Hlavní navigace

Synology DSM 5 naučí váš NAS server novým kouskům

21. 3. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Novinka z minulého týdne mj. přináší podporu pro Chromecast, lepší spolupráci s Apple TV, jednodušší přístup přes internet a také synchronizaci.

Společnost Synology po několika týdnech veřejného testování uvolnila finální verzi nového operačního systému DiskStation Manager 5 (DSM 5) pro své NAS servery. Jedná se o bezplatnou aktualizaci i pro modely DS214 Play a DS414, které jsme v nedávné minulosti recenzovali. Proto jsme se rozhodli blíže zaměřit na novinky, které jsou zajímavé i pro uživatele z řad domácností.

Dotykové rozhraní i pro Retinu a 4K 

DSM 5 přichází s přepracovaným webovým uživatelským rozhraním. Nový design subjektivně působí svěžejším dojmem a prokazuje rychlejší odezvu v moderních webových prohlížečích. Grafika je optimalizována i pro displeje s velmi vysokým, resp. jemným rozlišením, jako jsou displeje Retina známé z vybraných počítačů značky Apple či displeje podporující rozlišení 4K (Ultra HD).


Autor:  Jiří Macich ml.

Synology DSM 5.0 přináší nový design webového uživatelského rozhraní optimalizovaný pro Retina a Ultra HD displeje.

Uživatelské rozhraní je též nově připraveno pro dotykové ovládání, čehož bylo dosaženo zejména zvětšením jednotlivých ovládacích prvků. Žádný radikální řez ve stylu Windows 8 však nenastal. Staré známé ovládací prvky jsou na svých místech, takže si není třeba zvykat na nějaký nový způsob ovládání systému. K několika změnám však přece jen došlo.

Evoluční změny v uživatelském rozhraní

Hlavní nabídka se již nezobrazuje v nevelkém rámečku při horním levém okraji okna prohlížeče, ale nově se objevuje v poloprůhledné podobě nad celou plochou uživatelského rozhraní. Nejenže je tak snadno ovladatelná dotykem, ale zároveň se v ní lépe orientuje díky velkým ikonám a dobře čitelným popiskům. Navíc lze hlavní nabídku prohledávat.


Autor: Jiří Macich ml.

Hlavní nabídka se v DSM 5.0 otevírá přes celou plochu, aby byla snáze dotykově ovladatelná. Nově lze její obsah prohledávat.

Další menší změnou je, že pravý postranní sloupec s různými notifikacemi a indikátory se již nevyvolává šipkou při spodní pravé straně okna prohlížeče. Zobrazit jej lze nyní nově díky tlačítku v pravé části horního hlavního panelu, na který je tak teď soustředěna veškerá uživatelská pozornost, jelikož jsou na něm všechny klíčové ovládací prvky (pomineme-li ikony na ploše).


Autor: Jiří Macich ml.

Tlačítko pro otevření pravého sloupce s indikátory a notifikacemi se v DSM 5.0 přesunulo ze spodního pravého rohu plochy nahoru na hlavní panel.

Postranní panel je nyní možné tažením myší volně přesouvat po ploše anebo nechat dokovat při některém z rohů plochy. Díky připínáčku může být zobrazen vždy navrchu, tedy nad jednotlivými otevřenými okny, aby byl neustále viditelný. Součástí záhlaví panelu je tlačítko, s jehož pomocí lze nově obsah panelu snadno měnit přidáváním tzv. widgetů.

Ve výchozím nastavení jsou použity widgety indikující stav systému a monitorující zatížení zařízení. Přidat je možné widgety s informací o obsazeném prostoru v úložišti, přehledem aktuálně přihlášených uživatelů, seznamem naplánovaných úloh, protokolem změn souborů či pohledem na naplánované zálohování. Widgety lze libovolně namixovat.


Autor: Jiří Macich ml.

Panel si lze přizpůsobit doplněním dalších widgetů, připnutím nad ostatní okna, dokováním u jednoho z rohů plochy anebo přetažením myši na kýžené místo.

Drobnou, leč šikovnou novinkou je, že tlačítko pro odhlášení uživatele nově vyvolává nabídku, ze které kromě odhlášení lze provést restart nebo vypnutí zařízení. Dříve byly tyto dvě volby v hlavní nabídce. Teď jsou na jednom místě s volbou pro odhlášení, což je logičtější a intuitivnější. Ještě stále chybí možnost odloženého restartu, ale to je spíše záležitost firemních sítí.


Autor: Jiří Macich ml.

Přihlašovací obrazovka DSM 5.0 zobrazuje aktuální čas, datum a počasí. V nastavení si lze její podobu upravit.

Změnou prošla také přihlašovací obrazovka, kde se nově zobrazují spolu s časem a datem i aktuální informace o počasí. To jen dokladuje, že s DSM 5 společnost Synology pokračuje v cestě, kterou započala již dříve: strohé a chladné rozhraní pro profesionály dostává vlídnější tvář, jak se více a více se přibližuje uživatelskému rozhraní tradičních operačních systémů osobních počítačů.

