Hlavní navigace

Stream.cz vám přeje Alles Gute

18. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Kultovní cyklus výuky německého jazyka Alles Gute vedený sodistickou skupinkou Milanem Šteindlerem a Davidem Vávrou se vrací na obrazovky. Tentokráte ovšem počítačů, protože nových dvanáct dílů přinese internetový Stream.cz. Je to návrat profesionální dramaturgované tvorby na náš největší videoportál?

Česká soda patřila mezi kultovní pořady České televize devadesátých let a a konci každého dílu se objevovala krátká „sklepácká“ parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Scénky s „výukou německého jazyka“ a parodiemi na aktuální česko-německá témata prakticky zlidověly – například který řidič by netoužil po Škodě Henlein s výfukovými plyny vyvedenými přímo na komoru řidiče. Jenže pozdní devadesátá léta nepřála politické satiře a Česká soda šla z obrazovek i s Alles Gute.

Od 22. února se alespoň Alles Gute vrací, v dvoutýdenních cyklech jej začne představovat videoportál Stream.cz, který si nechal vytvořit celkem dvanáct dílů.

Nechali jsme se Streamem.cz, konkrétně panem doktorem Petanou, vyprovokovat ke vstupu do již dávno vyschlé řeky. Sami sebe recyklujeme za pomoci pánů Stalina a Hitlera. Dostali jsme se tak do zapeklitých situací, a abychom se ochránili, namazali jsme si pokožku zázračným Reinhard Sonnen Reichsprotektorem. Věrni odkazu sochaře Davida Černého, nám nebylo lhostejné ani naše vůdcovství v Evropské unii. Závažné otázky si s námi kladlo i pár kolegů, jako například hlodavý Petr Čtvrtníček v Otázkách Václava Hlodavce, či Děda Mráz v podání Roberta Nebřenského. Jako sudetská menšina jsme se spojili s příslušníky romské menšiny a vyměnili si s nimi role, uvádí Milan Šteindler.

Tisková konference Stream, Alles Gute

Z tiskové konference Stream.cz. Zleva: David Vávra, Milan Šteindler, ředitel Stream.cz Miloš Petana a vpravo Miloš Rybáček (Fishtone)

V nových dílech, které vznikly v produkci Fishstone, se diváci mohou těšit kromě Davida Vávry, Milana Šteindlera, Petra Čtvrtníčka a Roberta Nebřenského i třeba na Gipsy.cz – vypadá to, že tentokráte nebude na pořadu dne jenom satira německá, ale i jiného etnika.

To, co bylo možné vysílat v televizi v polovině devadesátých let, by bylo asi nyní více problematické. Internet zkrátka unese více. Typem humoru bez bariér a délkou 4 až 8 minut na jeden díl navíc Alles Gute k Internetu krásně pasuje, doplňuje Miloš Rybáček z Fishtone. Natáčení nových dílů Alles Gute probíhalo od začátku prosince v ateliérech Pokrok a pražské FAMU.

Alles Gute

Záběr z nových dílů Alles Gute

Velké pořady mizí

Stream.cz je minimálně od vstupu Seznamu mezi jeho majitele a zviditelnění na jeho titulní stránce nejnavštěvovanějším českým videoportálem (čísla Youtube nejsou dostupná). Po určitou dobu se portál profiloval vlastními profesionálními pořady z dílen populárních českých bavičů a umělců, přičemž největšího návštěvnického úspěchu se pravděpodobně dostalo Čtvrtníčkovu čtyřiadvaceti­dílnému seriálu Gynekologie 2, u něhož sledovanost jednotlivých dílů šla do vysokých řádů statisíců, nejsledovanější patnáctý díl se dostal přes 800 000 zobrazení. Tady je ovšem třeba připomenout, že takto vysokých čísel díly 15 a 24 dosáhly proto, že dlouhou dobu visely na titulní stránce pořadu, a proto je uživatelé častěji pořádali, po patnáctém dílu byla mnohaměsíční mezera, než se dotočilo dalších dvanáct dílů. Seriál vyšel rovněž na DVD jako novinová příloha.

