Hlavní navigace

Domácí server Synology DS414j a jeho podpora pro dohledové kamery

29. 8. 2014
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Synology
Čtyři místa pro disky, to je už pomalu profesionální server. Řada „j“ ale míří na domácnosti a vypomůže i tam, kde jsou obsáhlé foto-video databáze.

Nejnovější NAS server řady „j“ přichází hned s několika NEJ: je první v řadě „j“, který má dvoujádrový procesor s plovoucí čárkou zvyšující celkový výkon a oceníte ho především při zpracování obrazových miniatur. Je také první vybavený rozhraním USB 3.0 (opět v rámci řady) a na tomto místě je třeba říci, že je jednak jediné a jednak na zadní straně. Vpředu USB nenajdete.

Serveru pochopitelně nechybí ani firemní operační systém DiskStation Manager, který je základem všech NAS serverů Synology a stáhnout jde – pro dohledové kamery, o kterých se dnes rozepíšeme trochu podrobněji – i software Surveillance Station. Jednu kameru jsem ostatně dostal se serverem i zapůjčenu (Axis M1144-L), druhou – Hikvision DS-2CD2032 – jsem měl od společnosti Kobe. Nakonec jsem zkoušel právě tu, protože Axis byl napájen pouze přes Ethernet, což je u mě zatím nereálné.

Jak vidíte, dnešní recenze bude trochu jiná. Test čtyřšachtového NAS serveru DS414 a jeho vlastnosti jsme ostatně důkladně popsali v samostatné recenzi, takže se u varianty „j“, která je na tom pomalu stejně, nebudu opakovat (drobné odlišnosti zmíním). Psali jsme i o nové verzi obslužného softwaru DSM 5 a oba odkazy naleznete níže.

Zde se budeme věnovat především atypické periférii v podobě dohledové kamery, softwaru Surveillance Station a vyzkoušíme i přístup přes aplikaci pro operační systém Android, DS cam.

Ve spolupráci se Synology a Kobe jsme pro vás také připravili stručnou kuchařku pro základní orientaci mezi jednotlivými serverovými řadami, což může napomoci při výběru správného NAS serveru.

I když to možná nevypadá, DS414j není nijak velký. Základna má 168 x 230 mm, výška je pouhých 184 mm.
Autor: Synology

I když to možná nevypadá, DS414j není nijak velký. Základna má 168 × 230 mm, výška je pouhých 184 mm.

ČTĚTE TAKÉ: obsáhlá recenze Synology DS414 (stejné vlastnosti jako DS414j) a nejrůznějšího příslušenství

ČTĚTE TAKÉ:Popis nové verze operačního systému Synology DSM 5

DS414j versus DS414

Úvodem bude dobré zmínit, že rychlost zápisu Synology DS414j může dosáhnout až 112 MB/s (u DS414 až 207 MB/s) a rychlost čtení 80MB/s, přičemž u DS414 je to až 135 MB/s (jak vidíte, rozdíly jsou značné!

Nespornou výhodou „jéčka“ je rovněž velice nízká spotřeba pouhých 8,5 W v okamžiku, kdy zabudované pevné disky hibernují (u DS414 je to 14,3 W). Ty mohou být až čtyři, a to jak 2,5 tak 3,5 palcové, přičemž montáž probíhá na rozdíl od DS414 klasicky, takže si trochu zašroubujete. Celková kapacita pak může – při použití 6 TB variant – dosáhnout neuvěřitelných 24 TB. A to už je pořádná domácí nálož!

Cenové porovnání (viz webové stránky Kobe) vypadá následovně: za „jéčkový“ model zaplatíte 9100 Kč, za DS414 to bude o skoro tři tisíce více, 12 200 Kč. Mimochodem pokud toužíte po čtyřech discích a hledáte levnější variantu, starší verze DS413j se momentálně doprodává za 7700 Kč…

Vraťme se ale k porovnání DS414 s DS414j.

Vlastnosti jsou hodně podobné a až na pár „drobností“, které pro někoho ovšem drobnostmi být nemusí, jsou stejné. A platí to o drtivé většině položek! 

Podporovány jsou stejné periférie i disky a oba NAS servery se tak liší pouze pamětí a použitým procesorem. Nejvíce se ale – vedle výše zmiňovaného výkonu – liší tím, že DS414 disponuje dvojicí gigabitových ethernetových rozhraní, takže přístup může být zálohován, kdežto DS414j určený spíše pro domácí použití má pouze jedno. Tato funkce se u DS414 nazývá „failover“ a NAS server má prostě dvě IP adresy a může tak být připojen ke dvěma různým sítím. Má ale také funkci zvanou „agregace linek“, kdy se obě síťové karty „spojí“ do jakoby jedné IP adresy a tím pádem můžete dosáhnout výrazně vyšší přenosové rychlosti (je třeba mít také patřičně vybavený switch).

