Hlavní navigace

Sledujte na satelitu zadarmo americké filmy a seriály v originále: od Arabů

12. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Na internetových fórech se často objevují dotazy typu: Kde sledovat zahraniční filmy a seriály v originále? Jak se dostat zadarmo k nějakým americkým stanicím? Těmto přáním může částečně vyhovět satelitní pozice 26 stupňů východně, kde jsou zaparkovány družice Badr. Ač se může při prvním pohledu zdát, že pro českého diváka jde o značně neatraktivní satelit, protože jsou zde téměř samé arabské stanice, nenechte se mýlit. Mnohým satelitním nadšencům a především odborníkům z řad montážníků je tato pozice notoricky známá. Ti, kteří s příjmem signálu z družice začínají, nebo tuto pozici neměli příliš v povědomí, by měli zbystřit.

O Middle East Broadcasting (MBC)

Televizní skupina MBC Group patří mezi jednu z nejsilnějších v arabském světě. Založena byla ve Spojených arabských emirátech v roce 1991, to znamená, že příští rok oslaví své dvacáté výročí. Firma sídlila překvapivě nejdříve na starém kontinentu – v Londýně – ale později se její sídlo přesunulo do Dubaje. To bylo v roce 2002. MBC je přední poskytovatel nekódovaných programů v oblasti zpravodajství a zábavy. V této branži byla vůbec jako první, protože do té doby žádné čtyřiadvaceti­hodinové volné stanice, respektive jejích síť, neexistovaly. Toto silné mediální impérium je v současné době řízeno skupinou podnikatelů a akcionářů včele s šejkem Ibrahimem Al Waleedem (viz foto). Skupina MBC Group nabízí to nejlepší z pořadů arabského světa; co však zajímá českého diváka především, nabízí také výběr amerických seriálů a filmů. Podle údajů z internetové encyklopedia Wikipedia má celá společnost přes tisíc zaměstnanců. Její sídlo je v jednom z nejznámějších center – Dubai Media City. Všechny programy MBC Group vysílají na satelitu Badr 4 (26 stupňů východně), 11919/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S/QPSK, kódování žádné (FTA). Pro příjem je doporučována parabola od průměru přibližně 90 centimetrů (střední Čechy).

MBC 2 screenshot

MBC 2: Specialista na hollywoodské blockbustery

Stanice MBC 2 by se skutečně dala označit jako specialista na hollywoodské blockbustery. Kanál se orientuje především na americkou filmovou tvorbu. Již minulý týden jsme vás upozornili například na exkluzivní premiéru snímku Kniha přežití (The Book of Eli) v hlavní roli s Danzelem Washingtonem, který měl světovou premiéru 11. února, což byl stejný termín jako v České republice. Jedinou nevýhodou MBC 2, a to se bohužel týká všech kanálů z této rodiny, je, že vysílá v obrazovém formátu 4:3 a bez prostorového zvuku, tedy pouze stereo. Všechny filmy jsou vysílány v originálním znění s arabskými titulky, na což si divák rychle zvykne. Ze snímků, které se na obrazovce objeví v nejbližší době, je možné jmenovat například Twilight, JCVD, Resident Evil: Apocalypse, Training Day nebo třeba Million Dollar Baby. Čas od času se ale na MBC 2 objevuje také tvorba z jiných zemí – Británie, Francie, Číny… Kanál začal vysílat v roce 2002 a v arabském světě je též dostupný ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Cílovou skupinou stanice jsou především mladí muži. Programové schéma v angličtině nalezne divák na těchto webových stránkách.

