Hlavní navigace

Streaming láká. SoundCloud rozjíždí placenou službu

29. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Služba nabízí rychlejší a komfortnější přístup k novinkám nezávislých umělců, kteří využívají hudební síť.

Stopětasedmdesát milionů lidí si měsíčně přehraje nějakou písničku na SoundCloud. Teď chce firma svůj katalog začít měnit na peníze. 

Novinka SoundCloud Go nabídne podobně jako konkurenční Spotify službu bez reklam a umožní přehrávání songů i bez připojení k internetu. Momentálně má v databázi 125 milionů písní od dvanácti milionů tvůrců. 

Placenou službu chce SoundCloud rozjíždět postupně. Začíná ve Spojených státech za 9,99 dolarů. Zbytek světa by měl následovat ještě během letošního roku. 

BRAND24

Zájem o streamování hudby totiž roste. Ve Spojených státech se stal streaming hlavním zdrojem příjmů pro hudební průmysl. Podle dat Amerického svazu nahrávacího průmyslu (RIAA) se loni vyšplhaly příjmy z této služby na 2,4 miliardy dolarů – tedy o 29 procent víc než v roce 2014. Na celkových příjmech odvětví se pak streamy podílely 34,3 procenty. Počet předplatitelů těchto služeb loni stoupl o 40 procent na 10,8 milionu. 

Ne všechny služby jsou ale úspěšné. Nástup dravější konkurence třeba nepřežil jeden z průkopníků streamování hudby –  Rdio. Služba vyhlásila na podzim bankrot.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).