Hlavní navigace

Sony KDL-40NX725: 3D monoliticky, s gorilou a excelentním zvukem

20. 7. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Autor: 322915
Zajímavý kousek v bezrámovém provedení je zároveň také první řadou televizorů, u které můžete využít nádherného podstavce ve stylu Monolithic Design. Cenové relace začínají na 26 950 Kč za úhlopříčku 102 centimetrů a právě tento model jsem dostal zapůjčen společně se zmiňovaným podstavcem s reprosoustavami, který za neuvěřitelných 2900 Kč dokupujete zvlášť. Všemu pochopitelně odpovídá i výbava: WiFi už je zabudovaná, podporován je otevřený internet a připojení na domácí server přes DLNA a také nahrávání na pevný disk. I když jde zatím stále ještě o střední, či spíše nižší, 3D třídu, firma se už trochu rozmáchla.

Na standardně dodávaném podstavci vypadá televizor tak nějak nepatřičně. Naštěstí jsem zároveň dostal zapůjčen dokoupitelný hliníkový podstavec s vestavěnými reproduktory a subwooferem s basreflexem, SU-B401S, ve kterém je panel nakloněn o 6° dozadu, což je při umístění na nízký stolek či skříňku ideální. Ne, že by televizor dodatečný zvukový systém potřeboval – na pouhých 27 mm tloušťky hraje výborně. Podstavec z něj ale udělá ještě něco onačejšího.

Dokoupit můžete ještě systém pro Skype (mikrofon a kamera za asi 2400 Kč) a zdarma si můžete stáhnout z internetu aplikaci Media Remote pro iPhone či operační systém Android. Ta dovolí ovládat váš televizor přes WiFi a jediné, co k tomu potřebujete, je funkční bezdrátová domácí síť, tedy s WiFi rozbočovačem.

Aplikace má tu vlastnost, že funguje nezávisle na klasickém infračerveném ovladači a ten zase na ní. Můžete tedy používat oba dva a třeba se i bezdrátově poprat…

A ještě drobnost: I tento televizor má podporovat standard WiFi Direct zavedený loni na podzim. Ten už umí spolupracovat přímo a WiFi rozbočovač nepotřebuje. Toho se ale dočkáme někdy později.

Sony KDL-46NX720 na podstavci SU-B401S

Slova Monolithic Design vyniknou nejvíce, jakmile televizor zabudujete do volitelného podstavce SU-B401S. Pak teprve dostane ten pravý šmrnc.

Klasická instalace, ale…

Naladění televizoru a nastavení provozních podmínek pro DVB-T je tradiční a žádné překvapení vás nečeká. Zato při fyzické montáži televizoru zažijete minimálně jedno. Stojan totiž přijde rozložen na tři kusy a montáž není triviální. Není díky jediné věci – špatně navrženým šroubům, kterými ze spodní strany připevňujete nohu k základně podstavce. Jsou na imbus, ale jejich hlava je natolik mělká, že klíč neustále vypadává. Televizor byl přede mnou ještě na jedné akci a dva ze tří šroubů už byly pěkně „načaté“. Mně se povedlo k základně podstavce přišroubovat pouze jeden…

Zmiňovaný dokoupitelný podstavec SU-B401S (viz foto) se instaluje o třídu jednodušeji a s panelem se propojí přes dodávaný krátký HDMI kabel, který musíte zasunout do HDMI 1 s ARC, nebo-li zpětným audio kanálem. V menu zvaném „Sync Menu“ si pak položku „Reproduktory“ přestavíte na „Zvukový systém“, zapnuto ale musíte ovládání přes HDMI. Vše funguje automaticky hned po zapnutí a s jedním ovladačem.

Satelitní signál můžete zvolit buď rovnou, nebo přidat po naladění pozemního tuneru. Je v menu jako samostatná položka a abyste si s ním poradili, potřebujete docela dost znalostí. Pokud je nemáte, televizor nenaladíte. Musíte nejen hodně věcí vědět, ale také hodně věcí ručně zadat.

Automatické ladění satelitu – i když se položka v menu jmenuje právě takto – to opravdu není. Takže zatímco Panasonic má k dispozici ze začátku jen plně automatické ladění, Sony pro změnu jen plně manuální. Tak nějak se nám ty firmy poslední dobou doplňují…

Sony KDL-46NX720 třídění kanálů

Třídění kanálů je naprosto jednoduché (OK a šipková tlačítka). U satelitu bych ale ocenil možnost přesouvání více položek najednou, což by ušetřilo hodně času.

