Hlavní navigace

Svatoslav Novák (ICT Unie): Končím i kvůli frustraci ze státní správy

25. 1. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: ICT Unie
Končící prezident ICT Unie Svatoslav Novák v rozhovoru rozebírá svůj konec, úspěchy, hledání nového šéfa a skutečný vliv celé organizace.

Svatoslav Novák letos v březnu skončí na pozici prezidenta ICT Unie. Stál u jejího zrodu a prozatím byl jediným šéfem. „Jednou věcí je frustrace ze státní správy,“ říká Novák v rozhovoru pro Lupu o důvodech, co ho k rozhodnutí opustit vedení vedlo. Bývalý šéf Telecomu odmítl nabídku ministra průmyslu Jana Mládka na funkci náměstka a chce se věnovat zahraničnímu byznysu s firmou MICOS Telcom vyrábějící technologie pro optické sítě.

Proč končíte jako prezident ICT Unie?

Z ICT Unie zcela neodcházím, ale rozhodl jsem se skončit v pozici prezidenta a předsedy představenstva. Dělám to zhruba 17 let, když počítám i asociaci APVTS. V ICT Unii mi v březnu na valné hromadě končí druhé volební období a já jsem si řekl, že to zkusím předat někomu jinému. Důvodů je několik.

Jednou věcí je frustrace ze státní správy. To je jeden argument pro konec a zrovna dost veliký. Se státní správou se nedá nic domluvit, nastala doba, kdy se nekomunikuje, vše se připravuje tajně a tak dále. Pro mě je to pak ztracený čas vytvářet nějaké věci. V ICT Unii jsme vytvořili spousty pragmatických věcí, třeba standardy sdílení sítí, či jsme nabízeli naši pomoc, a když pak vidíte výsledky, je to problém.

Druhou věcí je, že se mi rozvíjí soukromý byznys v oblasti výroby telekomunikačních zařízení pro optické sítě. A za třetí si myslím, že by bylo dobré, aby se do vedení ICT Unie dostal někdo nový a přinesl jiné myšlenky a podobně.

Rozhodně nekončím – jak říkají některé fámy – z důvodu nějaké nespokojenosti představenstva se mnou. To mne naopak přesvědčovalo, abych zůstal.

Kdy jste se rozhodl, že skončíte?

Cítil jsem to už tak před půl rokem, když jsem viděl způsob jednání státní správy. Byl jsem zvyklý vždy něco vytvářet. Když jsme vstupovali do Evropské unie, musela se připravit liberalizace telekomunikací. V APVTS jsme spolu s ČTÚ dělali spousty věcí, od volby operátora po propojovací dohody. Na to byl člověk hrdý. O posledních akcích se to příliš říci nedá.

Teď se alespoň nakonec povedlo v rámci akce 14 miliard vybojovat spor s ministerstvem vnitra. To byl konec jedné bitvy. Jednu kapitolu jsem uzavřel.

Svatoslav Novák.
Autor: ICT Unie

Svatoslav Novák.

To, že vnitro nakonec nedostane část ze 14 miliard eurodotací, považujete za své dílo?

Jenom z části. My jsme to nějakým způsobem nastartovali a pak se přidali další a „všichni“ jsme se dali dohromady. Považuji to za úspěch telekomunikačního průmyslu.

Dost často je slyšet, že aktivity ICT Unie jsou bezzubé, že nemají dopad.

Výsledky podobných asociací jsou během na dlouhou trať. Z toho důvodu nemusí aktivity být hned vidět. O určité bezzubosti bych ale nehovořil, zvlášť když jsme například jako sdružení schopní vypovědět smlouvu o spolupráci s ministerstvem vnitra, protože ono nespolupracuje.

Další věcí je, že musí nastat nějaká shoda mezi zhruba sedmdesáti členy celého sdružení. Pokud je sdružení takového rozsahu, je třeba určitá diplomacie a musíme také brát ohled na to, abychom někomu vyloženě nepoškodili byznys. Kdybychom některé akce měli schvalovat ve stoprocentní shodě s celou členskou základnou, zřejmě by ani nešly udělat.

Byl boj ICT Unie se státní správou, legislativou a podobně vždy pro dobro trhu a prostředí jako celku, nebo se do vašeho jednání projevovaly ambice vašich členů?

Nikdo nemůže být transparentnější než asociace. Vždy se ukáže, když někdo například prosazuje technologické řešení, které je na někom či něčem závislé. Když se něco objevilo, nemohli jsme dát jednoznačné stanovisko k danému problému a dávali jsme pohledů na věc více.

A omezil vás někdy postoj třeba jednoho člena ve vašem konání?

Může se stát, že se k řešené věci vůbec nemůžeme vyjádřit. Na konkrétní příklady si teď nevzpomínám. Mohlo se objevit třeba to, že většina nesouhlasila s postojem jednoho člena. Pokud ale většina měla vyhrát, muselo se ukázat, že i většinové rozhodnutí je pro dobro trhu. A samozřejmě pak jednotlivec mohl odejít. To se i někdy stalo, třeba Seznam byl nespokojený, ale už úplně nevím s čím. Ale jejich střet s Googlem je jasný, takže šli hledat vlastní cestu.

