Hlavní navigace

Na satelitu startuje televize s řadou kulturních pořadů a atraktivních koncertů

7. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Na německém trhu dnes dochází k jedné velice významné změně mezi digitálními kanály. Tamní veřejnoprávní televize ZDF se rozhodla o půl sedmé ráno ukončit distribuci tematického programu ZDFtheaterkanal, který nahradí stanice ZDFkultur. Ta svým divákům přinese pořady ze všech kulturních oblastí - literatura, divadlo, kino a hudba. S atraktivními koncertními vystoupeními začíná právě dnes. Mezi vystupujícími interprety nechybí například kapely Muse, Placebo nebo třeba Rihanna.

Startuje německá ZDFkultur

Německá veřejnoprávní televize ZDF přistoupí k významné změně u svých tematických stanic. Program ZDFtheaterkanal nahradí nový program, který ponese označení ZDFkultur. Německé médium touto stanicí vychází vstříc milovníkům literatury a dalších odvětví, které jsou spojeny s kulturou. Program je určen především pro takzvanou pop generaci. ZDFkultur si chce vzít to nejlepší ze svého předchůdce, stanice ZDFtheaterkanál, a k tomu navíc nabídnout i další prvky kultury. Půjde například o divadelní hry, balet a pochopitelně i již zmiňované koncerty. Kulturu budeme prezentovat v jakékoliv formě, konstatoval ZDF-Intendant Markus Schächter. Veřejná služba tohoto kanálu bude spočívat v tom, že stanice dá prostor i umělcům, divadelním tvůrcům a hudebníkům, kteří jinak nemají příliš možností se na obrazovce objevit. Atraktivní program, především koncerty, by pak měl k obrazovce ZDF přilákat i mladou generaci diváků, podobně jako už to činí sesterská stanice ZDF_neo. Vedení televize věří, že těmto zájemcům se pak podaří předvést atraktivní program. Počítá se tak i s informacemi z klubové scény a festivalů. Na ZDFkultur se objeví například Hurricane, Glastonbury nebo Roskilde. Stanice se nebude vyhýbat ani stylům jako jsou indie-pop, hip hop nebo metal. Jim bude vyhrazen speciální blok každý všední den od 18 do 20 hodin. Stanici naladí i čeští diváci na satelitní pozici 19,2 stupně východně. Není kódovaná.

Lukáš Polák: Nekódovaný kanál ZDFkultur už od zítřka. Chystá řadu atraktivních koncertů
Stanislav Prade: Německá ZDF: všechny kanály v HD kvalitě od 1. května 2012

Ostravsku přineslo přeladění multiplexů problémy

Minulý týden, konkrétně neděle, byla přelomovým dnem v digitalizaci televizního vysílání na Ostravsku. Lidé, kteří dosud v Moravskoslezském kraji nenaladili vysílání digitálních multiplexů 2 a 3, a dosáhl k nim pouze signál digitální sítě České televize, se dočkali významného rozšíření programové nabídky. Od neděle mohou sledovat dva programy televize Nova, tři programy Primy a televizi Barrandov v digitální kvalitě. Stačila k tomu drobnost: spustit na svém digitálním přijímači automatické vyhledávání programů. Změna se ale dotkla i těch, kteří už na Ostravsku multiplexy 2 a 3 přijímali. Proč k takové rošádě dochází? Aby mohly multiplexy 2 a 3 s programy televizí Nova, Prima a Barrandov pokrýt celý moravskoslezský region ze silného vysílače Hošťálkovice a nevysílaly jako dosud jen pro Ostravu a blízké okolí, musely přejít na jiné vysílací kanály, aby nerušily televizní vysílání v sousedním Polsku. Digitální sítě České televize se úpravy nijak nedotkly, nadále vysílá ze všech tří moravskoslezských vysílačů (Hladnov, Hošťálkovice a Lysá hora) na kanálu 54.

Vysílač Ostrava Hošťálkovice 500

Jan Potůček: Digitální třesk na Ostravsku: multiplexy 2 a 3 mění pokrytí i vysílací kanály
Lukáš Polák: Někteří Ostravané mají po digitálním třesku s příjmem televize problémy

Skončí Digi TV v insolvenci?