Jestliže u Sony satelitně dolaďujete, televizor vás neupozorní na to, že se vám zároveň všechny vaše pracně setříděné kanály znova naladí.

Bohužel to je problém všech televizorů s DVB-S a nenarazil jsem snad na jediný, který by to dělal jinak. Ladění satelitního tuneru je zkrátka stále někde úplně jinde, než u DVB-S set-top-boxu.

Následné kroky jsou už ovšem bezproblémové. Třídění jde samo a je velice rychlé – „OK“ a šipková tlačítka, ale bohužel ani zde nemůžete pro přesun vybrat více stanic najednou, což by se u satelitu velice hodilo, zvláště když naladěné kanály nejdou setřídit abecedně a ani filtrovat. Jde však alespoň zadat přímo číslo kanálu.

Sony KDL-46NX720 menu nové

Plovoucí menu se přestěhovalo do pravého dolního rohu, kde mu to sluší podstatně více. Navíc vybraná položka nyní zachovává stále stejnou pozici, což dříve ani zdaleka neplatilo.

Ovládání trochu jinak

Sony letos změnilo menu a nově umístilo kolující a poskakující nabídky do pravého spodního rohu (viz foto). Jinak je stejné jako loni – vybraná položka se posouvá na stále stejné místo (to loni neplatilo úplně) a nabídka je lépe viditelná.

Tahle inovace působí i na skalního odpůrce tohoto typu menu, jako jsem já, a je to rozhodně lepší než dříve.

Bohužel na tlačítku „OK“ dálkového ovladače není umístěna žádná funkce a ani přehled naladěných kanálů. Pro něj musíte nejprve zmáčknout tlačítko „Home“ a pak další pro zobrazení DVB-T, nebo ještě další pro zobrazení kanálů satelitního tuneru DVB-S.

Vše korunuje fakt, že zatímco analogový tuner a DVB-T má k dispozici samostatné tlačítko „Digital/Analog“, pro DVB-S chybí. Abyste se přepnuli na satelit, musíte do menu. Pokud ale nenainstalujete analogový tuner, můžete se tímto tlačítkem přepínat i na DVB-S.

Samostatné tlačítko „Guide“ zůstalo zachováno i pro EPG.

Sony KDL-46NX720 televizor

Vybavení některých televizorů Sony Bravia (KDL-NX720, KDL-NX725, KDL-HX820 a XBR-HX929) tzv. Gorilla Glass potěší zejména hráče s kinetickými ovladači. Ti prý přicházejí o čelní kryt televizoru nejčastěji.

Výtečné klasické osmidenní EPG

Ano, prakticky nemá chybu. Jen dvě drobné komplikace. Aby se vám programová nabídka u DVB-T stáhla, musíte na daný multiplex vstoupit. U DVB-S pak z neznámých důvodů EPG občas potřebovalo dokonce vstoupit i na konkrétní kanál. Při sledování jedné stanice se řada dalších vůbec nestahovala.

Obraz zvuk se po vstupu nepřeruší, EPG je klasicky přehledné a základní třířádkový popis zobrazující se k vybranému pořadu je tak dlouhý, jak jen může díky vymezenému místu být. Tlačítkem „i“ pak vyvoláte popis dodatečný.

Způsob zobrazení EPG je jeden, ale můžete si pořady nechat ukázat po 30 minutách nebo po 2 hodinách. Na pořad vás televizor upozorní, a to i když je vypnutý nebo jste v promítání multimédií.

Sony KDL-46NX720 prohlížeč

Na internetu můžete samostatně vyhledávat hudbu i video. V mém případě to ale příliš nefungovalo a lepší bylo rovnou volit otevřený internet.

Internet otevřenější

Sony se internetem letos hodně chlubí i když druhým dechem říká, že Flash nepodporuje. Nemůžete se tedy napíchnout na archiv televize Nova a pustit si seriálový díl, který jste propásli. To umí jen Panasonic a pouze přes specializovaný widget.

Jinak je vám svět internetu otevře skoro celý. Skoro? Ano, nepodporována je ještě Java, takže například hry.cz používat nelze.

Trochu pozor při prvním spouštění – v úvodním výběru země se otevře obrazovka s tak malými znaky, že je skoro nevidíte. Pak se otevřou stránky Sony, ale ani ty nevyužijí větší část obrazovky.