Jinak ale naše členská základna v podstatě roste. Začínají přicházet členové, kteří pochopili, že začínáme bojovat proti in-housingu (zadávání zakázek v rámci státní správy, viz třeba ministerstvo vnitra a Odštěpný závod). To je nešvar, který začíná ve státní správě bujet.

Ale narovinu, samozřejmě někteří členové do ICT Unie vstupují s tím, že očekávají růst svého byznysu. Sdružení by mělo být podporou pro to, že se IT začne na trhu více využívat a podobně. Ale musí to být vždy v dobrém slova smyslu. Je důležitá uvědomělost členů. Musí vědět, že i když přímo byznys neroste, trh se ušlechťuje, nebo že se bojuje proti něčemu nebezpečnému.

Co se vám tedy vyloženě povedlo za dobu, co ICT Unie existuje?

Povedla se konvergence dvou oborů – telekomunikací a IT. Povedly se přesvědčovací kampaně, že má stát počítat s e-governmentem, podařilo se dostat body do vládního prohlášení.

Vláda sice dala IT do programového prohlášení, ale ve výsledku se stejně nic nestalo.

Ano, ale je to tam a dá se na to pak poukazovat. A myslím si, že i média by o tom měla psát, jak jsou tato prohlášení plněna. Jak říkám, je to běh na dlouhou trať. V minulosti si například exministr Kuba ICT průmyslu nevšímal, ale nakonec se ho podařilo přesvědčit. Pak ale padla vláda, to je druhá věc.

Dobrou věcí byla také elektronická fakturace, která se nějakým způsobem povedla. Pak ale nastalo bezvládí a od roku 2013 se tím zase nikdo nezabýval a až teď se to zase začalo dostávat na povrch.

Svatoslav Novák.
Autor: Vlada.cz

Svatoslav Novák.

V jaké situaci hlavní křeslo ICT Unie opouštíte? Co váš nástupce přebere a co by dál měl dělat?

Musí se dotáhnout věci, o kterých jsme mluvili. Musí se vyřešit těch 14 miliard. A musí se dosáhnout toho, aby ICT Unie byla partnerem státní správy. Existují i návrhy, že bychom se stali svazem, díky čemuž bychom se stali připomínkovým místem. Zatím jsme to obešli tak, že jsme se stali členy Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory. Díky těmto institucím se s námi stát musí bavit.

Jaké vůbec má asociace možnosti nátlaku na státní správu? Kromě toho, že uděláte třeba tiskovou konferenci nebo připomínkujete dokumenty a vydáváte prohlášení. Jaké jsou páky, které můžete použít, a reálně mají dopad?

(Dlouhá pauza.) To je snad jenom ten mediální tlak nebo přes připomínkovací řízení, případně stálé obcházení lidí s rozhodovacími pravomocemi.

Co se vám nejvíce osvědčilo?

Ta třetí věc. Vysvětlování a tak dále. Nikdy jsem nechtěl vystupovat negativním či agresivním způsobem. Vždy jsem si uvědomoval, že se potřeba spolupracovat a přesvědčovat. Bohužel někdy už to není možné, což byl naposledy případ s ministerstvem vnitra, které kompletně přestalo komunikovat.

A co média, jsou vašim spojencem v hlásání toho, že je digitální ekonomika důležitá tak, jak to chápete vy?

Myslím si, že určitě. Jde o to umět vše vysvětlit a ukázat čísla. Více se tím samozřejmě zabývají odborná média, ale když už dojde na velmi podivuhodné aktivity na straně státu, pak už to zajímá i dejme tomu investigativní novináře.

Pokročili jste v hledání vašeho nástupce?

V lednu jsme započali proces hledání vhodných kandidátů, se kterými se udělají pohovory.

Jsou to lidi z byznysu, nebo jiných sfér?

Zatím to jsou lidi z byznysu či jiných institucí. Zároveň nejsou aktivní ve státní správě.

Chce se lidem z byznysu jít do prostředí, které je dost těžké, zamotané, vše je tedy na dlouhou trať? V byznysu se mají relativně dobře.

Správně, nechce. Je to problém. Práce prezidenta ICT Unie se zároveň s byznysem moc neslučuje. Tím mám na mysli, že je to práce na 80 procent plného úvazku a vedle už nic moc jiného dělat nelze. A zároveň potřebujeme člověka svým způsobem nezávislého.

A co tedy teď budete dělat vy? Více se vrhnete na byznys?

BRAND24

Rád bych nadále zůstal v ICT Unii jako člen, například v nějaké pracovní skupině. Zatím jsem neuvažoval, zda budu kandidovat do představenstva.

Ale chci se věnovat byznysu v telekomunikacích směrem do zahraničí. S firmou MICOS Telcom už jsme v 38 zemích a chci trhy nadále rozšiřovat a všude posilovat. To je moje výzva. V byznysu se pak ukáže, jestli člověk něco umí. Ještě mám 10 let do důchodu a chci něco dělat. Jak mi v minulosti říkal jeden známý, když jsem mu vykládal, že dám dohromady nějaké ty unie: Sváťo, začni dělat něco pořádného a vykašli se na to, abys dělal jenom něco pro dobro ostatních. Od rozdělané práce v ICT Unii ale ještě stále neutíkám.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).