Hlavní navigace

Soud vyhověl Nově a zrušil udělení šesti digitálních licencí

6. 9. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
6. 9. 2006

Pražský Městský soud dnes zrušil udělení šesti licencí pro zemské digitální vysílání v přechodných multiplexech B a C, ke kterému došlo letos v květnu. Televizní stanice Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, RTA, Óčko a Z1 tak pozbyly oprávnění k televiznímu vysílání a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) bude muset ve věci znovu rozhodnout. Prakticky to znamená, že licenční řízení nebylo ukončeno a radní čeká opakované hlasování.

Soud svým výrokem vyhověl žalobě společnosti CET 21, provozovateli televize Nova, která se jako jeden z šesti neúspěšných žadatelů o digitální licenci rozhodla verdikt rady napadnout. Žaloba u Městského soudu je jediným opravným prostředkem proti rozhodnutí RRTV. Podle agentury ČTK soud dospěl k názoru, že rada překročila meze svého správního uvážení, přičemž důvodem pro zrušení udělených licencí je také nepřezkoumatelnost rozhodnutí rady pro jeho nesrozumitelnost.

Radní už v minulosti naznačili, že pokud soudní pře o vydání digitálních licencí skončí vítězstvím neúspěšných žadatelů, mohou licence znovu udělit stejným společnostem a lépe zdůvodnit, proč tak učinili. Podrobnější a lepší formulaci budou muset zvolit i v případě neúspěšných žadatelů, kteří se ale budou moci proti takovému verdiktu znovu odvolat k soudu. Další možností je kasační stížnost proti rozhodnutí soudu. Fakticky ale dochází k celkovému zdržení nástupu nových digitálních programů a konkurence současných komerčních stanic Nova a Prima.

cif 24 - early cena - média

Rozhodnutí však může mít paradoxně i pozitivní stránku (viz článek Žaloby nemusí ohrozit udělené digitální licence). Pokud by rada po novém hlasování dokázala lépe zdůvodnit udělení licencí firmám, které je již získaly letos v květnu, posunula by se zákonná lhůta pro zahájení jejich vysílání na podzim příštího roku. V té době by už měly definitivní digitální sítě pokrývat značnou část České republiky, zatímco při startu v květnu 2007 by noví provozovatelé vysílali jen pro Prahu, Brno, Ostravu a zřejmě i oblast severních Čech a Domažlicko.

Jisté je, že výrok soudu vyvolá značnou nejistotu mezi investory chystaných digitálních programů (Febio TV již dříve zpomalila přípravy na start a čekala na rozhodnutí soudu). Digitální televize ale už nabírají zaměstnance a investovaly značné částky do techniky, nákupu nebo pronájmu budov a přípravě programu. Provozovatelé už dříve nevyloučili možnost, že pokud by o licenci přišli, zažalovali by Českou republiku o nedostatečnou ochranu investic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).