Hlavní navigace

Igor Kalaš (Stream.cz): Další sérii Kanceláře Blaník se nebráníme, aktuálně ale nevzniká

4. 5. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc
Videoplatforma tuzemské internetové jedničky, společnosti Seznam.cz, představila jarní programové schéma. Většina její produkce je nově také připravena k odvysílání v Seznam TV.

Igor Kalaš se stal ředitelem obsahu společnosti Seznam.cz v prosinci roku 2016. Ze své pozice je odpovědný také za vlastní tvorbu serveru Stream.cz, jehož jarním programovým tahákem by měl být komediální seriál Kadeřnictví, který cílí primárně na ženské publikum.

Co se za dobu vašeho rok a půl dlouhého angažmá na Streamu změnilo?

Když se podíváme na jarní programové schéma, které jsme právě představili, tak se toho zase až tak moc nezměnilo. Pokračujeme v krátkých formátech, někteří tvůrci ukončili spolupráci, s některými jsme se rozešli my…

Třeba Honza Dědek tak nahradí Jardu Konáše

Já bych neřekl, že nahradí. Pokud chceme oslovovat širší cílovou skupinu, musíme logicky nabízet i hudební pořad. A když jsme se podívali na historický vývoj návštěvnosti pořadu Příběh písně, rozhodli jsme hledat trochu mainstreamovější model. Honza Dědek přišel s geniálním nápadem na pořad One Hit Wonder o tvůrcích jednoho hitu. Ty písničky zná fakt každý, a pořad je tak zaměřený na širší cílovou skupinu, kterou chceme nyní oslovit. Potvrzují to i první čísla návštěvnosti ze zatím zveřejněných prvních čtyř dílů, když od první do čtvrté epizody vykazujeme kontinuální nárůst views. Také počet odběratelů, vyžadujících notifikaci o novém dílu, se rychle vyrovnává.

Jak tedy poznamenal Stream.cz odchod některých klíčových spolupracovníků?

Já bych se nechtěl vracet moc do historie, spíš bych se chtěl zaměřit na novou tvorbu. Třeba na zmíněném příkladu pořadu Honzy Dědka je hezky vidět náš přístup, kdy jsme si řekli, že nechceme dělat příliš artové věci, ale více se otevíráme širší skladbě uživatelů. To se promítá i na rychlejším nabírání fanoušků, jejichž počet se rychle blíží těm původním pořadům.

Takže jistý pokles jste zaznamenali?

Určitě, ale je otázkou, co ho způsobilo. Na home page Seznamu proběhla v uplynulých letech spousta změn, mezi nimi třeba spuštění Seznam Zpráv, a přibyla spousta obsahu v rámci služby agregující další zajímavé články z českého internetu. Uživatel má předem daný čas, který může na internetu strávit, a my se snažíme sebrat z něj co největší část a zároveň se snažíme dostupný obsah neustále rozšiřovat, což může mít krátkodobý dopad. Byli bychom samozřejmě nejradši, kdyby se průměrný strávený čas na našich serverech neustále zvyšoval, což se nám sice daří, ale nemůžeme ho navyšovat donekonečna.


Autor: Karel Choc

Igor Kalaš

Kolik je aktuální ATS na Streamu?

To nevím, ale v rámci Streamu neřešíme ani tak ATS, jako spíše dokoukanost pořadů a celkový počet views. Ta aktuálně dosahuje fenomenálních 87 procent. Ale je potřeba sledovat, čím je způsobena a také zda se jedná o krátký formát, nebo o celovečerní film, jako byl Prezident Blaník. Jeho dokoukanost byla kolem čtyřiceti procent, což je na 85 minut dlouhý snímek slušné číslo.

Ale hovořil jste o poklesu diváckého zájmu.

Pokles není jen o počtu diváků, ale třeba i o počtu pořadů. Dnes jsme představili deset nových věcí, což je v absolutních číslech o dva nebo tři pořady méně, než bylo v minulosti v rámci jarního schématu zvykem. A protože jde z valné většiny o nové věci bez potřebné fanouškovské základny a porovnáváte je s historicky zavedenými pořady, tak logicky chvíli potrvá, než vybudujete potřebné divácké návyky. To samé platí o angažmá nových tváří, které třeba nemusí mít dostatečné zkušenosti s tvorbou online videoobsahu. Potřebujete prostě nějaký čas, ale věřím, že během krátké doby se dostaneme na minimálně stejná čísla jako dříve.

Jak dlouho funguje nové vedení Streamu?

Od začátku letošního roku. Z mého pohledu považuji za velký úspěch postavit zcela nový tým a vytvořit za čtyři měsíce deset nových věcí.

Dočkáme se letos nových dílů Kanceláře Blaník?

Společnost Negativ vytvořila v koprodukci s námi a Českou televizi film Prezident Blaník. Po jeho dokončení si dáváme pauzu, i herci určitě potřebují oddych. Další spolupráci se nebráníme, ať už s Negativem, nebo jinou produkční společností, ale je pravda, že momentálně s Negativem žádný nový pořad neplánujeme ani nepřipravujeme. Jsme otevření spolupráci s jinými produkčními společnostmi.

To se bavíme primárně o televizních produkcích?

V rámci podzimního programového schématu představíme zase několik seriálů, které vzniknou ve spolupráci s televizními a známými produkcemi. Z našeho pohledu jde v podstatě o sázku na jistotu, zvláště pokud se nám podaří obsadit áčkové herecké obsazení, jaké je například v Kadeřnictví.

