Hlavní navigace

Tajná zpráva o operačním systému Firefox OS pro televizory Panasonic

25. 2. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na včerejším Panasonic Convention 2015 (reportáž v pátek) byla příležitost pohrát si trochu i s novým operačním systémem pro televizory. A opravdu to stálo za to.

Z osmi nově představených Ultra HD řad (samozřejmě jsou všechny chytré…) jich bude Firefox OS TV používat plných šest. Systém je už lokalizován do češtiny i slovenštiny a vypadá naprosto pohodově. V menu nastavení, které zůstalo stále stejné, ani nepoznáte, že jste v nějakém novém operačním systému a ne u platformy Panasonic Smart Viera. Menu je stejně rychlé a stejně pohodlně ovladatelné jako to předchozí, i když bohužel zůstalo zachováno kontinuální menu druhé úrovně neumožňující v rámci jednotlivých voleb kolovat (koluje se v celém spojeném menu).

Takto nyní vypadá základní domácí obrazovka u nově zakoupeného televizoru Panasonic s Firefox OS. Jak vidíte, volba „Live TV“ ještě nebyla přeložena a vyfotil jsem ji právě v okamžiku, když do ní televizor přecházel, proto je zbytek ikony trochu překryt. Vpravo vidíte už přeložené volby Aplikace a Zařízení, vše doplňuje vyhledávání umístěné vlevo nahoře.
Autor: Bohumil Herwig

Takto nyní vypadá základní domácí obrazovka u nově zakoupeného televizoru Panasonic s Firefox OS. Jak vidíte, volba „Live TV“ ještě nebyla přeložena a vyfotil jsem ji právě v okamžiku, když do ní televizor přecházel, proto je zbytek ikony trochu překryt. Vpravo vidíte už přeložené volby Aplikace a Zařízení, vše doplňuje vyhledávání umístěné vlevo nahoře.

Co se týče základní obrazovky zvané stále Home Screen (změna je jen u přídomku – 2.0, tedy druhá verze), je naprosto jiná. Panasonic se vydal zcela odlišnou cestou než ostatní, zejména Samsung, i když tady ještě není jasné, zda bude televizor automaticky nabíhat do ní, nebo se bude dát spustit klasicky, tj. rovnou do naposledy vybraného kanálu.

Základní charakteristiky Home Screen 2.0 jsou následující:

  • Jednoduchost a přehlednost – mohu potvrdit a je to vidět i z fotografie výše a z fotogalerie.
  • Možnost upravit si základní obrazovku podle svého; opět mohu potvrdit a s výjimkou tří základních voleb (Živé TV vysílání, Aplikace a Zařízení) si na Home Screen 2 můžete připnout cokoli, co chcete. Od konkrétního televizního kanálu přes A/V vstup, klidně i SCART, až po aplikace jako takové. 

O aplikacích se na setkání v podstatě nemluvilo, takže jich nejspíše nebude k dispozici mnoho. Jisté ale je, že české zatím nejsou žádné. V každém případě ale nechybí to základní: YouTube, Netflix (ten má i speciální tlačítko na dálkovém ovladači), Amazon Instant Video, u Panasonicu hodně používané Meteonews, vimeo, tunein, AccuWeather a Eurosport. V galerii pak můžete vidět i další.

A jak se Home Screen 2.0 choval při krátkém osahání? Neříkám, že by vstup ze základní obrazovky do části Aplikace nemohl být o něco rychlejší, ale v podstatě čekáte obdobně dlouho jako u stávající platformy Panasonicu. Výsledek je tudíž rychlejší – čistě subjektivně vzato – než u Samsungu, i když Tizen jsem ještě ve funkci neviděl, a také než u LG WebOS.

Do chytrých funkcí navíc u Panasonicu můžete rovnou vstoupit tlačítkem Apps, čímž se vše ještě o něco urychlí.

Menu nastavení zcela stejné…

Jak můžete vidět z galerie výše, menu pro nastavení televizoru se opravdu nijak nezměnilo, i když pro mě osobně – a myslím, že i pro vás – je nejlepší zprávou to, že je svižné a bez prodlev při posunu mezi jednotlivými volbami, jak jsem toho byl svědkem u LG WebOS. Ten ale – doufejme – letos také zrychlí…

Mimochodem menu (stejně jako celý televizor, včetně domovské obrazovky – viz galerie níže) se mi u prezentačního pultu na chvíli povedlo přepnout do češtiny. Samozřejmě se souhlasem japonského pracovníka, který měl ovšem výbornou náladu, i když si mě neustále hlídal, abych mu ho nezapomněl vrátit nazpět do angličtiny. Troufám si říci, že v minulých letech by mě takto daleko nejspíše nepustil.