Snadnější konfigurace přístupu přes internet

Nový DiskStation Manager 5 (DSM 5) přináší také kýžené zjednodušení konfigurace pro širší uživatelskou základnu. Položky v ovládacím panelu dostaly srozumitelnější popisky a názornější ikony. Hlavní novinkou v oblasti zjednodušení konfigurace je však rozšíření působnosti služby Quick Connect pro automatickou konfiguraci síťového routeru (směrovače).


Autor: Jiří Macich ml.

Díky službě Quick Connect lze nyní velmi snadno nechat nakonfigurovat router pro dálkový přístup k NAS serveru přes internet z aplikací pro mobil či tablet.

Služba Quick Connect umožňuje nastavit router tak, aby k NAS serveru bylo možné přistupovat mimo lokální síť dálkově přes internet. Nově již pro žádnou z oficiálních mobilních aplikací od Synology není nutné manuálně měnit nastavení routeru, aby mohla získat přístup přes internet k datům v úložišti. Totéž platí i pro většinu balíčků od Synology.

Synchronizace s internetovými úložišti

Rozšířeny byly možnosti synchronizace souborů. Již dříve balíček Cloud Station podporoval synchronizaci souborů mezi NAS serverem a jednotlivými počítači v lokální síti. S novým nástrojem Cloud Sync lze synchronizovat soubory mezi NAS serverem a známými internetovými úložišti. Díky tomu je možné soubory udržovat ve dvou kopiích: online a offline.


Autor: Jiří Macich ml.

DSM 5.0 podporuje synchronizaci obsahu NAS serveru s internetovými úložišti jako je Google Drive či Dropbox.

Prozatím je podporován notoricky známý Dropbox a také Google Drive, který nedávno výrazně snížil ceny, takže při dostatečně rychlé internetové přípojce může posloužit pro tzv. vzdálenou zálohu. Ta se hodí v krizových scénářích jako je vytopení, vyhoření či vyloupení bytu či domu. Cenná data zůstávají v bezpečí v datových centrech poskytovatele internetového úložiště.


Autor: Jiří Macich ml.

K synchronizaci vybraných složek mezi NAS serverem a počítači, tablety či mobily se přidala i synchronizace mezi dvěma NAS servery.

Další podporované úložiště provozuje čínský vyhledávač Baidu. Překvapivě zatím nástroj Cloud Sync nespolupracuje s populárním úložištěm OneDrive (SkyDrive). Synchronizace se však nemusí omezovat jen na veřejné internetové služby. Novinkou v DSM 5 je synchronizace dat z úložiště mezi dvěma NAS servery značky Synology díky nástroji Cloud Station Client.

Podpora pro Chromecast, inovované aplikace

V neposlední řadě jsou pro domácnosti zajímavé novinky v zábavních balíčcích. Photo Station pro správu fotografií uskladněných v NAS serveru nově umožňuje sdílet fotky a videa pořízená digitálním fotoaparátem prostřednictvím známých služeb YouTube a Flickr. Přímo z webového rozhraní balíčku Photo Station tak lze fotky a videa z NAS serveru sdílet na dalších sociálních sítích.

Balíček Video Station nově podporuje audio ve formátu AC3, čímž vylepšuje kompatibilitu se set-top-boxem Apple TV. Očekávanou novinkou je též možnost prohlížet fotky a videa z úložiště na velké televizní obrazovce díky zařízení Chromecast. Synology tak briskně reagovalo na jeho otevření vývojářům třetích stran.

Prohlížení fotek a přehrávání videí přes Chromecast umožňují v kombinaci s DSM 5 nové verze mobilních aplikací DS Photo+ a DS Video pro chytré mobily, tablety a další zařízení s platformami Android a iOS. Aplikace DS Photo+ pro Android pak nově podporuje prohlížení fotografií na televizní obrazovce prostřednictvím set-top-boxu Apple TV.

S příchodem DSM 5 byla aktualizována také mobilní aplikace DS File pro přístup k obsahu úložiště prostřednictvím mobilního zařízení jak z lokální sítě, tak dálkově přes internet. Má přepracované uživatelské rozhraní a podporuje zobrazování náhledů souborů, kompresi souborů či generování odkazů pro jejich sdílení.

Hodnocení aktualizace

DSM 5 přináší i další novinky, ale ty se uplatní spíše ve firemní sféře. Každopádně nepřináší žádnou radikální revoluci, ale spíše kráčí drobnými krůčky evoluce vpřed. DSM 5 si sami můžete alespoň orientačně vyzkoušet na webu Synology, odkud si nový systém, resp. novou verzi systému, lze jako bezplatnou aktualizaci také stáhnout.

UX DAy - tip 2

PRO: podpora zařízení Chromecast, synchronizace obsahu NAS serveru s internetovými úložišti zjednodušení konfigurace přístupu přes internet a modernější uživatelské rozhraní

PROTI: aplikace pro Windows Phone zatím Chromecast nepodporují, obsah NAS serveru nelze zatím synchronizovat s úložištěm OneDrive (SkyDrive), nadále chybí možnost synchronizovat mezi počítači v síti více než jednu speciální složku.

Jaké internetové úložiště používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).