Hlavní navigace

Slovensko zvažuje způsoby dotování set-top-boxů

14. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 2. 2008

Slovenské Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací (MDPT) uvažuje o třech způsobech poskytování dotací na digitální přijímače pro domácnosti. Ve hře je „progresivní model“ podporovaný Ministerstvem práce, sociálních věcí a rodiny, ve kterém by peníze na novou techniku dostali všichni bez rozdílu. Alternativou je „stabilizační model“ nabízející podporu jen domácnostem se zdravotně postiženými občany. A do třetice je ve hře „motivační model“ – favorit Ministerstva financí, ve kterém by po rakouském vzoru dostalo slevenku na set-top-box prvních 100 tisíc domácností. Na dnešním bratislavské konferenci Středoevropské radiokomunikační dny 2008 uvedla Michaela Petríková, vedoucí legislativní komise Skupiny pro digitální vysílání při MDPT. Informace z akce přináší server Digimedia.sk.

UX DAy - tip 2

Situace ohledně finanční podpory týkající se digitalizace je na Slovensku následující. MDPT má do konce března předložit vládě návrh materiálu financování přechodu na DVB-T a vláda pak rozhodne o konečné podobě podaného návrhu. Zatímco původně chtělo ministerstvo vládě doporučit konkrétní varianty kompenzací, aktuálně se rozhodlo předložit vládě více možností a výběr nechat plně na ní. Podle Michaely Petríkové jsou pro stát prioritní kompenzace nákladů spojených s likvidací analogových vysílačů a technologií, financování dobíhajícího souběžného analogového vysílání, zajištění diváckého přístupu k vysílání Slovenské televize a již zmíněná podpora koncových uživatelů. V rozdělení peněz pro dotace domácnostem bude mít konečné slovo Ministerstvo financí.

České republice zatím vláda, Národní koordinační skupina pro digitální vysílání ani Koalice pro digitální televizi žádnou strategii pro dotování nákupu set-top-boxů domácnostem nezvolily. A to ani v případě kompenzací tělesně postiženým, které jsou např. ve Spojeném království běžnou záležitostí. Slevové kupóny pro všechny nabízejí domácnostem např. Spojené státy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).