Hlavní navigace

SMS půjčka – jednoduchá, ale drahá

4. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
SMS půjčka znamená placení vysokých poplatků či úroků, oblíbili si ji hlavně obyvatelé severní Evropy. Má s ní zkušenosti skoro každý desátý Estonec, hitem je i ve Finsku a Švédsku a pořídit si jí můžete i u nás. Zatímco na severu Evropy si takto půjčují hlavně mladí, v Česku jsou klienty ti, kterým nevystačí výplata.

Web Textually.org upozorňuje na poměrně nový fenomén v oblasti půjček. Jedná se o SMS půjčku, tedy službu, pomocí které si uživatel může vypůjčit malou finanční částku (obvykle několik tisíc) pouhým odesláním textové zprávy. V některých zemích se tento koncept ujal, přestože půjčka je velmi drahá. Úrok nebo poplatek může přijít na několik stovek procent půjčené částky.

V Estonsku se kolotoč kolem SMS půjček rozběhl před dvěma roky, od té doby se tento nový segment půjček rozrostl až neuvěřitelně. Estonci si napůjčovali obrovské množství peněz (píše server balticbusines­snews.com), skoro každý desátý občan Estonska si už službu vyzkoušel. A to přesto, že si provozovatelé služeb účtují až tisíciprocentní roční úrok. Desetina zákazníků estonských společností, které SMS půjčky poskytují, má problém se splácením. Celkový objem peněz, který se v tomto oboru točí, dosáhl miliardy estonských korun (v přepočtu skoro dvou miliard Kč). Z problémů se splácením půjček v Estonsku se radují hlavně vymahačské firmy. Obvyklá suma, kterou si zákazníci SMS půjček dluží, se pohybuje v přepočtu okolo svou tisíc dolarů. Půjčili si ale daleko méně, většinu z dluhu činí úroky nebo poplatky. Je dokonce znám případ mladíka, který si vzal tolik SMS půjček, že nakonec přišel o rodinný dům.

Více informací o osobních financích najdete na sesterském serveru Měšec.cz.

Lépe na tom nejsou ani Finové, kteří si za první čtvrtletí loňského roku objednali 270 000 SMS půjček. Celých 20 % problémů se splácením půjček ve Finsku mají na svědomí právě SMS půjčky. Tento způsob půjčování peněz ve Finsku kvete, nabízí ho hned 40 společností, které často dluhy vymáhají soudní cestou. Celých 40 % uživatelů SMS půjček ve Finsku je ve věku do pětadvaceti let. Finy láká jednoduchý postup pro získání půjčky, splácením poplatků a úroků se zabývají až v druhé řadě.

Pořádně se zadlužit díky SMS půjčce umějí i Švédové, a to hlavně ti z mladší generace. Ve Švédsku začaly fungovat SMS půjčky v březnu roku 2006, a už tři měsíce poté nastal první problém se splácením. Uvedl to zástupce společnosti Kronofogden, ta pomáhá řešit pohledávky svých klientů, v tomto případě společností, které poskytují SMS půjčky. Počet nesplacených půjček roste, v roce 2007 šlo o 20 000 případů, 36 % z nich měli na svědomí Švédové od osmnácti do pětadvaceti let. Švédský ombudsman upozornil na případy, kdy úrok přepočítaný na celý rok činil astronomických 792 %.

Vyřízení SMS půjčky zabere jenom pár minut. Jde o pár velmi jednoduchých úkonů, které pochopí i začínající uživatel mobilního telefonu. Ve Švédsku a ostatních zemích, které s dluhy vznikajícími půjčováním poměrně malých částek mají potíže, funguje agresivní marketing, oslovující hlavně mladé lidi s přátelským vztahem k technologiím a jejich využívání. Zájemce o půjčku odešle textovou zprávu s osobními údaji a číslem bankovního účtu. Pokud nemá dluhy, peníze mu dorazí přímo na účet během několika minut. Společnost si za půjčku účtuje poplatek ve výši několika desítek procent z půjčené částky. Poplatek musí být splacen do měsíce, stejně tak i půjčená částka. SMS půjčky slouží hlavně v případech okamžité potřeby řešit finanční situaci a podle švédských odborníků je právě jednoduchá procedura velmi zrádná, zákazník SMS půjčku vyřídí během několika okamžiků, bez podepisování smluv a dostatku relevantních informací.

