Hlavní navigace

Spotify v Evropě míří k překonání iTunes, výběr hudebních služeb je ale širší

29. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Evropské příjmy, které se blíží iTunes, a brzké překonání hranice 10 milionů platících uživatelů – Spotify si vede docela dobře. Nabídka hudebních služeb ale u něj zdaleka nekončí.

Podle Kevina Browna (šéf pro vztahy s hudebními vydavatelstvími u Spotify v Evropě) existuje velká šance, že příjmy Spotify v Evropě brzy překročí příjmy iTunes. Odolává se přitom na partnery, kteří uvádějí, že „Spotify generuje větší příjmy každý měsíc napříč Evropou než iTunes“. Mimo to se Spotify blíží k deseti milionům platících uživatelů. Uvádí se to alespoň Spotify’s Revenue In Europe Could Soon Surpass iTunes.

Spotify můžete mít i v Česku, stejně jako v řadě dalších zemí. Ve zdarma dostupné podobě má jistá omezení hlavně v nemožnosti stahování hudby na mobilní zařízení pro offline poslech. Po zaplacení (5,99 eur měsíčně) navíc nemusíte poslouchat reklamu, která čas od času přerušuje poslech.

Spotify, které mělo v roce 2013 na 24 milionů aktivních uživatelů (celkem, tedy včetně neplatících), působí ve vysoce konkurenčním prostředí. Vedle iTunes od Applu, který samozřejmě hlavně spoléhá na iPhone, iPady a iPody, jsou jeho soupeři hlavně Pandora (www.pandora.com) či Rdio (www.rdio.com).

Pandora, coby asi jeden z nejznámějších příkladů, je na trhu zhruba dvakrát tak dlouho jako Spotify a má přes 65 milionů uživatelů. Zároveň ale trpí podstatně omezenější dostupností v některých zemích (v Česku máme stále smůlu). Pode Spotify vs. Pandora: The Pros and Cons ale má Spotify proti Pandoře ještě pár výhod – například 20 milionů skladeb vs. milion u Pandory.

Podobných hudebních služeb jsou ale desítky a může být poměrně těžké si vybrat. Některé z nich procházejí většími změnami, například známá a populární služba Last.fm, která neustála konkurenční prostředí a ze služby na poslouchání hudby se stává pouze nástrojem na sledování toho, co posloucháte, a objevování nové muziky.

Kde všude můžete zkusit poslouchat hudbu

Pokud vezmeme jako základ seznam nejpodstatnější služeb s hudbou z Times.com, brzy narazíme na hlavní problém: řada hudebních služeb stále není  v České republice dostupná. S ohledem na to, že některé dostupné jsou, to působí jako poměrně absurdní záležitost, ale bohužel s tím nic nenaděláme. Hudebních streamovacích služeb je naštěstí podstatně více – v Comparison of on-demand streaming music services na Wiki najdete další užitečný přehled.

BRAND24

  Počet skladeb Kvalita Dostupnost
Beats Music 20 mil. 320 Kbps V ČR nelze
Deezer 20 mil. 320 Kbps Ano
Google Play 20 mil. 320 Kbps Ano
Grooveshark   192 Kbps Ano
iHeartRadio 15 mil. Unknown V ČR nelze
iTunes Radio 26 mil. 256 Kbps V ČR nelze
Last.fm     Ano
Sony Music 25 mil. 320 Kbps V ČR nelze
Pandora 1 milion 192 Kbps V ČR nelze
Rhapsody 32 mil. 192 Kbps V ČR nelze
Rdio 20 mil. 192 Kbps Ano
Slacker 13 mil. 128 Kbps Ano
Spotify 20 mil. 320 Kbps Ano
Xbox Music 30 mil. 192 Kbps V ČR nelze

Případný výběr služby, která vám nejvíc vyhovuje, potom nemusí vůbec být jednoduchý. Pomoci může třeba to, že Spotify je v zahraničních médiích oceňována jako nejlépe použitelná, Rdio jako výhodnější pro objevování hudby a Pandora je pro změnu označována za nejlepší internetové rádio.

Ve skutečnosti bude samozřejmě záležet ještě na dalších detailech – zda chcete hudbu poslouchat více na počítači nebo na mobilu. Zda chcete mít hudbu staženou nebo si vystačíte se streamingem. Nakolik se vám bude chtít platit. A určitou roli může hrát i to, jestli stejnou službu používají vaši přátelé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).