Hlavní navigace

Sony KDL-26EX550: výtečná telelevize, ale nic pro šetřílky

12. 7. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Řady EX55 a EX65 patří ke střední třídě televizorů Sony. A velmi dobře vybavené, což platí i o tomto modelu, majícím zabudováno vše možné, včetně WiFi.

Výbava je na televizor s takto malou úhlopříčkou a rozlišením HD Ready jedním slovem excelentní, a tomu odpovídá i doporučená koncová cena 12 990 Kč.

Je tu přístup na domácí síť a internet (přes „drát“ i „bezdrát“), WiFi Direct, široká podpora multimédií, plný SCART (bez adaptéru), telefonování přes Skype (potřebujete dodatečnou výbavu), webový prohlížeč (Opera), přístup na domácí síť přes DLNA, nahrávání a mj. také zabudovaná příručka.

Je tu ale i ovládání Media Remote dostupné přes aplikaci pro iPhone či Android. Tu si – v případě Androidu – zdarma stáhnete z Google Play a musím říci, že je hodně šikovné, k čemuž se dostanu záhy.

Velice zajímavému design dominuje „ďubkovaný“ plastový rám s výrazným čidlem infrapaprsku. Ovládání najdete na boku, kde je i tlačítko elektronického vypínače.

Velice zajímavému design dominuje „ďubkovaný“ plastový rám s výrazným čidlem infrapaprsku. Ovládání najdete na boku, kde je i tlačítko elektronického vypínače.

Zprovoznění, včetně sítě

Instalace je poměrně dlouhá a na začátku televizor na pár sekund zcela zhasne, což ale dopředu oznámí. Pak jde vše obvyklým způsobem a nabídnuto je i připojení na počítačovou síť u které si můžete vybrat mezi Ethernet (LAN) a bezdrátovým WiFi. Zvolil jsem bezdrátové připojení a bez jakýchkoli potíží se připojil na WiFi rozbočovač, přičemž klávesnice pro zadání hesla je velice dobře přístupná a ovladatelná.

Na závěr jste ještě informováni o některých eko funkcích televizoru – o volbě scény, senzoru snímajícího okolní osvětlení a vypnutí televizoru při nečinnosti.

Pokud chcete setřídit kanály, stačí zmáčknout Home a zajít do Nastavení a úprav digitálního tuneru. Můžete ale také využít oblíbených položek.

Dálkový ovladač je výborný s velice dobrý rozložením i záběrem infrapaprsku. Tlačítko SEN, které vidíte nad kurzorovým křížem zajišťuje přístup na Sony Entertainment Network (widgety).

Dálkový ovladač je výborný s velice dobrý rozložením i záběrem infrapaprsku. Tlačítko SEN, které vidíte nad kurzorovým křížem, zajišťuje přístup na Sony Entertainment Network (widgety).

Pohodové ovládání

Díky zavedení možnosti kolovat v menu na tlačítku Home (bohužel stále nikoli na všech úrovních), se ovládání značně zjednodušilo a zrychlilo.

Dálkový ovladač je velice dobrý, i když jsme se nedočkali přesunutí tlačítek hlasitosti a postupné změny kanálů nad numerický blok. Dálkový ovladač tak bude více vyhovovat těm, kteří upřednostňují volbu naladěných kanálů čísly, před tlačítky postupné volby.

Kolem kurzorového kříže je soustředěno vše důležité, včetně EPG (zde se jmenuje Guide), Options, které vyvolává kontextové menu a je zapotřebí všude možně, a také Return. To slouží jako návrat o úroveň výše, či v multimédiích při přehrávání filmu (Stop). À propos multimédia. Ta se ovládají opravdu výtečně a jednak k tomu můžete využít plnou sadu tlačítek, jednak kurzorový kříž s OK uprostřed, který slouží i jako Play/Pause, takže je ovládání například ve filmu naprosto pohodové a jednoduché, a navíc je hned po ruce. Škoda, že OK v režimu televizního tuneru nevyvolává seznam naladěných kanálů. K tomu je třeba zmáčknout tlačítko Home, kterým také vstupujete do menu, na rozhraní USB, seznam nahrávek, do nastavení, či třeba na internet.

Zmínil jsem i aplikaci Media Remote. Ta rozložením tlačítek sice plně neodpovídá dálkovému ovladači, ale s televizorem se přes ni pracuje velice dobře a po raných pokusech se nyní opravdu usadila a je dobře použitelná. Pokud máte iPhone či telefon s Androidem (zkoušel jsem ji na Samsung Galaxy S II) doporučuji si ji stáhnout. Televizor musí být připojen bezdrátově, a to na tom samém WiFi rozbočovači na kterém je napojen „chytrý telefon“.