Plánujete spin offy stávajících seriálů, nebo úplně nové věci?

Bude se jednat o úplně nové věci.

I co se týče hereckých tváří?

Ano. Osobně se při všech debatách o možném castingu snažím apelovat na angažmá herců a hereček, které se ještě na Streamu neobjevily. Dobrým příkladem je třeba Patricie Solaříková z dnes představovaného komediálního seriálu Kadeřnictví. Sázíme na synergický efekt se sociálními sítěmi, na kterých Patricie patří mezi nejsilnější a nejvlivnější osobnosti.

Jaké další osobnosti se snažíte využít?

Dobrým příkladem je třeba tanečně-zábavný pořad Stream Steps. Původně se jmenoval Street Steps, ale nakonec nám přišlo zajímavé to souznění se Streamem. Zrovna dnes jsme nasadili díl s Jiřím Kornem, který je jakýmsi kmotrem moderního tance u nás. Věřím, že podobné překryvy mohou přinést Streamu další zájemce a diváky. V traileru na pořad jste zase mohli vidět zpěvačku Lenny, která před pár dny vydala nový singl, což je výborně načasováno a opět by to mělo Streamu pomoci vystoupit z jeho uživatelské bubliny. Těch je sice několik milionů, ale stále nám ještě některé divácké skupiny chybí.

Třeba právě ženy?

Například zmíněné ženy.


Autor: Karel Choc

Igor Kalaš

Jaký je typický divák Streamu?

Typický divák je spíše muž starší třiceti let. Ale pak máme v portfoliu třeba portál Proženy.cz, který průměrně generuje 600 tisíc reálných uživatelů denně a je absolutní jedničkou v ženském segmentu. U něj se synergie se ženským seriálem na Streamu, jako je právě zmiňované Kadeřnictví, přímo nabízí. Už jen z důvodu velmi malého překryvu mezi uživateli Streamu a návštěvníky webu Proženy.cz. A protože ženy mají rády nekonečné seriály, rozhodli jsme se jim nabídnout ženský seriál v osvědčeném formátu krátkých, šestiminutových epizod.

Takový Tonda Blaník pro ženy.

Svým způsobem ano.

Všech dvacet dílů Kadeřnictví už je natočeno?

Ano.

Takže model Kanceláře Blaník, která reagovala na konkrétní události, využívat nebudete?

Ne. Koncept seriálu Kadeřnictví vznikl velice rychle, debata o něm začala v druhé půlce ledna a dnes máme natočeno všech dvacet dílů. První díl bude mít premiéru 14. května a aktuálně dokončujeme postprodukci několika závěrečných dílů. Kadeřnictví poběží jako denní seriál od pondělka do čtvrtka po pět týdnů za sebou.

Na jaře bude Kadeřnictví jediným zástupcem formátu nazvaného denní seriál?

Ano. Jde z našeho pohledu o jakýsi test, protože zavádět další denní seriál, když na Streamu máme aktuálně více než čtyřicet premiérových epizod týdně, je o velmi dobrém zvládnutí procesu při nabírání potřebné fanouškovské základny. Zdaleka ne všechny denní seriály na velkých televizích začaly hned s ohromnými podíly na sledovanosti. I proto jsme se rozhodli jít do rizika a pustit všech dvacet dílů hned za sebou. Odkomunikujete úterní díl, ale zároveň musíte komunikovat dění ve středu a ve čtvrtek. Je to úplně jiné než u pořadů, které běží jednou týdně. A nejde jen o propagaci, ale i o natáčení nebo hledání a angažmá hereckých tváří.

Jak dlouho se natáčel jeden díl?

Za jeden natáčecí den se natočilo jeden a půl dílu.


Autor: Karel Choc

Igor Kalaš

Jak funguje spolupráce s televizí Seznam?

Většina věcí je připravena i pro vysílání v televizi.

Takže diváci Seznam TV se mohou těšit i na Kadeřnictví?

Přesně tak. A nejde jen o Kadeřnictví, pro uvedení v televizi se počítá i s krátkými formáty. Některé z nich dokonce už běží v rámci pořadu Hodina Streamu.

Tak Kadeřnictví je krátký formát.

Ano, ale počítá se i s těmi kratšími. Produkce z minulých let nebyla úplně TV ready, ať už po technické, nebo i autorskoprávní stránce. Většina toho, co jsme natočili letos na jaře, už by mělo být TV ready.

Natočeno v HD?

Televizní norma pro hranou tvorbu je 1080i50i.mov pro obraz a –23LOUFS pro zvuk. Každý další seriál Streamu už bude natočen v tomto formátu.

MMF24

Co plánujete na podzim? Minimálně v hlavě už musíte mít schéma připravené.

Jak jsem říkal, Kadeřnictví je test na tuzemskou cílovou skupinu, primárně co se týče jeho frekvence, protože stopáž je jasná. V tomto seriálu i s podobnou frekvencí bychom rádii pokračovali také na podzim. Na podzim chceme ale oslovit i mužskou cílovou skupinu. Konkrétně jeden chystaný seriál bude zaměřen spíše na mužskou cílovou skupinu a jeden by měl být zaměřený opět na širokou veřejnost. A samozřejmě je plánujeme doplnit dalšími pořady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).