Pro zadání URL se otevře klávesnice à la mobilní telefon a znaky zapisujete buď pohybem kurzorovými šipkami, nebo jako na mobilu. Úvodní www psát nemusíte.

Prohlížeči můžete zvětšit znaky, roztáhnout (zoomovat) můžete i celou webovou stránku a s použitím kombinace těchto dvou možností je už dobře čitelná, Když to ale přeženete (velikost znaků), některé nápisy se vám na stránce promíchají. Je to zkrátka jako u webového prohlížeče v počítači.

Stránky si můžete uložit mezi oblíbené, avšak nastavení domovské stránky změnit nejde. Tam je vždy Sony.

Pokud jde o druhý přístup k internetu přes tzv. widgety, našel jsem tu – pod názvem „Galerie widgetů“ – dva. Tlačítko „Options“, které mělo v tomto případě fungovat, jen pravilo: „Funkce nedostupná“.

Sony KDL-46NX720 od všeho trochu :-)

Tato volba menu nemá nic společného s klasickými oblíbenými položkami a je kombinací naposled shlédnutých kanálů, včetně těch satelitních, a kupř. multimédií.

Nastavení více než odpovídající

Úprava barev a obrazu je bohatá, takže tu máte barevnou teplotu, ostrost, samostatně ovlivnit můžete například i podsvícení. V pokročilých nastaveních je k dispozici řada korekcí (černé, bílé, kontrastu) a zvýraznit si můžete nechat i detaily a obrysy a upravit pleťovou barvu. Režimy obrazu jsou tři (standardní, personální a živý) a doplňují je volby tzv. scény, která někdy upravuje jen obraz („Animace“), jindy zvuk („Hudba“) a někdy i oboje “Kino“).

K dispozici máte i tři zvukové režimy – „Dynamický“, „Standardní“, „Čistý hlas“ – a ovlivnit jde i prostorový zvuk a samostatně upravit výšky a basy. Výborně!

Mezi šesti poměry stran obrazu jsem nenašel tradiční automatický režim. Je tu 4:3, či 14:9 a pak „Smart“, který obraz roztáhne sice velice rozumně, ale samozřejmě ho zároveň ořeže. Mluvit tedy o tom, zda televizor zachová poměr stran podle vysílání, nemá příliš smysl. V současnosti se ale někdy vysílá obraz 4:3 zabudovaný do rámce 16:9. Tento formát se tak jeví jako nejvhodnější. Nicméně pro vysílání ve 4:3 si můžete v menu zvolit, zda ho chce zachovávat nebo se má použít režim „Smart“.

Další výhodou je, že poměr stran můžete nastavit i u filmů v DivX, kde při přehrávání můžete také změnit formu zvuku a obrazové nastavení.

Co se týče nahrávání, jednak to můžete udělat napřímo, jednak přes EPG s úpravou nahrávky. Stejně jako u jiných výrobců se nejprve kvůli daňovým omezením musí pevný disk zformátovat a spárovat s konkrétním kusem televizoru. Počítejte tedy s tím, že bude vyhrazen jen pro tuto službu a pokud ho budete chtít zpětně použít pod Windows, může vás to stát jisté úsilí.

Televizor podporuje disky s kapacitou od 32 GB do 2 TB,

Měření spotřeby

Energetický štítek v balení chyběl, nicméně roční spotřeba při průměrných 4 hodinách sledování denně a energetická třída byly součástí tabulky s parametry. Takže abyste na ni nemuseli listovat, udáváno je následující:

– spotřeba 66 W,
– pohotovostní režim: menší než 0,15 W (ten bohužel na žádném energetickém štítku EU nenajdete),
– roční spotřeba 96 kWh,
– třída energetické účinnosti A.

Televizor jsem měřil hned po instalaci, takže jsem měl standardní nastavení ještě k dispozici. U zvuku to například znamená „Dynamický“, u obrazu „Obecný“, čidlo měřící úroveň okolního osvětlení je zapnuto a spoření energie naopak vypnuto.

A kolik jsem naměřil? Po hodině měření rozmezí 40 až 58 W a typických 52 W. V případem vypnutí panelu a ponechání pouze zvuku (měření bylo provedeno bez dodatečného zvukového podstavce) je to 32 wattů a totéž v je i u režimu rozhlasu, pokud si pro něj nastavíte automatické vypnutí obrazovky. Další zajímá funkce!

