Hlavní navigace

Sobotka: plán na rozvoj broadbandu nebude dřív než v půlce roku 2016

21. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Premiér ve Sněmovně odpovídal na interpelaci poslance TOP 09 Michala Kučery. Co podle něj brání dopracování koncepce nutné pro získání eurodotací?

Konečnou verzi Národního plánu rozvoje sítí nové generace by vláda mohla projednat v polovině letošního roku. V odpovědi na interpelaci poslance Michala Kučery (TOP 09) to v Poslanecké sněmovně řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) (přepis debaty najdete na webu Sněmovny).

Plán podle něj „…zatím nebyl předložen na vládu v takové podobě, aby ho vláda mohla definitivně schválit.“ To není nic nového – o tom, že i sedmá verze materiálu je nekvalitní a obsahuje velmi prapodivné údaje, jsme na Lupě psali nedávno. 

Další, už osmou verzi, má Mládkovo ministerstvo podle serveru Novinky.cz předložit do konce ledna.

Nízkou kvalitu materiálu ale Sobotka ve Sněmovně nezmínil. Plán podle něj totiž čeká jen na data o pokrytí internetovým připojením, která má dodat Český telekomunikační úřad. „Ten sběr dat by měl být ukončen v červnu roku 2016. Tato data budou použita pro dopracování národního plánu a předpokládám, že v polovině letošního roku by se definitivním schválením dopracovaného národního plánu měla zabývat vláda České republiky,“ řekl Sobotka.

Malí hráči mají taky šanci

Bez zpracovaného plánu ovšem Česká republika nemůže dostat slíbených 14 miliard Kč na podporu broadbandu, které chce čerpat z operačního programu Evropské unie. Ten počítá s realizací projektů do roku 2020. Pokud ČR s plánem nepohne, může se stát, že peníze nakonec vůbec nebudou.

To by nakonec asi pálilo hlavně velké hráče na trhu, kteří si už na peníze brousí zuby. Menší operátoři zastoupení ISP Alliancí už několikrát deklarovali, že je chybějící dotace na stavbu broadbandu nepálí tolik, jako spíš jiné překážky pro stavbu sítí.

Část z nich by měla odstranit chystaná transpozice Směrnice o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí do českého právního řádu, která teď prochází připomínkovým řízením.

cif 24 - early cena - média

Podle Sobotky se ale ani malí hráči na trhu nemusí bát toho, že by z chystaného rozdělování dotací vyšli s prázdnou. „Při hodnocení došlých žádostí o podporu se bude vybírat příjemce podpory podle předem připravených a s podnikatelským sektorem odkonzultovaných hodnotících kritérií. V těchto kritériích by neměla hrát roli velikost nebo investiční síla žadatele,“ řekl v odpovědi na Kučerovu interpelaci.

Jenže svá slova vzápětí sám trochu zpochybnil, když malým hráčům doporučil, aby se raději spojovali do větších celků: „Menší subjekty typu lokálních operátorů, které by se necítily z hlediska organizačních schopností schopny zajistit celý projekt, mohou vytvořit obchodní konsorcium a jít do soutěže o dotační podporu jménem tohoto sdružení,“ řekl premiér.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).