Hlavní navigace

Stalo se na českém webu od listopadu do ledna 2010

22. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: sxc.hu
Co se stalo důležitého a zajímavého na českém internetu a především webu? Podívejme se na chronologický souhrn důležitých událostí od listopadu 2009 do ledna 2010.

Listopad 2009

Skončil Atlas.cz, tedy aspoň s ohledem na zpoždění NetMonitoru – podle Centrum Holdings se nyní bude Atlas orientovat „na starší nebo začínající uživatele“.

Telefónica O2 měla problémy s připojením – IWF Blacklist nasazený v Británii selhal. Více v Telefonica O2 má kvůli pornu problémy s připojením

Křišťálová lupa vyhlásila vítěze – Projekt roku www.onTheRoad.to, osobnost roku Taťána le Moigne (Google), Anticena pro zakladatele mediální skupiny Dignity.

Rasistická skupina „Za 1.fanouška… o 1 cikána méně! Pojďmě vyčistit ČR!“ si vysloužila pozornost médií a podle všeho i kriminalistů. Získala přes deset tisíc fanoušků a po pár týdnech existence se z ní „ztratil“ administrátor a nebylo možné vkládat příspěvky.

CET 21 spustilo  www.vybereme.cz – to by mělo  být (dalším) vyhledávačem v českých internetových obchodech s možností porovnávat cenovou nabídku. Konkuruje tak zejména www.zbozi.czwww.heureka.cz a vychází z již dříve fungující služby pod www.jyxo.cz.

Prosinec 2009

Čeští politici objevili Wikipedii (a jak ji mohou falšovat) – Mluvčí Prahy 5, Radovan Myslík, pozměnil heslo o kontroverzním starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi. „Omylem ale přitom smazal původní text, ve kterém se psalo o některých kauzách spojených s Jančíkem“. Wikipedia heslo upravila a doplnila informaci o tom, že se Myslík pokusil heslo upravit.

Google poskytne ÚOOÚ spolupracuje s tímto úřadem poté, co mu úřad odmítl zaregistrovat zpracování osobních dat v souvislosti s projektem Street View. Jak to nakonec celé dopadlo, už víme. S odvoláním na „kameru v příliš velké výšce“ o mnoho měsíců později ÚOOÚ registraci Google nedal.

Přes 38 tisíc domén s diakritikou bylo zaregistrováno během první hodiny po spuštění registrace domén s diakritikou v rámci EURid (.eu tld) – nejvíce jich bylo z Německa, ČR a Francie. V .eu tld bylo na začátku prosince přes tři miliony domén.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se žalobou domáhá převedení domény Paroubek.eu na sebe – na této doméně se objevila výzva k házení vajec a různé další aktivity. Vlastní ji firma Deredes (ano, „ten“ Aleš Slabý a jeho pochybné podnikání) – žaloba se původně domáhala toho, aby firma přestala doménu využívat a registrace se vzdala.

Nepoctiví doménoví spekulanti přišli na novou fintu. Od letošního roku ji zkouší, na koho můžou. Mají pro vás připravený dojemný příběh a drahou pointu. Seznamte se s Českou doménovou centrálou s.r.o. a jejími sedmi hříchy proti svým „zákazníkům“ – nebo spíše obětem.

Server Dáma.cz Michala Švigy je dalším úlovkem vydavatelství Mladá fronta.

Seznam koupil za blíže neurčenou cenu od společnosti Online Recruitment zastoupení služby Spráce.

Další finanční server mění ke sklonku letošního roku svého majitele. Finančně poradenská společnost AWD prodala jeden z nejstarších českých finančních serverů Finance.cz společnosti Finance Media. Podrobnosti v AWD prodalo server Finance.cz.

Fler frčí a chce do zahraničí – “Prodávat nehodlám, exit neplánuji. Je to pro mne srdeční záležitost,” říká Jiří Kubeš, majitel a provozovatel serveru Fler.cz. „Chci, aby si lidé stále více a více oblíbili ručně vytvářené výrobky, módu, design.”

