Hlavní navigace

Společnost Minority soudně napadla udělování kompenzačních licencí

11. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 7. 2008

Udělování kompenzačních licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání, které umožňuje novela zákona o rozhlasovém a televizím vysílání, platná od letošního ledna, napadnul jeden z neúspěšných žadatelů o digitální licence z roku 2004. Firma Minority podle předsedy Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňka Duspivy podala žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za to, že udělila kompenzační licence digitálním televizím Barrandov a Z1.

VÍCE: Minority: Licenci ať dostanou všichni, operátor multiplexu si vybere

Konkrétně se tak naplnila předpověď jednoho z členů RRTV, kterou na jaře letošního roku sdělil médiím a ve které varoval, že by se „někdo“ mohl obrátit se stížností na soud, konstatuje Duspiva. Novela vysílacího zákona totiž de facto zastavuje soudní řízení o platnosti digitálních licencí udělených v roce 2006, které se neúspěšných žadatelům včetně firmy Minority podařilo zpochybnit. Původní vítězové tendru teď dostávají možnost získat licenci přímo ze zákona.

V tomto aktuálním případě, který je některými lidmi ze zákulisí vnímán obecně jako „útok na českou digitalizaci“ a spojován spíše s jinými subjekty a zájmy, bude nutné vyčkat na reakci soudu, zda a kdy se podnětem bude zabývat a jaký bude případně další postup. Nelze také vyloučit , že jde jen o první krok v celkové strategii ovlivnit celý proces a podle odborníků by mělo jít o předstupeň k řešení u Ústavního soudu, píše na svém blogu Duspiva.

BRAND24

AUDIO: Veřejné slyšení zástupců firmy Minority při licenčním řízení RRTV v roce 2005

Za společností Minority stojí Jiří Chvojka, který připravoval mediální kampaně pro ODS a později i ČSSD, a novinář Luděk Staněk, nynější šéfredaktor časopisu Esquire. Minority žádala o licenci pro plnoformátovou televizi 5TV, která by vycházela z konceptu britského kanálu Channel 4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).