Hlavní navigace

Slovenský rozhlas otestuje v Bratislavě digitální vysílání v systému DRM+

26. 11. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
26. 11. 2010

Digitální vysílání v systému DRM+ otestuje v příštím roce v Bratislavě veřejnoprávní Slovenský rozhlas, který by měl být tou dobou už sloučený se Slovenskou televizí do jediné instituce Rozhlas a Televize Slovenska (RTS). Podle serveru Mediálne.sk pro tento test využije bratislavskou frekvenci 98,9 MHz, kterou získal tento týden od slovenské Rady pro vysílání a retransmisi.

K TÉMATU: Jak funguje DRM+, nový digitální rozhlasový systém pro pásmo VKV?

Testování DRM+ jsme avizovali delší dobu, ale chyběl nám kmitočet, na kterém bychom tento systém mohli vyzkoušet. To se nám v tomto výběrovém řízení vysílací rady podařilo. Testy začnou poté, co rozhodnutí Rady nabude právoplatnosti a obstaráme si potřebnou technologii, řekl webu ředitel sekce techniky a IT Slovenského rozhlasu Róbert Oravec. Po většinu dne bude na testovacím kmitočtu vysílat Rádio Patria (od 6:00 do 18:00 hod.).

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský rozhlas má další digitální licenci: pro SRo 9 – Rádio Junior

Ve večerních a nočních hodinách hodlá rozhlas testovat vysílání jednotlivých programových služeb. Systém DRM+ byl standardizovaný teprve loni v srpnu, a konkuruje již zvedeným digitálním rozhlasovým standardům DAB a DAB+. Předchůdce systému DRM+, standard DRM, před čtyřmi lety v Bratislavě testovala česká společnost Tesla Hloubětín. Tehdy se na experimentu rovněž podílel Slovenský rozhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).