Je pochopitelně otázkou, zda se vyplatí vydat zhruba tři tisíce navíc, či nikoli. To už je vaše volba.

Procesor s dvojím jádrem u DS414j (DS414 pracuje s podobným, avšak na o něco vyšší frekvenci 1,33 GHz) má smysl především pro ty, kteří mají mezi svými daty spoustu multimédií, typicky fotky a videa, u nichž jednotka s plovoucí desetinnou čárkou podstatně svižněji generuje náhledy. Podle společnosti Kobe, která je jedním z distributorů Synology, se doba čekání na jejich vygenerování může v praxi snížit i řádově o hodiny.

Na webu Synology narazíte na šikovnou pomůcku pro výběr toho pravého NAS serveru právě pro vás.
Autor: Bohumil Herwig

Na webu Synology narazíte na šikovnou pomůcku pro výběr toho pravého NAS serveru právě pro vás.

Jaký NAS server vybrat?

Servery Synology jsme na těchto stránkách recenzovali několikrát a vyrábí se jich – i když budeme mluvit pouze o typicky domácím užití – požehnaně. Možná se vám proto hodí stručná pomůcka pomáhající v lepší orientaci mezi jednotlivými řadami:

  • „bez přídomku“ – standardní, základní řada. Sází na poměr cena/výkon, na větší paměť RAM a dvoujádrový procesor (nově ho má i DS414j v řadě „j“). Pevný disk je snadno vyměnitelný, a to bez nutnosti rozebrání celého NAS serveru.
  • „j“ jako „junior“, je cenově nejdostupnější řadou Synology a je optimalizován pro domácnosti a běžné uživatele. Oproti předchozí řadě nabízí nižší výkon, menší počet rozhraní USB a není možná až tak jednoduchá výměna pevných disků. Do této skupiny patří i model DS214se, kde „se“ znamená „speciální edice“ (special edition). 
  • „+“ – tato řada s matematickým znaménkem „plus“ na konci nabízí něco navíc, tj. vyšší výkon procesoru, větší kapacitu paměti RAM a také snadnější rozšiřitelnost danou tím, že zabudováno je navíc rozhraní eSATA pro tzv. expanzní boxy dovolující přidat další disky, chovající se následně jako disky vnitřní. Jsou tudíž zapojitelné do jednoho systému RAID nebo je můžete nechat jako dvě samostatná disková pole. Nechybí dvojice rozhraní Ethernet (LAN) s možností využít tzv. agregace linek. Řada „+“ je už určena pro menší firmy a velmi náročné domácí uživatele. Napojený expanzní box je pak řízen z NAS serveru, ale má vlastní napájení.

Pokud se nyní ptáte, co znamená značení u zbylých NAS servery Synology, tady je:

  • „RP“ představuje „redundant power“, tedy servery se zdvojeným napájením, tj. vybavené náhradním zdrojem.
  • „xs“ – nejvyšší řada určená pro firemní (podnikové) použití je rozšířena o 10 gigabitové LAN karty, podporu cache paměti přes SSD disky, atd.

Pro rozhodování, který NAS server Synology je pro vaše podmínky nejvhodnější, můžete rovněž využít šikovně udělaného průvodce v češtině, kterého najdete zde. 

Na zadní straně vidíte dva větráky o průměru 80 mm a jsou tu také jediná tři rozhraní – dvojice USB a Ethernet (LAN) doplněná o konektor pro připojení externího napaječe.
Autor: Synology

Na zadní straně vidíte dva větráky o průměru 80 mm a jsou tu také jediná tři rozhraní – dvojice USB a Ethernet (LAN) doplněná o konektor pro připojení externího napaječe.

Jaké disky jsou podporovány v DS414j

Jak bylo řečeno, kapacita může jít až do šesti terabajtů (TB) u jednoho i když celková kapacita NAS serveru ve skutečnosti záleží ještě na použitém typu diskové pole RAID do kterého sestavu zapojíte. Přehled těch podporovaných najdete v tabulce a důležité je, že nechybí u Synology obvyklé pole typu „Hybrid RAID“ umožňující poskládat si RAID z disků různých velikostí, které vám třeba doma zbyly. Na nějaký čas s tím určitě vystačíte, i když to není optimální, jak se můžete přesvědčit z velice dobře zpracované příručky, kde najdete vše podrobně popsáno, a to včetně tolerance proti chybám. Tedy chybám celých disků v poli RAID.

