Hlavní navigace

Šťoura: Uživatelé Email.cz přišli o tisíce zpráv

3. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Život je plný paradoxů. Tento týden jsem komentoval výpad služby POST.CZ a v závěru jsem poznamenal, že relativně nejméně negativních zpráv přichází v oblasti free-mailů o Email.cz. Ve stejný den však bohužel tuto služby postihla nevídaná havárie s velmi nepříjemnými dopady pro řadu uživatelů.

Život jsou plný paradoxů. Tento týden jsem komentoval výpad služby POST.CZ a v závěru jsem poznamenal, že relativně nejméně negativních zpráv přichází v oblasti free-mailů o Email.cz. Ve stejný den však bohužel tuto služby postihla nevídaná havárie s velmi nepříjemnými dopady pro řadu uživatelů.

V článku o POST.CZ jsem již poněkolikáté zopakoval své přesvědčení, že provozování free-mailové služby patří k těm nejméně vděčným činnostem: každý výpadek se negativně dotkne řady lidí. Ještě mnohem horší situace nastane, když nadobro zmizí některé zprávy, které mají uživatelé ve svých schránkách. A právě to se ve středu stalo uživatelům Email.cz.

V současné době se uživatelům zobrazuje následující oznámení od správců systému:

Vážení uživatelé,

včera, tj. 1.3.2000, došlo vlivem elektrického zkratu k poškození dvou disků v diskovém poli, na kterém byly uloženy zprávy uživatelů. Diskové pole je schopno opravy dat pouze při výpadku jednoho disku. Proto bylo nutno všechny zprávy obnovit ze zálohovacího zařízení. Shodou nešťastných okolností se ukázalo, že jedna z deseti zálohovacích pásek byla fyzicky poškozena a z toho důvodu bohužel nemohly být obnoveny zprávy přibližně 10 % uživatelů.

Všechny informace o uživatelích, jejich nastavení a volby byly zachovány a v pořádku kompletně obnoveny.

Těm, kterých se tato nešťastná událost týká, se velmi omlouváme.

Nikdo z postižených samozřejmě z této havárie není příliš nadšen, což se částečně projevilo i v diskusi u článku o POST.CZ, kde se ozývala řada nespokojených uživatelů Email.cz. Poněkud zvláštní je však to, že se ozvala řada postižených, ale přes několikeré výzvy nikdo, kdo by naopak vyvázl bez ztráty svých zpráv; osobně na Email.cz schránku nemám, ale pokud jsem sondoval ve svém okolí, byli postiženi rovněž všichni. Přestože to nelze tvrdit s jistotou, vzniká samozřejmě podezření, že havárie měla větší rozsah, než oficiálně uváděných 10 % uživatelů – pokud by to správci Email.cz nechtěli přiznat, byla by to větší ostuda, než havárie samotná.

Tipy C

Je samozřejmě nepříjemné, když se stane podobná věc, velké lkaní však bohužel není na místě. Každý si musí rozhodnout, zda bude používat placenou a garantovanou službu, nebo jestli mu postačí totéž zadarmo – ovšem bez jakékoliv záruky.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).