EPG je výtečné, obraz a zvuk se nepřeruší, program se načítá vždy pro aktuální multiplex. Zobrazuje se osm stanic a několik řádků podrobnějšího popisu k pořadu. Kompletní vyvoláte tlačítkem „i“.

EPG je výtečné, obraz a zvuk se nepřeruší, program se načítá vždy pro aktuální multiplex. Zobrazuje se osm stanic a několik řádků podrobnějšího popisu k pořadu. Kompletní vyvoláte tlačítkem „i“.

Klasické (a kvalitní) osmidenní EPG

Obraz a zvuk se při objevení programového průvodce nepřeruší a k pořadu máte vypsáno i pár řádek podrobnějšího popisu.

Z EPG, kde se najednou vypisuje osm stanic, jde nahrávat a na pořad se můžete nechat i upozornit, i když se televizor v mém případě z pohotovostního režimu neprobudil. Z multimédií se však přepnul.

Ovládání EPG je snadné a průhledné a nastavit si dokonce v náhledu můžete i interval zobrazení pořadu, a to buď na 30 minut nebo 2 hodiny.

EPG rozhodně patří mezi nejsilnější části televizoru.

Program Sony Media Remote je určen pro operační systémy Apple iOS či Google Android (na něm jsem ho zkoušel), Tlačítka sice nejsou rozložena stejně, ale ovládání je i tak výborné. Na snímku vidíte sestavenou jeho kompletní podobu, vedle ní je k dispozici mj. ještě i dotyková destička s možností odklepnout volbu.

Program Sony Media Remote je určen pro operační systémy Apple iOS či Google Android (na něm jsem ho zkoušel), Tlačítka sice nejsou rozložena stejně, ale ovládání je i tak výborné. Na snímku vidíte sestavenou jeho kompletní podobu, vedle ní je k dispozici mj. ještě i dotyková destička s možností odklepnout volbu.

Internet s ovládáním přes mobil

K dispozici je internet otevřený s možností zadat libovolnou webovou adresu a internet přes tzv. widget. Ten spolupracuje vždy pouze s jedním webovým serverem a má tudíž pro něj uzpůsobené ovládání, které je – při použití dálkového ovladače – řádově snadnější. Typickým příkladem je přístup na Youtube či Twitter. Český obsah však k dispozici není, i když některé widgety jsou lokalizované. Některé také pracují v úzkém pruhu vedle televizního obrazu, ale většinou jdou podle potřeby zvětšit i na celou obrazovku.

Při prozkoumávání widgetového internetu jsem narazil i na AXN, kde je tu a tam nějaký obsah v češtině, často však jde pouze o filmové ukázky.

Sony u webového prohlížeče bohužel stále používá velice malé znaky. Ty jsou sice standardně nastaveny na velikost „střední“, ale na vzdálenost dvou metrů byly pro mě velmi špatně čitelné. Příliš se to nevylepšilo ani po jejich zvětšení na maximální velikost.

Ovládání otevřeného internetu přes dotykovou destičku softwaru Media Remote vykazuje překvapivě malé zpoždění kurzoru oproti pohybu na obrazovce (zpoždění je tu vždy a na každém zařízení a odstranit by šlo zřejmě jen použitím WiFi Direct).

Webová adresa se zadává docela pohodlně přes klávesnici chytrého telefonu a tady jasně vystoupí výhody takovéhoto ovládání i když někdy to chce poněkud větší trpělivost. Nahradit klávesnici a myš určitě nemůže. Je to pouze doplněk.

Výbornou věcí na dotykové destičce aplikace Media Remote je nejen možnost odklepnutí operace, ale také postranní posuvná lišta dovolující jednoduše si posunout webovou stránku nahoru či dolů, což je při ovládání klasickým dálkovým ovladačem dosti velký problém. Například prohlížení zpravodajského webu je tak řádově pohodlnější než přes klasický dálkový ovladač.

Zkusil jsem ještě připojit bezdrátovou klávesnici Logitech K230. Ta, ale ani žádná další externí klávesnice, podporována není.

S využitím telefonu Samsung Galaxy S II jsem vyzkoušel i systém Wi-Fi Direct. Ten se mi však přes veškerou snahu nepodařilo rozchodit a tudíž jsem nemohl pouštět na televizor bezdrátově – a zcela napřímo (bez WiFi rozbočovače) – fotografie, video či hudbu. Přiznám se, že jsem tento systém zkoušel několikrát na různých přístrojích, ale zatím bez úspěchu, takže pokud vám funguje, budu rád za zprávu.