Věřitele, kterým dluží satelitní služba Digi TV, hledá provozovatel televize Nova, společnost CET 21. Vydala za tímto účelem inzerát v úterních Hospodářských novinách, v němž píše: CET 21 hledá další věřitele společnosti DIGI Czech Republic, a to za účelem zjištění, zda jsou naplněny podmínky pro podání návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Malý jednosloupcový inzerát otiskly HN v sešitu Podniky a trhy na straně 18. Mluvčí Novy Michaela Fričová odmítla na dotaz serveru DigiZone.cz podaný inzerát jakkoli komentovat. Digi TV se už delší dobu potýkala s horší platební morálkou, pozdě vyplácela i nasmlouvané servisní společnosti, které zajišťovaly montáž satelitních kompletů pro zákazníky této satelitní služby. Od 11. ledna letošního roku musela Digi TV přistoupit k vyřazení prémiových filmových kanálů HBO, protože nebyla schopna jejich provozovateli platit smluvní poplatky za jejich šíření.

Digi TV - zlomená parabola

Jan Potůček: Televize Nova chce poslat satelitní službu Digi TV do insolvence

Stručně

Sedmadvacet kmitočtů podél dálnic D1 a D2 vrátilo Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) soukromé Rádio Dálnice, za kterým stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek. Tomu patří také ostravské Rádio Čas a stojí za projektem budoucí celoplošné digitální televize Pohoda pro děti. Rádio Dálnice ale od RRTV zároveň získalo čtyři kmitočty bez licenčního řízení, protože podle rady jsou pro tendr, kterého by se zúčastnilo více zájemců, málo bonitní.

Jan Potůček: Pařízkovo Rádio Dálnice vrátilo 27 kmitočtů, síť bude stavět postupně

Nový digitální kanál Prima love vysílající od 8. března, jež je určený především ženám ve věku od 15 do 44 let, má svá první čísla sledovanosti. Od neděle 1. května je tato stanice zahrnuta do takzvaného peoplemetrového měření. Údaje o sledovanosti dnes poskytla novinářům sama televize. Prima love vykázala v neděli na trhu ve skupině diváků starších 15 let podíl 0,64 %.

Lukáš Polák: Prima love má první čísla sledovanosti. Od včerejška ji měří peoplemetry

Dotaz na přesný termín dokončení přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání v České republice vznesla na ministerstvo průmyslu a obchodu televize Prima. Termín je důležitý hned z několika důvodů: okamžikem dokončení digitalizace se otevře televizní trh dalším zájemcům, v celoplošných multiplexech tedy budou moci začít vysílat další televize, které dosud mohly získat pouze licence pro DVB-T, ale samotné vysílání jim bylo zapovězeno.

Jan Potůček: Prima se ptá na přesný termín konce digitalizace. Kvůli dalšímu programu?

Prima - budova

Tři roky už má společnost EBD podnikatele Jaroslava Berky licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání programu TV 7, aniž by zahájila vysílání. Ze zákona přitom musí každý držitel licence zahájit vysílání do 360 dnů od chvíle, kdy od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) získá písemné rozhodnutá o jejím udělení. Berkova konkurence, společnost Regio Media vlastněná majitelem televize Prima, se proto opakovaně obrátila na RRTV s dotazem, zda televize může zahájit vysílání i po lhůtě stanovené zákonem.

Jan Potůček: Odeberete Berkově TV7 licenci pro DVB-T? ptá se vysílací rady Prima

Společnost HBO Česká republika už by mohla teoreticky hned dnes spustit svou internetovou videotéku HBO GO, která byla donedávna dostupná pouze divákům stanice v zámoří. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zapsala firmu jako poskytovatele audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání. Vyplývá to z tiskové zprávy RRTV z jejího posledního zasedání.

Lukáš Polák: Provozu videotéky HBO GO v České republice už nic nebráni. Povolila ji RRTV

Nový zábavný pořad televize Prima Trampoty s hercem a bavičem Petrem Novotným se na obrazovce této stanice příliš neohřál. Česká komerční dvojka se ho rozhodla po několika dílech stáhnout z vysílání. Informaci serveru DigiZone.cz potvrdila mluvčí Primy Jana Mrákotová. „Pořad z programového schématu dočasně stahujeme. Hledáme pro něj vhodnější umístění,“ uvedla Mrákotová.

BRAND24

Lukáš Polák: Prima stahuje z vysílání Novotného pořad Trampoty

Foto: archiv DigiZone.cz

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).