Hlavní navigace

TechniSat DigitSim S2: satelitní drobeček i na cesty

17. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Letní parno a doba dovolených ženou lidi nejen do hotelů a penzionů, ale také do kempů. Někdo rád vymění výdobytky civilizace za stan a spacák, jiný si raději hoví v přívěsu nebo obytném autě, kde často nechybí ani televize. Pokud patříte ke druhé skupině a chystáte se vyjet se svým karavanem do zahraničí, mohl by vás zajímat nový set-top-box od TechniSatu. Nemá sice mnoho výstupů, ale funguje i na 12 voltů a vložit do něj můžete také dekódovací čip od Conaxu nebo CryptoWorks. Celou Evropu proto můžete procestovat i s nabídkou českých televizních programů.

TechniSat DigitSim S2 je nejmenším satelitním set-top-boxem od známého německého výrobce. Jeho rozměry jsou 16×10,5×3,5 c­entimetru, přístroj váží pouhých 200 gramů. Vzhled výrobku je věrný šedivé firemní linii. S mírným zjednodušením by se dalo říct, že pokud jste viděli jeden TechniSat, znáte už všechny. Na předním panelu jsou pod tmavým plexisklem místo displeje pouze dvě diody. Červená signalizuje pohotovostní režim, zelená svítí za provozu. Strohý design ozvláštňuje pouze pás větracích otvorů napravo od středu vrchní části přijímače.

Skromný je také zadní panel se-top-boxu, kde jsou pouze čtyři konektory. Výstup obrazu a zvuku do televizoru zajišťuje SCART, pro připojení paraboly je tu jeden vstup LNB a další zdířka slouží pro napájení. Digitální přijímač funguje na 230/12 voltů. V balení je kromě klasického „zásuvkového“ adaptéru také „cigaretová“ přípojka do auta nebo karavanu.

TechniSat DigitSim S2

Posledním prvkem zadního panelu je čtečka pro karty šifrovacích systému CryptoWorks a Conax. Kvůli úspoře místa do ní můžete vkládat ne celé karty, ale jen jejich vylomené čipy. S přístrojem se proto mohou rozloučit předplatitelé platformy UPC Direct, na jejíž kartě není čip na vylomení připravený. Zajásat mohou naopak lidé s kartami pro nabídky CS Link nebo Slovak Link. Při vsouvání čipů do set-top-boxu mějte na paměti, že zlatá strana musí směřovat dolů a zkosený roh směrem k přednímu panelu přístroje.

Pro technickou úplnost dodejme, že TechniSat DigitSim S2 si žádá úroveň vstupního signálu v rozmezí –65 až –25 dBm. Set-top-box požaduje také střídavé vstupní napětí mezi 180 a 250 volty. Spotřeba výrobku se pohybuje od tří wattů (pohotovostní režim) do provozních devíti nebo 16 wattů (vypnuté nebo zapnuté napájení LNB 400 mA). Další technické podrobnosti si můžete přečíst v uživatelském manuálu [DOC, 859 kB].

TechniSat DigitSim S2 zezadu
TechniSat DigitSim S2 zezadu 2

Set-top-box si umí sám aktualizovat programovou nabídku

Malé rozměry digitálního přijímače DigitSim S2 kontrastují s plejádou jeho funkcí. Všechny se musí pohybovat samozřejmě v základním omezení, které je dané systémem DVB-S a obrazovými i zvukovými formáty MPEG-2 nebo MPEG-1. Na příjem programů v novějším standardu DVB-S2, na MPEG-4 a s nimi i na HDTV proto hned na začátek zapomeňte. Každopádně i tak toho umí drobeček od firmy TechniSat docela dost.

Set-top-box podporuje standardy DiSEqC 1.1 a 1.2 sloužící především k ovládání motorku pro natáčení paraboly. Můžete s ním používat až čtyři LNB a určit svoji geografickou polohu pomocí systému USALS. Přístroj má paměť na čtyři tisíce programů, ze kterých můžete vyčlenit zvlášť 999 televizních a rozhlasových stanic do dvou seznamů oblíbených. Stejně jako jiné přijímače od stejného výrobce, také DigitSim S2 nabízí automatickou aktualizaci software hned při instalaci. Ovladače si přístroj stáhne z datového toku servisního transpondéru TechniSatu.

