Hlavní navigace

Televizory ovládané hlasem slyší na 60 povelů, říká Ondřej Lukáč ze Samsungu

27. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Na český trh včera vstoupily první televizory, které lze místo dálkového ovladače řídit hlasem. Přichází s nimi společnost Samsung, a pro první týden svěřila jejich prodej exkluzivně obchodní síti Datart. „Zhruba do deseti dnů by se tyto modelové řady měly objevit i u jiných prodejců,“ slibuje v rozhovoru pro DigiZone.cz Marketingový Manager Samsungu pro Českou republiku a Slovensko Ondřej Lukáč. Obsah zhruba šedesátky hlasových povelů bude možné od příštího roku modifikovat podle přání diváka, tak aby vyhovovaly jeho výslovnosti a přáním.

Proč jste pro zahájení prodeje televizorů ovládaných hlasem zvolili exkluzivně pouze prodejny Datart?

Datart jako jeden z prvních zareagoval na námi požadované podmínky pro prodej takto vybavených televizorů, které jsou velmi přísné a mimo jiné i kvůli reprezentativnosti jeho prodejen, které dokáží dát našim televizorům odpovídající prostor. Prostě nejsou zařazeny mezi další televizory, nejsou jen jednou televizí v řadě dalších, kde by byla tato novinka „utopená“.

Kdy se nové televizory objeví u dalších prodejců?

Do dalších prodejen by měly být naváženy zhruba za týden, takže asi do deseti dnů by měly být dostupné i u jiných prodejců.

Ondřej Lukáč - 1

Na včerejší tiskové konferenci jste zmínil, že kromě Datartu lze nové televizory ovládané hlasem koupit i ve specializovaných prodejnách Samsungu. Kolik jich je a kde se nacházejí?

V rámci České republiky jsme licencovali několik specializovaných obchodů Samsung store. K dnešnímu dni jsou 4 a nenachází se jenom v Praze, máme zastoupení i v Brně nebo Liberci. V těchto obchodech lze nové modelové řady televizorů Samsung ovládané hlasem zakoupit již nyní.

Pojďme k samotnému řešení ovládání televize hlasem. To je unikátní věc, kterou celosvětově nabízí jen Samsung?

Ano, jsme prvním výrobcem televizorů, kdo přišel s tímto řešením a komerčně tyto televizory již prodává.

Na český trh se tyto modely dostávají souběžně s celosvětovou premiérou, nebo je už v některých zemích prodáváte delší dobu?

Česká republika je mezi několika zeměmi Evropy, kam se tyto televizory dostávají v první vlně. Dá se říci, že nijak nezaostáváme za celosvětovým uvedením.

Jak vlastně to hlasové ovládání televizoru funguje?

Televizor má standardně nastaveno několik hlasových příkazů. Z pohotovostního režimu jej lze zapnout příkazem „Zapnout Smart TV“ a poté existuje víc než šedesát příkazů, jimiž se divák pohybuje v menu, volí programy nebo nastavuje intenzitu zvuku. V případě, že nějakému příkazu nerozumí, lze jej ještě dvakrát zopakovat. Pokud se ani napotřetí nepovede přejít na položku menu, kterou žádáte, televizor vám sám od sebe zobrazí nápovědu s přesným zněním hlasových příkazů.

A ty příkazy jsou pevně dané, divák si je nemůže nijak upravovat?

Ano, jsou přesně dané, ale pro příští rok připravujeme možnost úprav příkazů podle potřeby zákazníka. K televizoru se pouze připojí externí zařízení, které zvýší jeho datovou kapacitu a umožní škálu hlasových příkazů rozšířit. Nyní jsou ale tyto příkazy přesně dané, do češtiny je jich lokalizováno přes čtyřicet (některé z příkazů zůstaly v anglickém originále, neboť jsou zároveň názvem funkce či technologie). Podobné je to i u jiných jazyků.

Je úplně jedno, kdo na televizi mluví, zda je to muž, žena nebo dítě? Individuální hlas nerozeznává?

Je to úplně jedno, hlasové ovládání jsme testovali na poměrně velkém vzorku diváků a nezaznamenali jsme žádné větší obtíže.

