Hlavní navigace

Také Nova má problémy s rušením v pohraničí, hlavně v Aši

3. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
3. 8. 2007

Televize Nova potvrdila, že také její analogové převaděče v pohraničí s Německem narušil signál zemské digitální televize, spuštěné třetí červencový týden v Sasku. Rušení ale není tak závažné, jak se původně předpokládalo. To však neznamená, že bychom vzniklé problémy nijak neřešili, říká technický ředitel Novy Ivo Ferkl.

cif 24 - early cena - média

Pro televizi Nova je nejzávažnější zarušení v oblasti Aše (kanál 32) – TV Nova však v této lokalitě vysílá ještě na 6. kanále, vysílací charakteristika sice nepokrývá celou problémovou oblast, ale v mnoha domácnostech je možno přeladit na tento kanál, který zarušen není, sdělil Ferkl. Podle mluvčí Novy Veroniky ŠmítkovéČeské radiokomunikace prověřily obsazenost vysílacích kanálů v oblasti a navrhly Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) přechod na jiné, vytipované kmitočty.

ČTÚ nyní tyto kmitočty prověřuje, a pokud dá souhlas, předpokládáme, že mohou Radiokomunikace přejít na náhradní analogový kmitočet během velmi krátké doby (řádově hodiny). ČTÚ koordinuje postup s německým partnerem, sdělila Šmítková s tím, že tyto informace je ale nutné ještě ověřit přímo u Radiokomunikací a ČTÚ. Radiokomunikace dnes také sdělily, že rušení se týká také analogových převaděčů Novy v Kopaninách (kanál 10), Kamenickém Šenově (kanál 28) a Prysku (kanál 36).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).