Na setkání vůbec vládla mezi Japonci nezvykle srdečná atmosféra a bylo vidět, že jim Firefox (a spolupráce s neziskovou organizací The Mozilla Foundation) přirostl k srdci a napjatě čekají, co mu budou novináři říkat.

Ostatně hned po nás nastupovali prodejci a tam to nepochybně platilo také…

Ve výše uvedené galerii vidíte pár fotografií z Home Screen 2.0 už v češtině. „Pin“, resp. „Unpin“ jsou přeloženy jako „Připnutí“ a „Odepnutí“ (aplikace, kanálu, A/V vstupu či prakticky čehokoli dalšího) na domovskou obrazovku Home Screen 2.0. Ne vše sice bylo v této chvíli lokalizované, což je i vidět, ale to se prý záhy napraví.

Základ se mi zdál přeložen citlivě.

Na domovskou obrazovku přes kterou se vstupuje do živého TV vysílání, na A/V a síťová rozhraní a také do chytrých funkcí, si můžete klidně připnout třeba i svůj oblíbený televizní kanál. Já vyzkoušel Sat.1 Gold…
Autor: Bohumil Herwig

Na domovskou obrazovku, přes kterou se vstupuje do živého TV vysílání, na A/V a síťová rozhraní a také do chytrých funkcí, si můžete klidně připnout třeba i svůj oblíbený televizní kanál. Já vyzkoušel Sat.1 Gold.

A celkový dojem z Firefox OS po velice krátkém osahání?

Když jsem se poprvé dozvěděl, že Panasonic bude v televizorech podporovat něco jiného než Android TV, byl jsem zklamán, nebojím se říci frustrován, a pokládal to za špatný krok. Jak jsem na setkání zjistil, zdaleka jsem nebyl jediný. Pak jsem vyzkoušel Firefox na jednoduchém mobilu s nijak extra hardwarem (Alcatel Onetouch Fire E) a když jsem viděl, jak svižně běží, byť aplikací nebylo právě mnoho, říkal jsem si, co asi bude dělat na TV…

Nyní uznávám, že jsem se mýlil, a Firefox OS mi v televizorech přijde jako opravdu dobrá volba. A nejen on. Hlavně mi přijde jako velmi dobrou volbou i přístup, který nově Panasonic k chytrým televizorům zaujal. Vydal se totiž na cestu směřující ke skutečně jednoduché obsluze, na jakou jsme byli zvyklí dříve. Nechci po takto krátkém osahání říkat, že se to povedlo, protože bude hodně záležet i na instalaci, ale vypadá to hodně nadějně.

EPG pod Firefox OS vypadá zcela stejně, což je dobře, i když ještě nešlo přepnout do druhého náhledu. Čeština ale pronikla i sem i když ve Frankfurtu bylo vše předváděno na německých stanicích.
Autor: Bohumil Herwig

EPG pod Firefox OS vypadá zcela stejně, což je dobře, i když ještě nešlo přepnout do druhého náhledu. Čeština ale pronikla i sem, i když ve Frankfurtu bylo vše předváděno na německých stanicích.

Závěr povzbudivý…

Máme tu svižný unixový (linuxový) systém s podporou HTML5, který je lokalizován do češtiny i slovenštiny, menu nastavení, u něhož nepoznáte, že se něco změnilo, a výrazně jednodušší domácí obrazovku, kterou si můžete upravit podle svého. A to opravdu všestranně, i když jsem hodně zvědav, jak bude vypadat na dvoutunerovém přístroji a zda budou k dispozici i nějaké aktivní aplikace rovnou v sobě zobrazující – à la widgety u mobilu – třeba počasí. Tenhle přístup se mi líbí a hodně se mi líbí i přístup Panasonicu, který nás na Convention 2015 nejenže se vším seznámil, ale věci, v tomto případě Firefox OS TV, se daly i osahat a vyzkoušet. A i když vše ještě není dotažené, což bylo vidět na některých nepřeložených částech či mírně haprujícím EPG, výsledky jsou hodně nadějné a povzbuzující.

MMF24

Závěr „Tajné zprávy o Firefox OS pro televizory Panasonic“ tedy zní: „Těšte se na jednodušší práci s televizory, vychytané funkce a operační systém, resp. uživatelské rozhraní, který vychází vstříc vašim potřebám a požadavkům.“

P. S.: Opravdu to tak nyní cítím…

O Firefoxu se dočtete i v menu nastavení televizoru Panasonic.
Autor: Bohumil Herwig

O Firefoxu se dočtete i v menu nastavení televizoru Panasonic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).