Hlavní navigace

Slovensko spustilo DVB-T, čtenáři přinášejí první zkušenosti

22. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
22. 12. 2009

Telekomunikační operátor Towercom dnes spustil na Slovensku ostrý provoz prvního digitálního multiplexu. V tuto chvíli by mělo být spuštěno všech jedenáct lokalit, jejichž seznam naleznete zde. Celkem má být pokryto přibližně osmdesát procent Slovenska digitálním signálem. Dle slovenského DX fora jsou spuštěny minimálně vysílače Veľká Javorina, Kamzík, Krížava a Kráľova hoľa, uvedl David Kříž.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský operátor Towercom může spustit 11 vysílačů DVB-T, víme kterých

V diskusi už potvrdil bezproblémový příjem v Trenčíně Marcel Poker. V současné chvíli digitální multiplex neobsahuje Markízu. Složení je tedy následující: Jednotka, Dvojka, Trojka, JOJ a JOJ Plus. Právě Slovenská veřejnoprávní televize dnes oficiálně potvrdila podpis smlouvy s Towercomem. Multiplex, který byl spuštěn dnes, je pouze dočasný. Vysílá se na kanále 60 a výše. Veřejnoprávní síť se má spustit v polovině roku 2010.

K TÉMATU: Digitální vysílání na Slovensku možná ještě tento týden

ebf - partner 1

Podobně jako v České republice je ale i na Slovensku nejprve nutné začít vypínat analogové kmitočty v UHF pásmu (počínaje kanálem 21). Naši východní sousedé se rozhodli pro vysílání ve formátu MPEG-2. Podle serveru Živé.sk chybí Markíza v prvním multiplexu proto, jelikož prozatím nemá licenci pro digitální terestrické vysílání. Z pohledu tuzemského diváka je nejzajímavější spuštění vysílače Veľká Javorina, který stojí na česko-slovenském pomezí a jehož příjem bude tedy možný také v ČR.

Máte možnost přijímat digitální terestrické vysílání ze Slovenska? Podělte se o zkušenosti s našimi čtenáři v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).