Pokud jde o 6 TB, 3,5ʺ disky, ty dnes zakoupíte snad jen od Western Digital a od Seagate, a právě tyto dvě značky jsou v této kapacitě (a také v 5 TB) podporovány. U nižších kapacit se připojuje ještě HGST a u 2 TB i Toshiba.

Synology má seznam podporovaných disků na svém webu udělán výborně, i když na můj vkus je cesta k němu poněkud nenápadná. Pochopitelně nejlepší jsou specializované serverové disky, které jsou ovšem také nejdražší. Tomu, kdo to se svými daty myslí vážně, se však vyplatí, protože unikátní data se obnovují jen těžko, nemluvě o cenách, které za to musíte – bez záruky obnovy – zaplatit. Kdo to absolvoval, dá mi nepochybně za pravdu.

V příslušné části webu také uvidíte přehled podporovaných 2,5ʺ disků a také SSD disků, kde je v jednom případě (Micron M550 Series) k dispozici už i 1 TB.

Na přední straně serveru najdete pouze několik informačních LED diod a tlačítko zapnutí, resp. vypnutí. To druhé se provádí jeho dlouhým podržením.
Autor: Synology

Na přední straně serveru najdete pouze několik informačních LED diod a tlačítko zapnutí, resp. vypnutí. To druhé se provádí jeho dlouhým podržením.

Funkce a vlastnosti DS414j

Jak bylo řečeno, podrobně jsme je popsali a také vyzkoušeli u Synology DS414, takže uvedu ve stručnosti alespoň některé:

  • práce à la domácí jukebox s podporou například Media Serveru pro přístup přes DLNA,
  • podpora tiskového serveru, takže můžete sdílet libovolnou USB tiskárnu, včetně možnosti tisknout na ní třeba z mobilu, 
  • pracuje jako zálohovací server pro napojené počítače, ať už jde o Apple či Windows, 
  • důležitý je i „stahovací“ balíček s mnoha možnostmi, včetně stahování pouze v určenou dobu, podpory populárního bittorrentu a prověřením proti virům ještě před otevřením staženého souboru,
  • nechybí ani probuzení po ethernetové síti, zotavení po ztrátě napájení, či například možnost plánovaného zapnutí a vypnutí.

A protože při výpadku napájení může server spolupracovat s nějakým záložním UPS zdrojem napojeným přes USB, je třeba dobře promyslet, co vlastně preferujete. Rozhraní USB jsou tu totiž jen dvě…

DS414j a méně obvyklá periférie: dohledová kamera

Tuhle věcičku jsme v praxi ještě nevyzkoušeli, takže pojďme na to. Synology nabízí obsáhlou podporu mnoha značek nejrůznějších dohledových kamer (více než 2700), včetně například kamer s více objektivy, a nabízí také speciální software Surveillance Station, který vše integruje. Ten mj. umožňuje spravovat jednu kameru, ale může jich být třeba i dvacet, nabízí rychlé nastavení pomocí hromadné instalace a skupinové správy kamer a dovoluje – v případě napojení kamer na více serverů Synology – sdružit je a spravovat najednou.

Nově nyní dostává majitel serveru Synology možnost zdarma připojit až dvě dohledové kamery, a pokud byste to opravdu chtěli udělat, myslete na následující:

  • Počet kamer připojitelných zdarma je sice nyní dvě (dříve to byla jedna), ale jakákoli další vyžaduje nákup tzv. licence.
  • NAS server, resp. software Surveillance Station, spolupracuje se spoustou kamer nejrůznějších výrobců a nemá problémy s prakticky jakýmkoli běžným rozlišením, včetně Full HD, resp. rozlišení 2048 × 1536 bodů při 50 sn./s. Maximem je 2591 × 1944 bodů při 20 sn./s, u Full HD pracuje s dokonce až 80 snímky za sekundu. Kvalitu záznamu ale volte uvážlivě i v závislosti na typu serveru.
  • Pokud nevíte, jakou kameru zvolit, zkuste šikovného průvodce zvaného NVR Selector na stránkách Synology.

NAS server Synology a kamera Hikvision DS-2CD2032

Instalace softwaru Synology Surveillance Station na NAS server je snadná a rychlá bez jakéhokoli nastavování. Vlastně jediné, co se po vás chce, je povolit časovou synchronizaci s nějakým specializovaným serverem a správný čas je u dohledových systémů pochopitelně základem.

Následuje instalace samotné kamery, především ovladače, a jejího zprovoznění v dodávaném softwaru, což v případě Hikvision DS-2CD2032 (5230 Kč) bylo k mému překvapení docela jednoduché. Z toho mála, co pro instalaci potřebujete, je nejdůležitější správně přepsat IP adresu kamery. Toť vše.

