Hlavní navigace

Sony: Majitelů přehrávačů Blu-ray bude do roku 2012 pětkrát více

12. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
12. 5. 2008

Počet domácností v Evropě vybavených zařízeními podporujícími přehrávání DVD s technologií Blu-ray vzroste podle odhadu firmy Sony v roce 2012 na 55 milionů. To je čtyř až pětinásobek proti letošnímu roku. Na pražské konferenci nazvané Nová konvergence – Vítejte v digitálním světě to dnes uvedl marketingový manažer divize spotřební elektroniky Sony Czech Ivan Trachta.

Podle odhadů firmy, která letos se svým formátem porazila konkurenční Toshibu s HD DVD, je v Evropě zhruba 11 až 12 milionů domácností s přístroji podporujícími Blu-ray formát. Podle Trachty se dá nyní očekávat boom přehrávačů Blu-ray. Důvodem jsou podle něj vedle vítězství formátu klesající ceny přehrávačů, které se ocitly pod psychologickou hranicí 10.000 korun. Už to není nedostupná záležitost, podotkl Trachta.

Cena Blu-ray přehrávačů a disků je však nyní vyšší než u technologie DVD. Zatímco DVD s filmovými novinkami stojí v průměru zhruba 500 korun, za Blu-ray disk lidé zaplatí přibližně 900 korun. Někteří distributoři již ale oznámili, že v druhé polovině letošního roku by se cena disků Blu-ray se staršími filmovými tituly mohla pohybovat mezi 599 až 699 korunami.

Podle Trachty a údajů firmy Sony mají ale lidé o novém videoformátu poměrně malé povědomí. Z průzkumu, který má Sony k dispozici, například vyplývá, že tři lidé z deseti nikdy o Blu-ray formátu či obrazu s vysokým rozlišením (High Definition, HD), nikdy neslyšeli. Zhruba stejné množství lidí sice tyto pojmy někdy zaslechla, ale netuší, co znamenají.

Česku zatím formát Blu-ray od loňského zahájení prodeje na masovější rozšíření stále čeká. Například podle údajů sítě elektroprodejen Euronics se prodej přehrávačů Blu-ray pohybuje pouze v řádech desítek kusů. Lze odhadnout, že do konce roku 2010 by mohl být (Blu-ray) v Česku považován za zavedený, protože by si jej v podobě stolního přístroje, herní konzole nebo notebooku mělo pořídit zhruba deset procent domácností, uvedl však nedávno Pavel Borowiec z asociace Blu-ray Forum.cz. V Česku již vyšel ve formátu Blu-ray první český film, snímek Gympl od Tomáše Vorla. Podle Trachty se chystají další.

Blu-ray disk využívá výrazně kvalitnější technologii záznamu obrazu a zvuku než DVD, což vynikne na LCD a plazmových televizorech. První tyto disky se na českém trhu objevily zhruba před rokem, vůbec prvním titulem byla bondovka Casino Royale.

BRAND24

Zdroj: ČTK

ČTĚTE TAKÉ: Průvodce digitálním vysíláním (40.): Budoucností domácího videa je Blu-ray

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).