Upozornění: autor článku do října 2008 pracoval pro projekt Stream.cz

Dalším úspěchem ve vlastní tvorbě bylo Peklo s Landou, life show připravovaná ve spolupráci s Danielem a Miriam Landovými. Čtyřiadvacet hlavních dílů mělo rovněž statisícové návštěvnosti u jednotlivých dílů, byla i řada doprovodných pořadů a mezi mladší generací šlo o jeden z nejúspěšnějších českých videopočinů v posledních letech. Stream také každý den nasazuje Kalendář Míši a Ríši, tedy genzerovsko-suchánkovské přání ke jmeninám, i v tomto případě jde ale o dobíhající projekt, se kterým Stream začal vloni a nyní v únoru má již celý kalendář uzavřený.

Po doběhu těchto starších a rozmáchlejších pořadů se Stream soustředil na lacinější zábavu prostřednictvím vykulených krasotinek. Pořad Andrea v akciAndreou Kerestašovou neměl ani vtip, ani spád, ani výsledky: namísto statisíců diváků stěží přilákal desetitisíce.

Vipky a Pipky Agáty Hanychové jsou na tom jen o něco lépe, ale nic přesvědčivého to není. Snad jen politická satira Je nás pět si své místo našla – jenže ta vyhrává humorem neestrádního ražení a tvářičkami neprovařenými missáckými bojůvkami. Naopak populární a originální Rap ´n´ News Ondřeje Hejmy skončilo bez vysvětlení koncem prosince.

Prima záchrana

Od poloviny loňského roku se Stream.cz soustředil namísto vlastní zábavy na přejímání pořadů Primy, pravděpodobně z důvodů obchodně-politických. Prima na vystavené pořady dodává dostatek reklamy, pořady zřejmě není třeba nijak platit, obchodní zhodnocení se děje na bázi podílů z reklamních výnosů. Jenže ačkoliv primácké pořady nemají úplně špatná čísla, o trháky nejde. Velmi křehké vztahy mají vyšší desetitisíce diváků, ostatní pořady spíše ty nižší desetitisíce. Může to být zajímavý důvod, proč by se se Streamem seznámila starší dáma, které oblíbený díl unikl, ale cílovou skupinu mladých takové pořady pravděpodobně neexcitují. V průběhu letošního roku se sice mají dle dřívějšího tvrzení šéfa Streamu Miloše Petany řady primáckých pořadů rozrůst o dalších sedmnáct, jenže tím se situace těžko radikálně změní, napovídá současný pohled do programu Prima TV.

Proto je zajímavé, že se Stream vrací ke své někdejší strategii nákladnějších, ale divácky atraktivnějších pořadů z alternativní scény, můžeme-li to tak říci. Tedy něco, co by nemělo šanci dostat se na obrazovky televize ne pro svou pochybnou kvalitu, ale pro své příliš odvážné či provokativní vyznění – na Internet zatím Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nedosáhne, i když i takové aktivity tu jsou, aby nad ním měla moc. Podle Miloše Petany budou díly Alles Gute zhruba stejně nákladné, jako díl seriálu Gynekologie 2, podle odhadů odborníků tedy budou stát kolem 150 000 Kč. K tomu jistě bude Stream očekávat reklamní příjmy a Petana na tiskové konferenci oznámil, že inzertně se na obnoveném Alles Gute sveze Click4sky a Fernet Stock, další inzerenti se dají očekávat.

UX DAy - tip 2

V programové sekci Streamu nedávno došlo k několika změnám. Tak především znovu (po druhé) Stream opustila Veronika Žilková, průběžně na postu šéfdramaturgyně. A také se počátkem letošního roku změnil programový ředitel, namísto Evžena Gogely jím je Petr Svoboda (Petr Svoboda zřejmě bude novým šéfem programu Stream.cz). Ten také již byl přítomen na tiskové konferenci a připustil, že Alles Gute by neměl být posledním z náročnějších videopořadů na Streamu.

Snad tomu tak bude. Protože bez konkurenceschopných pořadů Stream neporoste tak, jak by jeho provozovatelé potřebovali.

Budete se dívat na nové díly Alles Gute?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).