Poměry stran obrazu vždy doprovází šikovná ukázka toho, jak bude na panelu vybraný formát vypadat.

Poměry stran obrazu vždy doprovází šikovná ukázka toho, jak bude na panelu vybraný formát vypadat.

Slušné možnosti úpravy obrazu a zvuku

Sony klasicky rozmělňuje přednastavené režimy obrazu do dvou typů voleb. Ty vše trochu komplikují a přiznám se, že jsem je za těch několik let nikdy nepochopil. Jde o volby Obraz a Scéna a v prvním případě jde o režimy standardní, živý a personální, v druhém případě je jich plných deset a najdete mezi nimi kino, sport, či třeba dva režimy Auto (druhý je pro video typu 24p).

Poměry stran obrazu zahrnují mj. 4:3, 14:9, 16:9 a také režim Smart ořezávající obraz mírně na výšku. U každé volby je ale šikovná ukázka, takže hned víte, jak bude výsledek vypadat.

Digitální zesilovač S-Master nabízí dva režimy virtuálního zvuku a někdy je jeho zapojení opravdu znát. Přednastavené režimy jsou tři (dynamický, standardní a živý hlas), upravit u každého můžete zejména výšky a hloubky.

Překvapivé je zabudování třech systémů Dolby Digital (DD, Digital Plus a Digital Pulse), dts však chybí.

Obraz můžete ovlivnit i manuálně a jde například o barevnou sytost, odstín, barevnou teplotu, ostrost a podsvícení. V pokročilém nastavení pak najdete korekce černé, gama korekce, vyvážení bílé, zvýraznění obrysů a mimo jiné i tzv. živé barvy, které známe i od jiných značek. U tohoto Sony byly standardně nastaveny na „nízké“, ale k dispozici jsou další dvě volby a také jejich vypnutí.

Možností je na takto malou úhlopříčku nebývale mnoho, ale to souvisí i s nijak nízkou cenou. Obrazová nastavení však jdou volbou Reset vrátit k základu.

Ani z boku nevypadá televizor právě špatně. Jak vidíte na snímcích, jde celá obrazovka na podstavci naklopit o 6° dozadu.

Ani z boku nevypadá televizor právě špatně. Jak vidíte na snímcích, jde celá obrazovka na podstavci naklopit o 6° dozadu.

Měření spotřeby

Televizor má v základním nastavení zapnut senzor snímající úroveň okolního osvětlení, aktivní je i volba, která nečinný televizor vypne po 4 hodinách, což ovšem toto měření neovlivní.

Z ekologických voleb ještě můžete zapnout „Spořič energie“ ve kterém lze také vypnout obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk. To ale musíte udělat pouze v menu, na dálkovém ovladači není žádné tlačítko eko k dispozici.

Před měřením jsem zkontroloval nastavení obrazu (Standardní), zmíněné eko čidlo a také volbu scény (Obecná).

Během hodiny provozu jsem dospěl ke 24 až 34 wattům, s průměrem 28 W. Při vypnutém obrazu, kdy byl slyšet pouze zvuk, poklesla spotřeba na 17,5 W, v případě přepnutí na rozhlasovou stanici, což se dělá tlačítkem Radio, byla spotřeba 24 W a je vidět, že Sony nevypíná obrazovku zcela.

Souborový manažer je výtečně ovladatelný prostým pohybem kurzorového kříže a tlačítkem OK.

Souborový manažer je výtečně ovladatelný prostým pohybem kurzorového kříže a tlačítkem OK.

Kompatibilita určitě solidní, dokonce včetně 3D fotek

Souborový manažer pro multimédia je jedním slovem výtečný a byl by excelentní, kdyby uměl spustit jakákoli multimédia na jeden zátah, tedy bez obvyklého předvýběru typu hudba, film a fotografie. Podporována je čeština v názvech souborů, které mohou být dlouhé (viditelné) až do nějakých 60znaků.

Ve filmech vedle DivX a Xvid přehraje i dnes velice populární formát X.264, vše včetně titulků (srt, sub) v češtině. Bohužel jejich font je natolik tenký, že jsou jen velmi špatně čitelné a v praxi v podstatě nepoužitelné a ten, kdo ho vybíral, by za trest zasluhoval na ně koukat celou pracovní směnu. To se bohužel od minulé kolekce nijak nezměnilo.