Pokud jsem vypnul čidlo měřící úroveň okolního osvětlení, kde měření pochopitelně zkreslují konkrétní domácí podmínky, dospěl jsem k 63 wattům.

Stojan SU-B401S se samostatným zesilovačem 2× 10 wattů plus 20 W pro subwoofer si oficiálně vezme 12 wattů, v pohotovostním režimu pak 0,7 W. Já po hodině provozu naměřil na různých stanicích, včetně perfektního iConcerts, něco mezi 3 a 5 watty…

Kompatibilita výtečná, ale DivX zlobí

Přes rozhraní USB jsem s přehledem přehrál HD záznamy z kamer a fotoaparátů Samsung, Panasonic a Sony ve formátu AVCHD, H.264 v souborech s koncovkami MTS, M2TS a MP4. Televizor zvládl i WMV a WMV HD, ale měl jsem potíže s rychlým převíjením. Problémy byly s filmy v DivX, resp. XviD, které někdy byly přehrány a jindy nikoli. Nepřišel jsem na to, v čem je problém. Nesouviselo to ani s použitým kodekem.

Filmy bez problémů při opětném spuštění navazovaly, mohli jste si i odskočit do jiného adresáře, pustit jiný film a dokonce – a to umí opravdu málokterá značka – jste se mohli přepnout i na tuner DVB-T. Jen titulky, které pracovaly v bezchybné češtině mohly mít trochu tučnější písmo. Takto by alespoň zasluhovaly zvětšit, což nejde.

Titulky kupříkladu u Blu-ray přehrávače Sony BDP-S780 se kterým jsem televizor zkoušel, jsou o třídu viditelnější.

Fotografie v JPG se v případě velkých souborů (typicky zrcadlovka) natahují poměrně pomalu, v případě muziky se televizor vypořádal jak s WMA, tak s MP3 v obou případech i s nejvyššími datovými toky. WAV, které má umět také, však nezvládl.

Příjemné je, že na dálkovém ovladači najdete kompletní tlačítkovou výbavu, tedy oddělená tlačítka pro převíjení a přeskok po kapitolách, což dnes – bohužel – nedělá už prakticky nikdo.

Musím říci, že se multimedialita výrazně vylepšila i oproti roku 2009 a Sony rozhodně nastoupilo správný směr.

S identifikací vertikálního 3D

Televizor na rozdíl od vstupního 3D modelu Sony KDL-40EX720 dává na manuální výběr více formátů. Klasické sekvenční pro 3D Blu-ray se přepíná plně automaticky, navíc máte možnost ručně zvolit i 3D standardy pro satelitní vysílání – „obrazy nad sebou“ a „obrazy vedle sebe“ – které se ale používají i u amatérským kamer. Možná proto televizor – na rozdíl od KDL-40EX720 – neměl problém s nahrávkami z 3D kamery Panasonic HDC-SDT750. Ty s přehledem dokonce jako 3D identifikoval a posléze dovolil manuální přepnutí. Jeho levnější kolega KDL-40EX720 měl potíže právě s identifikací tohoto polovičního Full HD formátu pro 3D.

Prostorový obraz z Blu-ray disků, ale i ze satelitů vykazoval jemné chvění a poměrně často i dvojité hrany a někdy byl za hranicí sledovatelnosti. Zjevně šlo o problémy tohoto kusu, protože Blu-ray přehrávač byl v pořádku, navíc jsem na KDL-40EX720, který jsem měl zapůjčen souběžně s ním, nic obdobného nepozoroval. Obraz byl i tak příjemně ostrý a prostorový dojem hluboký.

Sony KDL-46NX720 volitelný podstavec

Podstavec SU-B401S v plné kráse. Cena je příznivá, montáž je hračkou a zvuk opulentní.

Kupte televizor rovnou s dodatečným stojanem

Přesně tak! Televizor sám o sobě co do zvuku, hraje na svou kategorii (je ultratenký) rozhodně nadprůměrně. Ovšem se stojanem SU-B401S propojeným s panelem HDMI kabelem (dostanete ho v ceně) je zcela někde jinde. Basy se prohloubí, prostorový zvuk zjasní a vše dostane hloubku. Tenhle podstavec vám s přehledem nahradí externí reprosoustavy v klasickém domácím kině a celou řadu z nich s přehledem předčí. Navíc na vše máte jen jeden dálkový ovladač (!) a lišta se sama zapíná a vypíná zároveň s televizorem.