SMS půjčky je možné využívat i u nás, upozorňuje týdeník EURO. Spotřebitelské úvěry na drobné částky se již i v Česku dají vyřídit prostřednictvím textových zpráv. Tuto službu přinesla původně finská společnost Ferratum, která tímto způsobem půjčuje částky do pěti tisíc korun. Služba je zaměřena především na méně solventní klienty, kterým pár dní před výplatou schází menší suma peněz. Jedná se řádově o tisíce klientů měsíčně, uvedl šéf české pobočky firmy Rostislav Sýkora. Osoba, která si chce pomocí zprávy půjčit poprvé, může dostat maximálně tisícovku, s dalšími půjčkami se možnosti zvyšují. Zhruba polovina lidí si totiž chodí tímto způsobem půjčovat opakovaně, většinou dva nebo tři tisíce. Přes šedesát procent těchto klientů tvoří ženy. Daní za pohodlnost jsou však enormní úroky, které představují 25 procent z půjčené sumy za patnáct dní. Kdo si tedy vypůjčí čtyři tisíce korun, ten po patnácti dnech musí vrátit pět tisíc korun. Firma ale odmítá, že by tyto úroky byly příliš vysoké. Je to spíše poplatek za služby a za pohodlí spočívající v tom, že půjčenou částku si lidé mohou za deset minut vyzvednout z bankomatu, uvedl Sýkora. Pokud totiž klient esemeskou požádá o zaslání peněz na účet, bude je tam podle firmy mít prakticky za pár minut, vždy ale ještě tentýž den.

cif 24 - early cena - média

Zmíněná společnost Ferratum má jasně stanovený poplatek, který zákazník musí zaplatit. Napoprvé si může půjčit 1000 Kč, částka se postupně může zvyšovat až na 5000 Kč. Jde o jakýsi ověřovací mechanismus, zda klient částku v termínu splatí. Poplatek činící 25 % půjčované částky v kombinaci se splatností 15 dnů ve srovnání se standardními finančními produkty může působit až nehorázně, ale je potřeba doplnit, že klienty k půjčování peněz tímto způsobem nikdo nenutí. Nastane-li případ, že klient nesplatí půjčku v termínu, zaplatí ještě daleko více, než čekal. Stačí se podíval do Smluvních podmínek společnosti. Ve článku 8. se píše: Pro případ, že Půjčka či její část nebude splacena včas, se Klient dále zavazuje uhradit Věřiteli režijní poplatek za zaslání každé upomínky Věřitelem Klientovi. Režijní poplatek činí za zaslání první upomínky, zasílané Klientovi po uplynutí 7 dní ode dne splatnosti, Kč 250, za zaslání druhé upomínky, zasílané Klientovi po uplynutí 14 dní ode dne splatnosti, Kč 250, a za zaslání třetí upomínky, zasílané Klientovi po uplynutí 25 dní ode dne splatnosti, Kč 250.

SMS půjčka se tedy může skutečně prodražit, to když si zákazník pozorně nepřečte její podmínky a nezaplatí včas. Z půjčení tisícovky se pak za 40 dnů stanou tisícovky dvě. Zdá se, že zatím nejde o nějaký větší problém, například pracovníci Poradny při finanční tísni nezaznamenali žádného klienta, který by měl s SMS půjčkou problém. Klienti SMS půjčky jsou si asi vědomi podmínek i případných následků nesplácení. Službu pravděpodobně využívají ti, jejichž finanční situace nedovolí zajistit si kontokorent nebo podobnou finanční službu, která pomáhá překlenovat periodický nedostatek financí v řádu několika tisíc korun.

Využili byste SMS půjčky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).