Hlavní navigace

Také ČSSD uvažuje o zrušení koncesionářských poplatků

3. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
3. 6. 2010

Na stranu odpůrců koncesionářských poplatků se začínají přiklánět i sociální demokraté, tradiční zastánci tohoto způsobu financování veřejnoprávních médií. Jak upozornil server Mediář.cz, místopředseda ČSSD a člen končící sněmovní mediální komise Zdeněk Škromach na svém profilu na sociální síti Facebook uvedl, že by změna financování České televize a Českého rozhlasu nebyla špatná.

K TÉMATU: Výsledek voleb? Mediální výbory sněmovny ovládnou harcovníci z ČSSD a KSČM

Došel jsem k závěru, že je nutné zrušit koncesionářské poplatky, cituje web Škromacha, který dále uvedl, že s nápadem souhlasí i jeho stranický kolega a dosavadní šéf sněmovní mediální komise Vítězslav Jandák. Oba politici obhájili o víkendových volbách poslanecký mandát a lze předpokládat, že opět zasednou ve stálé komisi pro sdělovací prostředky, takže jejich vyjádření nelze brát na lehkou váhu.

ČTĚTE TAKÉ: Fero Fenič chce zrušit koncesionářské poplatky České televizi

Slávek Jandák souhlasí. Je čas na drobné změny, uvedl Škromach na Facebooku. Zrušení koncesionářských poplatků prosazuje i část ODS. Senátní návrh zákona, který ho obsahoval, však parlamentem neprošel. A největší bojovník proti poplatkům, radní Českého telekomunikačního úřadu Petr Štěpánek, s nímž ODS počítala na pozici předsedy sněmovní mediální komise nebo kulturního výboru, se do sněmovny kvůli preferenčním hlasům pro jiné kandidáty nedostal.

MMF24

NAPSALI JSME: Petr Štěpánek chtěl uspět u voličů zrušením koncesionářských poplatků

Pokud by zákonodárci skutečně zrušili povinnost platit koncesionářské poplatky, byla by veřejnoprávní televize a rozhlas plně závislá na státním rozpočtu. Výnosy z prodeje reklamních časů na ČT totiž putují na zvláštní fond, a jejich využití musí odsouhlasit vláda. V roce 2012 však ČT ze zákona o vysílání reklamy přijde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).