Hlavní navigace

SPT Telecom se hrne do Internetové telefonie

19. 5. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle prohlášení své tiskové mluvčí je SPT TELECOM připraven nabídnout svým zákazníkům možnost telefonování do ciziny přes Internet. Čeká ovšem na stanovisko ČTÚ, který by tak měl vyjasnit legislativní podmínky, za kterých je možné tuto službu provozovat. Co si o tom myslí Miroslav Kučera?

Je zajímavé, že toto rozhodnutí se objevuje jenom několik málo dnů po rozhodnutí ČTÚ, že Internetová telefonie Paegas Internet Call, kterou provozuje RadioMobil, nijak neporušuje exkluzivitu SPT Telecomu na poskytování zahraničních telekomunikačních služeb. Paegas Internet Call umožnil majitelům mobilních telefonů volat do zahraničí až za o polovinu nižší tarify, než to umožňoval svým zákazníkům SPT Telecom

Navíc se objevují zajímavé spekulace, že SPT Telecom hodlá svoji Internetovou telefonii dokonce nabídnout EuroTelu, tedy firmě, ve které vlastní 51procentní podíl. Velký triumf RadioMobilu nad EuroTelem by se tak mohl snadno rozplynout a nebyl by už tak důvod „proč být s námi“ – tedy s Paegasem.

Trochu rozporuplné je ale prohlášení, že SPT Telecom hodlá internetovou telefonii provozovat a že ji hodlá sám nabídnout EuroTelu, přitom však považuje rozhodnutí ČTÚ, které opět dovolilo RadioMobilu tuto službu provozovat, za špatné a hodlá proti němu podat rozklad. Podle posledních informací tak učinil právě včera, v poslední možný den. Je přitom otázkou, jakým způsobem se tak mohlo stát. Podle předpisů o správním řízení totiž obvykle mohou odvolání a rozklad podávat pouze jeho účastníci – SPT TELECOM však již dříve ústy své mluvčí prohlásil, že stranu (= stěžovatelem)tohoto řízení není.

Podle mého soukromého mínění je Internetová telefonie do zahraničí něco úplně jiného, než volání přes „normální telefonní“ dráty, a mělo by být úplně jedno, z jakého výchozího zařízení tento hovor jde (ať už je to mobilní telefon nebo mikrofon připojený k počítači), nebo u kterého zařízení končí – je důležité, po čem běží a v jaké formě. Pokud si to ovšem SPT TELECOM neuvědomuje, pak bych chtěl vědět, jak hodlá bojovat proti lidem, kteří například pomocí mikrofonu a populárního programu ICQ přes Internet běžně telefonují nejenom mězi městy, ale i mezi státy a kontinenty (viz dnešní článek na Intervalu)? Kvalita volání přes zmiňované ICQ je přitom srovnatelná s běžným telefonem a bohatě vám stačí dial-up připojení 28.8 kb/s. Cenový rozdíl je také neskutečný – volejte klidně i do USA, nejlépe po deváté hodině večerní, s I99 vám vyjde 12,5 minutový impuls na pouhých 2.60,–). Hodlá to tedy SPT Telecom zakázat? Jak? Zakáže prodej mikrofonů, zvukových karet, nebo bude požadovat zastavení používání ICQ, či dokonce bude chtít zrušit celý český Internet, protože přes toto médium či tyto prostředky a programy je porušována exkluzivita „jeho“ mezinárodních hovorů? Nelze zakázat Paegas Internet Call a přitom dovolit, aby tuto službu používal jeho „spojenec“ EuroTel či Cesnet nebo aby ji provozoval každý uživatel Internetu vlastnící potřebný (a levný) hardware.

Na každého by měl platit stejný metr a SPT TELECOM by si měl konečně uvědomit, že v oblasti Internetu monopol nikdy neměl a nikdy taky mít nebude!

BRAND24

Miroslav Kučera


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).