„Internet je velmi svobodné médium, a to se často nelíbí lidem a firmám, které jsou na něm kritizovány. Po provozovatelích diskuzních fór potom žádají odstranění diskuze – například kvůli poškození dobrého jména. Je to i aktuální případ realitní kanceláře Prolux, která naše vydavatelství CPress Media žaluje kvůli tomu, že jsme z diskuzního fóra webu FinExpert.cz neodstranili téma, kde je Prolux kritizován,“ uvádí se na Prolux žaluje FinExpert.cz: nesmazali jsme kritiku.

Česko-slovenská filmová databáze – www.csfd.cz – byla hacknuta novou postavou na „hackerské“ scéně skrývajícím se pod jménem igigi.

Ke konci letošního roku odchází z Centrum Holdings jeho generální ředitel Pavel Mucha. Nahradí jej Andreas Demuth.

Leden 2010

Na Facebooku řádí „banánový“ spam a lidem nalákaným do podvodných skupin/ stránek vadí, ale nic s tím nedělají. Změň si barvu pozadí a jiné vlastností Tvého Facebooku !!! je jeden z mnoha příkladů s 380 tisíci „fanoušky“. Pár chytřejších se tam pořád dokola ptá „Jak vystoupit z skupiny“, ostatní hromadně nadávají „na toho kokota, co vytváří tyto skupiny“.

Radovan Kaluža se stal „usvědčeným certifikovaným spamerem“ a ÚOOÚ mu uložil pokutu (kopie vyrozumění).

Facebook v lednu 2010 překročil poprvé hranici 2 milionů aktivních měsíčních českých uživatelů, tedy uživatelů, kteří „uvádějí, že žijí v České republice“.

Seznam se ocitl na seznamu webů, které blokuje Čína, a to jak v zahraničních médiích (přetiskoval níže uvedenou infografiku), tak v seznamu udržovaném v Google Docs.

Centrum Holdings: spouštíme nové Centrum oznámilo spuštění nové grafické podoby hlavní stránky portálu. V průběhu ledna byla spuštěna i nová verze zbozi.centrum.cz, vyhledávač zboží v českých e-shopech.

Otázky okolo hacku Banán.cz zůstávají najdete shrnutí dění okolo hacku webhostingu společnosti banan s.r.o. (Radovan Kaluža). Ve stručnosti – neznámý hacker využil bezpečnostní chyby ke klasickému hacknutí a změnám stránek klientů společnosti banan s.r.o.. Po klasickém mlčení a PR manipulaci mělo dojít k nápravě, načež neznámý hacker znovu „hacknul“ hosting a klienty oslovil s aktuálními, změněnými informacemi. Klasické PR mlžení pokračovalo.

Mafra koupila koncem loňského roku podíl v Internet Trading (34 %).

Ministerstvo spravedlnosti blokovalo webové stránky Václava Klause a Miroslava Topolánka s odvoláním na to, že spadají do kategorie „politické, aktivistické či osobní stránky“. Zablokoval je prý automatický program od firmy Corpus Solutions, který ministerstvo využívá. Stránky Jiřího Paroubka program neblokoval.

Senát ČR recykloval starší návrh ministerstva financí na zavedení cenzury Internetu. K povinnosti blokovat vše, co by umožňovalo či jen  propagovalo online hraní a sázení, senátoři přidali ještě povinnost blokovat veškerou pornografii. Ovšem jen v rámci „stránek elektronických prostředků“, které zákon vůbec nezná. Nyní se ale k autorství tohoto rozšíření  nikdo  nehlásí. Viz Stalo se: český Senát chce zakázat (stránkované) por­no

BRAND24

Aukro.cz ohlásilo překročení hranice jednoho milionu založených uživatelských účtů. Denně se registruje 1800 nových uživatelů, probíhá 390 tisíc aukcí a prodá přibližně 37 tisíc položek v ceně 16 milionů korun.

Český bloger se musí omluvit svému čtenáři, podrobnosti v Soud bloger vs. čtenář skončil podivnou plichtou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).