Hlavní navigace

Svatoslav Novák skončí jako prezident ICT Unie. Nabídku ministerstva odmítl

11. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ICT Unie
První a prozatím jediný prezident ICT Unie Svatoslav Novák chce ve funkci skončit a zaměřit se na telekomunikace v zahraničí.

Současný prezident (předseda představenstva) zájmové organizace ICT Unie Svatoslav Novák letos s velkou pravděpodobností ve své funkci skončí. Novák sdružení firem z oblasti informačních technologií a telekomunikací vede od jeho založení v roce 2010. Skončit chce letos v březnu po vypršení druhého mandátu.

„Ano, po skončení druhého volebního období uvažuji o konci mého prezidentování. Myslím, že je na čase předat žezlo dál,“ říká Novák pro Lupu.

Přesné důvody ovšem nekomentuje. Pouze reaguje na různé informace z trhu. „Všemožně se spekuluje a někteří (z jiných asociací) dokonce mají snahy bojovat proti mé osobě. Přitom jsem nic neudělal,“ říká.

V souvislosti s Novákem se objevila i informace, že dostal nabídku z ministerstva průmyslu a obchodu. „Je pravdou, že mne oslovil ministr Jan Mládek ve věci užší spolupráce na MPO. Státním úředníkem se ale stát nechci. Chci se věnovat telekomunikacím v zahraničí,“ komentuje to Novák.

Nevíme, hledáme

Novák se ve své roli snažil zasahovat do dění v českém státním ICT a e-governmentu. V minulosti byl například ředitelem SPT Telecom, náměstkem ministra hospodářství pro poštu, telekomunikace a informatiku či ředitelem divize společnosti MICOS.

Svatoslav Novák.
Autor: ICT Unie

Svatoslav Novák.

Organizace v současné době prozatím neví, kdo by ho měl ve funkci nahradit. „Nevíme, zvažujeme a hledáme,“ sdělil Lupě místopředseda představenstva a šéf české pobočky Fujitsu Zdeněk Pilz. V představenstvu Unie sedí také člen představenstva CETINu Michal Frankl, člen představenstva Software602 Richard Kaucký a ředitel pro vnější vztahy v tuzemském Microsoftu Václav Mach.

ICT Unie má kolem sedmdesáti členů, kteří platí členské příspěvky na provoz a aktivity kolem. Ve výčtu jsou i největší tuzemská a nadnárodní jména. Uskupení nicméně na podzim roku 2014 opustil Seznam, který nebyl spokojen s jeho fungováním a dopadem, a následně odešel také CZ.NIC.

UX DAy - tip 2

V Česku působí několik asociací z telekomunikačního trhu, které se čas od času domluví i na větších společných akcích. Naposledy třeba při plánech ministerstva vnitra získat část ze 14 miliard na budování rychlého internetu. Jednota ale ani v tomto případě nevydržela dlouho – ICT Unie zanedlouho oznámila, že s vnitrem založí akční skupiny pro rozvoj telekomunikací a rozvoj ICT v rámci státní správy.

Jednu dobu se zdálo, že do hry skrze Platformu pro internetovou ekonomiku (PIE) vstoupí také jména jako Facebook či Google, už nějakou dobu je ale kolem celé akce ticho.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).