Hlavní navigace

Spor mezi operátorem multiplexu 3 a televizí TV7 se chýlí ke konci

30. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
30. 4. 2010

V zemské digitální síti 3 by se mohla v brzké době objevit další televize. Regionálně zaměřený program TV7, jehož vysílací licenci získala v květnu 2008 společnost EBD podnikatele Jaroslava Berky, by se měl v nejbližších dnech dohodnout s operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG), na podmínkách vstupu do této sítě. V tiskové zprávě ze svého posledního jednání to uvádí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

K TÉMATU: Nová TV7 může začít vysílat jen v části multiplexu 3, rozhodl soud

Společnost EBD měla zahájit vysílání do května 2009, ale kvůli sporům s CDG o rozsahu vysílání se obrátila na Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten prohlásil obchodní spor obou firem za technickou překážku pro zahájení vysílání. Ze zákona by měla TV7 zahájit vysílání do 360 dnů od obdržení písemného rozhodnutí o udělení licence, ale pokud tomu brání technická překážka, termín startu televize se může posunout na neurčito.

ČTĚTE TAKÉ: EBD se nedohodla s CDG, spor bude rozhodovat Český telekomunikač­ní úřad

ČTÚ nyní vysílací radu informoval, že do konce dubna předpokládá rozhodnutí v tomto sporu. RRTV navíc tento týden schválila žádost společnost EBD o změnu rozsahu vysílání TV7, která by platila do konce června 2012, tedy termínu úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání v České republice. Jde už o druhou žádost TV7 o úpravu harmonogramu zahajování vysílání na vysílačích zemské digitální sítě 3.

ebf - partner 1

Loni v srpnu vysílací rada odsouhlasila, že TV7 může zahájit vysílání nejprve na jižní Moravě z brněnských vysílačů Hády a Barvičova. Odtud měla TV7 začít vysílat v listopadu 2009. V období od prosince 2009 do letošního března měl následovat vysílač Kleť v jižních Čechách, a od letošního dubna do konce července východočeský vysílač Černá hora. Na žádném ze zmiňovaných vysílačů ale TV7 v multiplexu 3 vysílat nezačala.

Úpravu vysílacího schématu a harmonogram spouštění digitálních vysílačů RRTV schválila také pro druhou celoplošnou digitální televizi Jaroslava Berky, rovněž regionálně zaměřenou zpravodajskou RTA. Tento program bude vycházet ze současného vysílání regionálních studií RTA, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima a připojují se do jejího celostátního vysílání s regionálním zpravodajstvím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).