Hlavní navigace

StarCube v Brně přijímá přihlášky už jen do konce příštího týdne

19. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Osvědčený brněnský program pro začínající technologické podnikatele změnil jméno. Z MIC Akcelerátoru, jehož absolventi úspěšně rozvíjejí firmy jako je GINA (systém pro efektivnější zvládání přírodních katastrof) nebo Celebrio (operační systém pro důchodce), je letos StarCube. Co nabízí?

Minutu před půlnocí v pátek 27. ledna mají zájemci poslední možnost přihlásit se do programu StarCube. Zapojit se může kdokoli, kdo má zajímavý nápad v zárodečném stádiu, rozpracovanější podnikatelský záměr nebo i začínající firmu – a nemusí jít jen o informační technologie. Program je otevřen dokonce i zaměstnancům, kteří v něm mohou pracovat na projektu svého zaměstnavatele – ten jim ovšem musí dát úplnou volnost o něm rozhodovat. Hlásit se mohou i celé týmy, maximálně o pěti členech. Stačí napsat motivační dopis a projít dalšími dvěma koly výběrového procesu. Loni v něm uspělo 26 z 56 přihlášených projektů, letos je kapacita akcelerátoru a tedy i šance na přijetí ještě vyšší.

Dvaatřicet vybraných účastníků čeká letos od poloviny února až do 10. května nabitý program zaměřený na to, jak prvotní nápad přetavit do životaschopného startupu. Účastníkům poradí například hlavní technolog antivirové firmy AVG Karel Obluk, zakladatel rovněž mezinárodně úspěšné brněnské společnosti Kentico Petr Palas nebo šéf výrobce účetních systémů Cígler Software Martin Cígler. Každý z projektů tak získá mentoring v hodnotě 100 tisíc korun.

Tříměsíční vzdělávací program Jihomoravského inovačního centra je jako jeden z mála pro účastníky zdarma. Nejen že se za semináře, workshopy a konzultace s mentory neplatí, absolventi ani nemají povinnost založit firmu a dát v ní organizátorům akcelerátoru majetkový podíl, jak je tomu například v pražském StatupYardu.

Z Brna k úspěchu na čtyřech kontinentech

Na konci brněnského programu přitom také bývají životaschopné zárodky firem. Z minulých ročníků vzešla například GINA Software s.r.o., která svůj mobilní mapový systém pro určený zejména pro záchranáře a humanitární pracovníky provozuje na čtyřech kontinentech. „Původní projekt byl pouze diplomovou prací jednoho z účastníků, kterou po vstupu do akcelerátoru rozpracoval až do fungující firmy. Dnes jejich tým čítá 12 lidí,“ říká manažer StarCube Michal Hrabí.

cif 24 - early cena - média

A proč se na konci loňského roku rozhodli organizátoři již dva roky fungující značku MIC Akcelerátor změnit? „Chtěli jste, aby projekty, které se do akcelerátoru hlásí, nebyly fixovány jen na jednu technologii a obor,“ vysvětluje Michal Hrabí. „Název StarCube jsme zvolili, protože děláme z lidí a týmů hvězdy a informace jim podáváme v kostce, tedy ne zdlouhavě nebo nudně.“

Lupa je mediálním partnerem StarCube.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).