Spolu se senzorem pro sledování vaší pozice před televizorem (využívá technologie rozlišování tváře známé z fotoaparátů), pak ještě dokáže pak změnit aktuální vyvážení stereo soustavy. Podle zvuku, který do něj přichází (napájen je samostatně) vidíte jeho typ – Dolby Digital, DTS, Dolby ProLogic II.

SU-B401S má zabudován samostatný zesilovač o výkonu 2× 10 wattů a 20wattový subwoofer (THD vždy pouhé 1 %, či méně), dvoupásmové reproduktory a 30 mm „výškáč“ jsou 8ohmové, subwoofer má 6 ohmů.

Hezká hračka a za ty peníze…

Sony KDL-46NX720 na stěně

Na stěně vypadá 40NX720 jako každý jiný televizor, možná jen více vynikne úzký rámeček v horní a v bočních částech, Vypadá pak trochu štíhlejší, tedy na výšku užší.

Velice dobrá!

Televizor jsem vyzkoušel i s aplikací Media Remote na chytrém telefonu s Android 2.2 dovolující řídit ho přes WiFi. Ovládání chce trochu cviku, ale nakonec jsem se s ní zacházet naučil. Je to ale věcička spíše pro hračičky i když na tohle mohou – a také budou – názory dosti různé. V každém případě nejprve doporučuji nainstalovat aplikaci a pak teprve rozchodit bezdrátovou síť v televizoru. Mě se to alespoň vyplatilo.

Co se týče satelitu, připravte se na někdy delší reakci s kartou Skylinku, což nepochybně nebude jen televizorem. Reakce po zasunutí přístupové satelitní karty je delší, ale to je věc Irdeta. Při přepínání mezi kanály někdy odezva činí dvě sekundy jindy ale – třeba v případě HBO – to může dělat i sekund pět. Také přepnutí mezi DVB-T a DVB-S/S2 může chvíli trvat (i několik sekund).

Pokud si také nejste jisti v kramflecích, doporučuji při instalaci přítomnost odborníka, protože není úplně triviální a hlavně není automatická.

Sony KDL-40NX725 je solidně působící a velice dobře vypadající přístroj, kterému to ovšem nejvíce sluší na podstavci SU-B401S. Tam přímo rozkvete. Navíc za 2.900 Kč se vyplatí už jen kvůli o třídu lepšímu zvuku.

Dobře resampluje i na horších nahrávkách v DivX a na problematické ČT 24. Obraz měl v některých případech lehký sklon k červené, pleťová barva je nevyumělkovaná se sklonem k přirozenosti i když občas ke zmiňované červené. V každém případě nic zásadního a také nic, co by se alespoň v rámci možností nedalo korigovat.

U kvalitních HD kanálů, jakým je například HBO, iConcerts či Brava HDTV, je obraz naprosto dokonalý a nijak si nezadá i s hodně kvalitní nahrávkou na Blu-ray disku.

Zvuk je jeden z nejlepších v dané kategorii, v okamžiku použití externího podstavce se samostatným zesilovačem, se ocitáme zcela mimo televizní rámec. Subjektivně a myslím, že i objektivně se televizor naprosto promění. Obrovskou výhodou je v tomto okamžiku zcela transparentní spojení s panelem a bezchybná spolupráce. Nemusíte z ní mít žádné obavy, ani to nepoznáte. A víte co je na zvuku z „lišty“ nejlepší? I když zabudovaný digitální zesilovač vytočíte opravdu na úplné maximum, zkreslení je slyšitelné naprosto minimálně. Ale abyste zase neočekávali příliš – dobře ozvučí menší pokoj. Nemůže zvládnout místnost o velikosti nějakých 30, 35 či více metrů. To aby bylo zcela jasno.

Sony KDL-46NX720 parametry

Balení obsahuje

ebf - partner 1

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec (dokoupit lze nenatáčitelný SU-B401S s reprosoustavami)
– klíč inbus
– komponentní A/V adaptér
– adaptér pro SCART
– napájecí kabel (napevno přidělaný, dvoužilový)
– uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“

foto: autor a Sony

Přikoupili byste si k televizoru podstavec, který vám výrazně vylepší zvuk a který budete řídit týmž dálkovým ovladačem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).