná ji oficiálně představí letos v červenci na herním veletrhu E3. Nebude v zájmu zvýšení atraktivity nástupnické konzole Xbox 360 nakonec ochuzen o Skype? Vyloučit se to nedá, ale šlo by to proti snahám Microsoftu co nejvíce rozšířit dostupnost této služby.

Xbox 360 má relativně velkou uživatelskou základnu (dosud se prodalo více než 70 milionů kusů) a analytici tipují, že Microsoft nestihne uvést nástupce do prodeje ještě v tomto roce. Navíc s koncem služby Microsoft Messenger se záběr služby Video Kinect výrazně zmenší, takže celkově vzato by Skype ještě i pro Xbox 360 dával smysl. Navíc by zřejmě podpořil prodej samostatného senzoru Kinect těm majitelům Xboxu 360, kteří jej dosud nevlastní.

Skype v Office 2013 a Office 365

Na podporu Skypu myslí i nový Outlook 2013 z kancelářské sady Office 2013, která bude uvolněna do maloobchodního prodeje během února 2013. Microsoft tak chce posílit pozici Skypu ve firemním prostředí. Nová nabídka Office 365 pro domácnosti pak v rámci předplatného nabídne měsíčně hodinu volného telefonování přes Skype.

I čeští  uživatelé Office 365 pro domácnosti dostanou každý měsíc k dispozici 60 minut volného volání přes Skype. Půjde o volání do více než 40 zemí světa na pevná i mobilní telefonní čísla,“ potvrdil nám Tomáš Vocetka za Skype ČR. Více o Office 365 pro domácnosti si můžete přečíst v našem dřívějším článku Office 365 míří do domácností, Microsoft útočí na bezplatné kancelářské balíky.

Microsoft myslel na Skype i při vývoji Office 2013 a přípravě nové nabídky Office 365, kterou chce oslovit i domácnosti.

Špatnou zprávou je, že v dohledné době si čeští uživatelé nebudou moci pořídit české telefonní číslo pro příjem hovorů přes Skype. „Nicméně, průběžně vyhodnocujeme poptávku uživatelů a reagujeme na změny podmínek na lokálním telekomunikačním trhu. Do budoucna tedy tato otázka zůstává otevřená,“ uvedl Tomáš Vocetka pro Lupu.

Webový Skype se vzdaluje

Jisté je, že Skype bude dostupný ve webovém rozhraní stále ještě rozpracované e-mailové služby Outlook.com. Microsoft se tak chce postavit konkurenční službě Gmail od Googlu podporující chat přes Google Talk, telefonování přes Google Voice a videohovory prostřednictvím Hangouts. Logicky se mu nelíbí, že Gmail sesadil jeho Hotmail z trůnu pro největší e-mailovou službu na světě.

Nový Outlook.com má Microsoftu pomoci v souboji s Googlem a Skype je jedním z trumfů, na které Microsoft spoléhá. Cesta Skypu na webovou scénu ovšem bude trnitá. Není tajemstvím, že si Microsoft najal programátory, aby se zabývali čistě webovým zpracováním Skypu, přičemž hledal vývojáře, kteří se zajímají o WebRTC.

Jde o chystaný webový standard, který má umožnit jen díky webovým technologiím vytvářet online služby pro multimediální komunikaci v reálném čase. Zaměřením tedy pro Skype jako stvořený. Pod projektem WebRTC je podepsán Google, který podporuje mj. také Mozilla. Microsoft má však odlišnou představu o standardu, který by W3C mělo přijmout.

Letos přišel s prototypem vlastní obdobné technologie zvané CU-RTC-Web.  Zatím podporuje jen přenos hlasu a jeho podporu byste ve webových prohlížečích hledali marně. To počáteční podpora WebRTC s přenosem hlasu i obrazu již figuruje od loňska v prohlížeči Google Chrome a od počátku roku i v browseru Mozilla Firefox

Microsoft přesto věří, že správnou cestou je jeho CU-RTC-Web. Vývojáři s touto technologií mohou experimentovat díky speciálnímu plug-inu v Internet Exploreru 10 pod Windows 7 a Windows 8 nebo v prohlížeči Google Chrome pod OS X 10.6 a novějším. Microsoft se tedy snaží protlačit vlastní standard a je otázkou, jak to nakonec dopadne, respektive, co bude standardizováno. 

Standardizace je pro Microsoft důležitá, a samozřejmě nejen pro něj. Nicméně právě Microsoft deklaroval, že hodlá do svého Internet Exploreru zařadit podporu WebRTC či jeho alternativy jedině v případě standardizace té dané technologie. Teprve pak je pro něj čistě webový Skype aktuálním tématem. Nemělo by se tedy stát, že různé prohlížeče budou podporovat různé technologie pro vytváření aplikací jako je webový Skype.

Nicméně příchod CU-RTC-Web na scénu přijetí jakéhokoliv standardu v této oblasti ze strany W3C komplikuje. Na webový Skype si tedy zřejmě ještě dlouho počkáme. Avšak Outlook.com by přesto měl prozatím Skype podporovat alespoň díky plug-inu. Jasné ovšem není, jestli Microsoft vytvoří specifický plug-in, opráší svůj Silverlight nebo sáhne po konkurenční technologii Flash, jejíž podpora je součástí Windows 8.

Podtrženo a sečteno

Skype zaznamenává růst i po nástupu sociálních sítí, naopak těží z konvergence s Facebookem, kterou Microsoft po získání služby dál prohlubuje. Svou původní službu Microsoft Messenger letos ke konci prvního čtvrtletí zruší. Její uživatele hodlá převést na Skype, aniž by k tomu ovšem potřebovali nové uživatelské účty. De facto jen vymění klientský program.

O opuštění P2P protokolu ještě nebylo definitivně rozhodnuto, ale pokud nějaká změna nastane, neměla by odříznout od Skypu dosavadní zařízení, která jej nyní podporují. Microsoft hodlá zachovat podporu Skypu všude tam, kde již je dostupný. Pokračuje ve vývoji pro konkurenční desktopové i mobilní systémy. Zároveň ale klade důraz na provázání Skypu s vlastními produkty.

KL24

Stojí před ním ovšem dva důležité úkoly: rozptýlit sílící obavy o soukromí uživatelů a vyřešit podporu Skypu v e-mailové službě Outlook.com, kde zřejmě v dohledné době nebude moci sázet na standardizovanou čistě webovou technologii.

Jak se s těmito úkoly popasuje, bude jistě mít svůj vliv na budoucnost Skypu a obecně ambici Microsoftu soupeřit s Googlem dnes už nejen na internetové scéně. Čím odpoví a může odpovědět právě Google? Na to se zaměříme v navazujícím článku, kde si podrobněji představíme poněkud roztříštěné portfolio komunikačních služeb a nástrojů Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).