Filmy jsou schopny navázat, a to dokonce i po odskočení do televizního tuneru, nicméně formát WMV, a to jak v rozlišení HD Ready, tak ve Full HD, nepracuje, stejně jako MKV. To se v nabídce souborového manažeru ani neobjeví.

Pokud jde o HD nahrávky z fotoaparátů a kamer, uspějete s H.264, AVCHD i MPEG-4 a přehrány byly nahrávky z přístrojů Samsung, Sony a Panasonic (MTS, MP4, M2TS). Jediné, s čím jsem neuspěl, bylo MOV (Quick Time) známé z fotoaparátů Nikon.

Hudbu zvládá televizor ve WMA, WAV a MP3, a to včetně ID3 tagů a zobrazení snímku přebalu cédéčka při přehrávání skladby. Fotografie se sice nenatahují nijak svižně, nicméně vedle JPG si televizor poradil i s MPO (3D snímky), které zobrazil ve 2D, a za to je třeba Sony zatleskat. Souborový manažer je v tomto okamžiku bohužel trochu jiný, než ve zbytku multimédií, ale vem to nešť.

Sony KDL-26EX550 také jako jeden z mála televizorů letošního roku, které jsem měl k dispozici, bez problémů spolupracoval s NAS serverem Zyxel NSA310, resp. na něj napojeným USB diskem Adata-HDD-SH931. Bohužel ani přes DLNA nejde přehrávat obsah ve formátu MKV, potíže jsem měl i s titulky v srt, které se mi nepodařilo rozchodit.

Televizor můžete mít jak v bílé (slonová kost), tak v černé barvě pokaždé se stejným podstavcem.

Televizor můžete mít jak v bílé (slonová kost), tak v černé barvě pokaždé se stejným podstavcem.

Dobré barvy

Televizor kupodivu nabízí výborný obraz za všech okolností. Ať už z obyčejného 350 MB seriálového dílu (45 min) promítaného přes rozhraní USB, kvalitního HD obsahu třeba z Blu-ray disku, který jsem zkoušel přes výborný přehrávač Philips BDP8000, nebo z běžného DVB-T signálu. I tady je navíc obraz solidně resamplován, což je znát i při úhlopříčce pouhých 66 cm. Obrazově je televizor vyrovnaný, občas se výpočet zvláště na pleťové barvě projeví trochu uměle a nepatrně vyšisovaně, ale stále v solidních mezích. Režim Smart pro automatickou změnu poměru stran obrazu působil výborně a osvědčil se snad za každé situace.

Zvukově je televizor taktéž velice dobrý, obzvláště ten virtuální, a to zejména v okamžiku, kdy se ujme role jeho 3D verze. Zvuk (a také obraz) si seřídíte nejen v televizním tuneru, ale třeba i v multimédiích při přehrávání filmu. I zde je ovládání přes menu na tlačítku Options za všech okolností jasné a průhledné, byť režim scény situaci trochu komplikuje. Navíc se někdy (typicky po vstupu do multimédií) přepíná samovolně, což mě pravidelně trochu rozlaďovalo. V každém případě jsou ale vlastnosti a výbava televizoru Sony KDL-26EX550 na vysoké úrovni, což platí i o designu, elegantním podstavci a rozumné hloubce televizoru dovolující zejména SCART v plném provedení. A cena? Inu 12 990 Kč je za 66 cm úhlopříčky hodně, ale dlužno říci, že tenhle televizor hodně nabízí, a to nejen v obrazu a zvuku. Je určen pro ty, kteří to umí ocenit a také zaplatit.

Musím říci, že se mi líbí Sony, které po průšvizích a prapodivných experimentech let minulých opět dbá na kvalitu obrazu a zvuku a nic si nehraje. Že by konečně zase začal platit slogan „It´s Sony!“?

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– nenatáčitelný podstavec (jen naklopitelný)
– napájecí kabel (dvoužilový, napevno zabudovaný)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete stručnou příručku

foto: autor a Sony

Jaké jsou vaše priority při nákupu TV?

  • Co nejlepší obraz a zvuk.
    44 %
  • Kvalitní EPG s nepřerušeným obrazem a zvukem.
    1 %
  • Tuner DVB-T2.
    14 %
  • Přístup na internet a do domácí sítě.
    6 %
  • Vše výše uvedené.
    23 %
  • Vše výše uvedené, bez DVB-T2.
    6 %
  • Vše výše uvedené bez internetu a domácí sítě.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).