MBC Action - Heroes

MBC Action: Seriály a wrestling WWE RAW

Na stejnou cílovou skupinu jako MBC 2 cílí také sesterská stanice MBC Action. Ta se orientuje na americké seriály z posledních let. Kromě nich se mohou diváci těšit například na nejvyšší wrestlingovou soutěž WWE: RAW s hvězdami jako jsou John Cena, Randy Orton, Shiamous nebo skupina bojovníků vystupujících pod hlavičkou Nexus. Pokud bychom měli zmínit některé ze seriálů, půjde například o True Blood (Pravá krev), Heroes (Hrdinové), Battlesttar Galactica, V (nová verze), Fringe a řada dalších. Všechny pořady jsou opět vysílány v originálním znění s arabskými titulky. Okrajově se ale MBC Action věnuje i filmům. Narazíme zde například na Taking Lives (Zloděj životů), Walking Tall (Kráčející skála) nebo Fantastic Four: Rise of the Silversurfer (Fantastická čtyřka a Silversurfer). Program je poměrně mladý – vysílá od března 2007. Je protikladem stanice MBC 4, která se orientuje na ženy a vzhledem k cílové skupině serveru DigiZone.cz se o ní asi nemá smysl příliš zmiňovat.

MBC Max a MBC Persia cílí na širší divácké spektrum

Méně vyhraněnými kanály než MBC 2 a MBC Action jsou stanice MBC Max a MBC Persia. První z nich je také čtyřiadvaceti­hodinovým kanálem plným hollywoodských snímků a seriálů, ovšem kromě mužů cílí i na ženy. Jde spíše o rodinný kanál. Podíváme-li se na jeho programové schéma, najdeme zde například filmy Blues Brothers, Pravá blondýnka, Góóól, 2 dny v Paříži, Moje krásná čarodějka, Snílek, Iluzionista a řadu dalších. Stanice vysílá od července 2008 pouze v SD rozlišení. Co se týká programu MBC Persia, skupina MBC Group ho prezentuje samostatně. Ač v něm český divák nevidí od zbylých kanálů žádný rozdíl, jeden velký tu je – jazykový. Stanice je totiž prvním kanálem titulkovaným v perštině. Diváci se díky němu dostávají k širokému portfoliu pořadů. Na hlavní stránce jsou prezentovány například seriály a filmy Grey's Anatomy, Terminator: Salvation, Terminator: Sarrah Connor Cronicle, 4400, 90210 nebo Boogeyman. Co se týká tohoto programu, v dohledné době dojde k jedné významné změně – stanice změní parametry příjmu. Brzo jí bude už možné naladit pouze na těchto: Badr 4 (26 stupňů východně), 11938/V, SR 27500, FEC 3/4, kódování žádné (FTA). Stanice se stěhuje do sousedního paketu Jordan Media City.

Ibrahim Al Waleed - archiv MBC Group

Šejk Ibrahim Al Waleed – nejvyšší šéf MBC Group. (Foto: archiv MBC Group)

BRAND24

Další programy, které by vám neměly na pozici 26 stupňů východně uniknout

Za zmínku stojí jistě také další zajímavá arabské skupina – Dubai Media Incorporated. Do jejího portfolia stanic patří například Dubai One nebo Dubai Sports. Právě to jsou kanály, které by neměly tuzemskému divákovi uniknout. Dubai One vysílá pořady opět v originálním znění s arabskými titulky. Co se týká konkrétních titulů, pro následující dny je možné zmínit například Volavku 2 (Infernal Affairs II) nebo Sesterstvo putovních kalhot (The Sisterhood of the Traveling Pants). Dubai One pak dále nabízí například seriál Sopránovi (The Sopranos) z originální produkce HBO, Veronica Mars, Supernatural nebo Zločiny ze sousedství (Close to Home). Programy Dubai Sports jsou pak zajímavé proto, že nabízejí divákům přenosy z německé fotbalové ligy, a to včetně nejvyšší možné kvality (HDTV). Program je možné naladit s přijímačem, který podporuje normu MPEG-4. Překvapivě se však vysílá ještě v DVB-S a nikoliv v DVB-S2, jak je již dnes obvyklé. Programy najdete na těchto frekvencích: 12130/V, 12130/V a 12169/V. Bližší informace k parametrům jsou například na webu Lyngsat.com.

Repro foto: Vysílání jednotlivých kanálů

Znali jste programy ze satelitní pozice 26 stupňů východně už dříve?

  • Ano, má jí naladěnou
    17 %
  • Ano, ale bohužel ji nemohu sledovat
    14 %
  • Ne, slyším o ní poprvé
    31 %
  • Ne, nezajímá mě
    37 %
  • Nevím
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).