Zapůjčený Hikvision pracuje od 0,07 luxu, nabízí noční infračervený přísvit až do 20 m a zvládá maximální rozlišení 2048 × 1536 bodů při 12 sn./s. Pro domácí podmínky bude myslím lepší využít pohodovějších Full HD režimů, klidně i s vyšší snímkovou frekvencí. Pokud byste si vystačili s rozlišením HD Ready, což nejspíše nebude na závadu, můžete sáhnout po levnější variantě DS-2CD2012-I za 4700 Kč, ale rozdíl v ceně není nijak velký.

Obě dohledové kamery mají krytí IP66, takže je v klidu můžete umístit i venku, a zvládají rozsah pracovních teplot od –30 do +60 °C.

Jakmile máte kameru rozchozenu, můžete ji přidat do Surveillance Station. Tady je to opravdu dílem okamžiku a stačí k tomu využít pohodového rychlého průvodce, který vše udělá sám a nezabývat se nějakým manuálním nastavením.

Surveillance Station umí vytvořit současný náhled v několika variantách z mnoha instalovaných kamer a v současné verzi 6.1 nepracuje s Javou a vše obstarává zásuvný modul pro Windows. V případě instalace jedné kamery zabere obraz pochopitelně celé okno, možný je záznam a například i kontrola přes časový náhled v němž se objevují zprávy i o detekci nějakého pohybu ve sledované zóně atd.

Software také správně odhalil vlastnosti kamery a nabídl pouze odpovídající funkce, takže v případě Hikvision DS-2CD2032 nepracoval se zvukem stejně, jako například s natáčením kamery (Surveillance Station to umí pro až 32 směrů) či úpravou ostření (objektiv má pevné ohnisko). Ovládání je navýsost jednoduché a i když jde o pomalu profesionální software, rozhodně z něj nemusíte mít obavy. Vše je přehledně rozděleno do jednotlivých sekcí, jak je vidět v připojené galerii.

NAS se ve vztahu ke kameře chová nejen jako jednoduchý videorekordér, ale má i řadu doplňkových funkcí, včetně šikovně a hlavně jednoduše programovatelného záznamu. Nechybí ani živý náhled prostřednictvím mobilního telefonu s Androidem. Jakmile máte kameru v Surveillance Station zavedenu, je instalace a zprovoznění aplikace Synology DS cam hračkou stejně, jako následné místní či vzdálené připojení na kameru. Ostatně vidíte to i na odchycených obrazovkách.

Výsledek pro mě překvapující

Synology DS414j je na domácí poměry výkonný server se spoustou diskového prostoru, i když možnosti rozšíření jsou omezené. V tomto ohledu na tom ale DS414 není o moc lépe (3× USB).

Pokud tedy našinec uvažuje o napojení více periférií, musí to pořešit jinak, třeba přes router. Je to ale škoda, protože právě Synology vyniká bohatou škálou připojitelných periférií, včetně například televizního tuneru.

Co se týče napojení dohledových kamer, těch se tento problém netýká, protože se řeší přes Ethernet (LAN).

Synology překvapilo poměrně snadnou instalací kamery, i když svůj podíl na tom měl i její výrobce, tedy Hikvision. Překvapil mě i pro laika lehce instalovatelný a výborně ovladatelný dohledový software Synology Surveillance Station, který dostanete zadarmo a který udělá spoustu práce zjevně nejen u jednoduššího domácího používání. Tak jako je DSM pro mě osobně poněkud složité a typicky propracovanější průvodce úvodním nastavením NAS serveru by se určitě hodil (má být k dispozici v DSM 5.1), Surveillance Station je pohodička sama. Včetně zavedení kamery, kdy prakticky všechnu práci udělá za vás.

Stejně snadné je i napojení přes aplikaci pro Android, Synology DS cam, a jednoduchá je i následná obsluha. Vždy tak máte dění u vás doma po ruce i když to záleží i na tom, jakou dohledovou kameru, a hlavně za kolik, zvolíte. Synology v každém případě v tomto ohledu poskytuje možnosti opravdu bohaté.

Hodnocení

pro: spousta místa pro data (čtyři diskové mechaniky), bohatá výbava, včetně podpory řady systémů diskových polí RAID, výborná spotřeba, parádní software Surveillance Station, který je zdarma (!), spousta napojitelných periférii, ale…
proti: …pouze dvě rozhraní USB, chybí přední USB rozhraní, možná by se hodila mechanika paměťových karet a zabudované WiFi

STÁHNĚTE SI: Synology DS414j – oficiální parametry

BRAND24

Máte dohledovou kameru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).