Příznivci co nejširší programové nabídky ocení funkci ISIPRO neboli aktualizace seznamu programů. Hledači nových stanic si mohou vybrat, jestli chtějí lovit jen bezplatné, nebo i kódované a placené stanice. Vyhledávaní programů vyžaduje podle okolností 15 i více minut, informuje uživatele manuál set-top-boxu. Aktualizaci seznamu stanic zajišťuje družice, ze které divák svoje programy přijímá. Uživatelé si ale mohou vybrat, jak bude jejich přijímač na změny v nabídce reagovat.

TechniSat DigitSim S2 ovladac

Instalace a běžný provoz digitálního přijímače

První start set-top-boxu je řešený pro TechniSat typickým instalačním průvodcem. Diváci si tu nejdříve vyberou jazyk, kterým na ně bude přístroj hovořit – tím může být i čeština. Jako další krok je na řadě volba preferované řeči zvukového doprovodu, po něm následuje volba země, souvisejícího časového pásma a nastavení antény. Instalaci uzavírá stažení nového softwaru, pokud je k dispozici, a dohraní aktuální nabídky programů pomocí funkce ISIPRO, dá-li k tomu uživatel svolení.

Umí dobře česky - pečeť

TechniSat DigitSim S2 kráčí ve svých provozních možnostech a schopnostech ve šlépějích svých bratrů. Vzhled menu i programového průvodce (EPG) je klasický šedo-černo-žlutý, jednoduchý a přehledný textový vzhled má i lišta rychlých informací o pořadech. Na češtinu a správné zobrazování háčků a čárek se můžete spolehnout nejen v menu, ale také na stránkách EPG nebo v teletextu. Jelikož je k výrobku přiložený také kvalitní český manuál, zbývá mi jen konstatovat, že DigitSim S2 si zaslouží ochrannou známku „Umí dobře česky“.

Set-top-box nabízí časovač pořadů až pro 30 záznamů, navíc s možností opakování. Automatické zapnutí a vypnutí můžete programovat buď standardně ručně, nebo zjednodušeně přes EPG, kde si jen vyberete pořad, který nechcete s digitálním přijímačem minout. Vzhledem k tomu, že má výrobek pouze jeden SCART, musíte ho pro nahrávání nejprve propojit s videem nebo DVD rekordérem a teprve z něj vést SCART kabel do televizoru.

Teletext má paměť na tisíc stran, a tak si po jejich načtení můžete pročítat všechny další informace už bez dalšího čekání. Set-top-box navíc správně rozeznává také vysílaný duální zvuk. Nestane se vám tedy, že byste museli kvůli dvojhlasné argentinské telenovele nebo americkému seriálu přepínat zvuk ručně. Ačkoli tuto možnost na dálkovém ovládání samozřejmě máte.

Shrnutí

V úvodu této recenze jsem zmínil turisty s obytným přívěsem nebo rovnou celým obytným autem jako vhodné kandidáty, kteří by se mohli o TechniSat DigitSim S2 zajímat. Za cenu okolo 2500 korun je set-top-box se zabudovanou čtečkou CryptoWorks, dobrou češtinou, řadou technických možností a minimalistickými nároky vhodnou koupí i pro všechny další příznivce digitální satelitní televize. Výrobek jim nezabere mnoho místa ani na chalupě, ani doma v obývacím pokoji. Pouze zájemce o poslech rádia a technologické nadšence tento satelitní drobeček asi nepotěší. První mu vytknou absenci digitálního zvukového výstupu a displeje, druhým bude chybět podpora DVB-S2 a rozhraní Common Interface.

TechniSat DigitSim S2 panel
TechniSat DigitSim S2
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 2,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Na první pohled nízké hodnocení je dané především minimální konektorovou výbavou set-top-boxu.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

ebf - partner 1

Orientační cena: 2590 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Máte na své chatě nebo chalupě set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).