Není problém ani se silným přízvukem?

Rozhodně ne, ani Moraváci se nemají čeho obávat (smích).

Ondřej Lukáč - 3

Při prezentaci jste ukazovali i další funkci, kdy televizor díky zabudované webové kameře dokáže rozlišit obličej uživatele a přiřadit ho k účtům na Facebooku a dalších internetových aplikacích. Nejde tenhle způsob zabezpečení obejít tím, že televizoru ukážu fotografii daného člověka?

I to jsme zkoušeli a na základě výsledků, které vykazovaly požadovanou úroveň zabezpečení, bylo rozhodnuto, že tato funkce se komerčně bude nabízet. Přesto tuto službu ale dále vyvíjíme, počítáme s citlivějšími parametry, aby zneužití nebylo možné.

K čemu všemu se může divák přihlásit prostřednictvím vlastního obličeje?

Prakticky ke všem službám, které používají nějaká hesla. Pomocí kamery můžete navíc gesty ovládat televizor pomocí kurzoru přímo na obrazovce.

Lze přes obličej nastavit třeba rodičovský zámek, který by zablokoval dětem přístup k programům, které pro ně nejsou vhodné?

Ne, nastavení rodičovského zámku lze udělat jen standardní cestou tak, jak je to i u jiných modelových řad našich televizorů.

Hlasové ovládání mají všechny modelové řady televizorů Samsung pro letošní rok, nebo jen některé vybrané?

Obsahují ho jen nejvyšší modelové řady ES7000 a ES 8000, je to určitá nadstavba. Nabízíme takto televizory o úhlopříčkách 40, 46 a 55 palců.

Pojďme ještě k videoslužbám, které nabízíte prostřednictvím widgetů. Samsung poměrně dlouho neměl žádný lokální obsah, teď už nabízíte Óčko, videopůjčovnu Topfun a brzy plánujete zařadit i Voyo od televize Nova. Kdy se dočkáme iVysílání České televize, které jste představovali už na předloňském veletrhu IFA v Berlíně?

Je pravda, že práce na widgetu iVysílání probíhají už dva roky. Nejprve se to zaseklo u nás, později zase na straně ČT, která se rozhodla spíše podporovat cestu HbbTV. Nyní ale vše směřuje k tomu, že bychom widget iVysílání ČT měli nabídnout v druhém pololetí tohoto roku.

Je to domluvené s ČT?

Ano, máme to domluvené s ČT.

Ondřej Lukáč - 2

Pak jsou tu další služby, ať už nedávno spuštěná Prima Play nebo HBO GO, placená video on demand služba od prémiových kanálů HBO. Ty také nabídnete?

Ano, máme o ně zájem a jednáme o nich.

HBO GO je stejně jako Voyo placená služba. Předpokládám tedy, že s jejich provozovateli dělíte o zisk. Můžete prozradit, jakou má Samsung na těchto službách marži?

Ne, to zásadně nesdělujeme.

Hitem předloňských Vánoc byly 3D televize. Naplnil jejich prodej vaše očekávání, je to opravdu tahák prodejů?

3D televizory jsou tahákem posledních dvou let. Zpočátku tu byl problém s nedostatkem obsahu v 3D, který se podařilo částečně odstranit. Ve spolupráci s videopůjčovnou Topfun začínáme nabízet filmy v 3D. Dnes se už prakticky všechny filmy točí v 3D verzi, takže to není až tak těžké. 3D už považujeme za standardní součást výbavy televizorů.

Znamená to, že už všechny nové televizory budou 3D ready? Nebo bude nadále nabízet i takové, co sledování 3D obrazu neumožní?

3D nebude součástí všech našich televizorů. Divák si může vybrat modely, u kterých nebude. Ale je standardní součástí našich Smart TV.

Jak moc se liší cena televizoru, který má 3D od toho, který ho nemá? Když tedy vezmeme dva jinak naprosto stejné přijímače.

ebf - partner 1

Pokud byste to bral takto, pak se onen bonus za 3D pohybuje okolo čtyř tisíc korun u televizorů s úhlopříčkou 40“ (102 cm).

Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Láká vás televizor ovládaný hlasem?

Seriál: Rozhovory
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).