Hlavní navigace

IT sdružení: nejde jen o 14 miliard, rychlé sítě potřebují vhodné podmínky

21. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Oborová sdružení napsala další dopis premiérovi. Stěžují si, že s nimi vláda ohledně stavby sítí nové generace pořád nekomunikuje.

Vláda s námi dlouhodobě nemluví a naše snahy zapojit se do debaty kolem stavby sítí nové generace bagatelizuje. Tak by se dal shrnout nový otevřený dopis, který premiérovi poslala sdružení zastupují většinu tuzemského IT průmyslu.

Následuje měsíc po první výzvě, ve které organizace varovaly před tím, že by Česká republika mohla úplně přijít o 14 miliard z evropských dotací na stavbu NGA.

„Vaší jedinou reakcí na tuto výzvu bylo konstatování, že se jedná o souboj telekomunikačních firem o předmětných 14 miliard evropských dotací z programu OPPIK,“ stěžují si organizace na nezájem premiéra situaci řešit.

Jádrem problému je přitom podle nich hlavně kompetenční spor mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem vnitra. 

Co brzdí broadband

I když je očekávaných 14 miliard momentálně nejviditelnější součástí sporu, samy o sobě rozvoj sítí nevyřeší, stojí v dopise. IT průmysl tak po vládě vyžaduje mimo jiné také transpozici Směrnice o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí. 

KL24

„Směrnice z pohledu odborné veřejnosti nemá žádné konfliktní ustanovení, jsme v naprosté shodě o potřebě co nejrychlejšího zavedení do českého právního řádu a má prosím 22 stran celkem lehce pochopitelného textu v češtině,“ komentuje to i Jakub Rejzek z ISP Aliance. 

„Náklady na výstavbu internetové infrastruktury jsou až z 80 % různé byrokratické překážky, o jejichž účelnosti se nedá s úspěchem pochybovat. Situace je stejná, jako kdyby vláda postavila překážkovou dráhu spojenou s bludištěm a rozdávala peníze na terénní vozy s navigací, aby se podnikatelům dařilo tímto výtvorem prokličkovat. Namísto aby silnici narovnala a zavedla jednoduchá pravidla,“ dodává. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).