Hlavní navigace

Temný režim v iOS, Rusko bude nahlížet do zpráv na Tinderu, Nokia v 5G překonala Huawei

7. 6. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tim Cook, Apple
Řada novinek Apple WWDC 2019. Google kupuje Looker. Infineon za 10 miliard dolarů získal Cypress. Bill Gates investuje do fotonického čipu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Na seznam služeb, které musí na vyžádání ruskému státu poskytnout data uživatelů včetně soukromé komunikace, se nově dostal Tinder. To u randící appky nepotěší. Na svých stránkách to oznámil ruský digitální úřad Roskomnadzor. Tinder už je čtvrtá seznamovací aplikace, která se na takzvaný ORI seznam dostala. V databázi už je 175 služeb. Ruský zákon přístup k datům vyžaduje údajně v rámci boje proti terorismu a podobně, kritici ovšem upozorňují na možné zneužívání a cenzuru.

Apple měl tento týden konferenci WWDC 2019 a tentokrát řadu fanoušků spíše potěšil. Ukázán byl mobilní operační systém iOS 13, který přidává temný režim, zrychlení Face ID, zmenšení aplikací a aktualizací nebo obdobu Street View do Apple Maps. Představena byla služba Sign in with Apple, pomocí které se bude možné přihlašovat k internetovým aplikacím. Na rozdíl od Googlu a Facebooku ale nemá nikoho sledovat. Apple si také napravuje reputaci s novým strojem Mac Pro. Ten sice vypadá jako struhadlo, má ale 28jádrový Intel Xeon, až 1,5 TB RAM, Radeon Pro Vega II DUO, FPGA akcelerátor či možnosti úprav. Cena startuje na šesti tisících dolarů. Spolu s tím dorazil rovněž Apple Pro Display XDR pracující s Thuderbolt 3. Cena je pět tisíc dolarů a za další tisícovku se pořizuje stojánek. Tablety iPad nyní mají vlastní operační systém iPadOS. Ten přidává například podporu USB datových zařízení či práci se soubory. Apple tak iPady opět více přibližuje počítačům. Dále byl ukázán desktopový systém macOS Catalina, ve kterém konečně dojde ke konci iTunes a jeho rozsekání do aplikací Music a podobně. Novinky nabízí i watchOS 6tvOS 13 a vývojářské nástroje.

Google za 2,6 miliardy dolarů kupuje startup Looker a udělá z něj součást Google Cloudu. Looker je nástroj na práci s daty – jejich modelování, vizualizaci, business intelligence a tak dále. Nabízí vlastní jazyk LookML. Nový šéf Google Cloudu Thomas Kurian, který přišel z Oraclu, v datech vidí příležitost, jak pozici Googlu v cloudovém byznysu více přiblížit k Amazonu a Microsoftu.

V polovodičovém světě se odehrál další velký obchod – německý Infineon za 10 miliard dolarů koupil Cypress Semiconductors. Vzniká tak osmá největší firma svého druhu na světě. Infineon se chce zaměřovat především na dodávky čipů a komponent do elektrických vozidel či průmyslových IoT projektů.

Bill Gates, zakladatel Uberu Travis Kalanick, jeho současný šéf Dara Khosrowshahi a další investují devět milionů dolarů do rok starého startupu Luminous Computing. Ten chce vyvinout fotonický čip, který by měl výrazně urychlit zpracování operací spojených s AI. Firma uvádí, že by jeden její čip měl nahradit tři tisíce TPU desek. Moc dalších detailů neříká a upozorňuje, že fotonický čip bude hodně složitý úkol. „Silicon Valley nám už před lety slíbilo realitu jako ze Star Treku, která bude poháněná AI. Stále čekáme na to, až tato realita dorazí,“ píše Luminous v prohlášení.

Amazon na konferenci re:MARS představil dva nové roboty. Jmenují se Xanthus a Pegasus a jsou určení pro nasazení v distribučních centrech. Amazon zároveň uvedl, že už v nich nasadil přes 200 tisíc robotů. Na to, jak může vypadat robotická továrna s roboty a skoro bez lidí, se můžete podívat v naší reportáži.

Huawei na ohebném telefonu Mate X otestovalo rychlost downloadu v rámci 5G sítě. Dostala se přes 1 Gb/s. Čína se aktivně připravuje na spuštění 5G sítí a vláda tento týden začala operátorům China Mobile, China Telecom a China Unicom udělovat licence.

AMD se začíná tlačit do chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení. Firma oznámila dohodu se Samsungem, který od AMD bude odebírat nová mobilní GPU využívající architekturu RDNA. Společnosti prozatím mluví o navýšení standardů mobilní grafiky a nízké spotřebě.

IT společnost GlobalLogic hodlá v následujících pěti letech zhruba ztrojnásobit počet zaměstnanců ve střední a východní Evropě. Dostat se chce na 15 tisíc inženýrů, dnes jich má šest tisíc. GlobalLogic v Česku R&D prezenci nemá, silný je ale na Slovensku (součást „Košice Valley“) a dále v Polsku, Chorvatsku a na Ukrajině.

Zájem o nasazení technologií Nokia v 5G sítích roste. Firma oznámila, že uzavřela 42 kontraktů a nejspíše tak předehnala Huawei, který je na 40. Mezi zákazníky jsou Telia, T-Mobile nebo SoftBank. Nokia od konce března získala 12 zakázek a uvádí, že i na nahrazení dosavadního dodavatele. Zřejmě jde tedy o Huawei, který čelí problémům kvůli údajné bezpečnostní otázce. Ericsson zatím deklaroval, že má 19 zakázek v 5G.

Uber poprvé od vstupu na burzu zveřejnil kvartální finanční výsledky. Firma za tři měsíce udělala ztrátu 1,034 miliardy dolarů při tržbách 3,1 miliardy dolarů. Uber uvádí, že se stále soustředí na světovou expanzi a udržení pozic, což ho ovšem stojí značné množství peněz. Uber mimo jiné začíná na Androidu integrovat rozvážku jídel Uber Eats do tradiční aplikace Uber.

Čínské firmy Oppo a Xiaomi ukázaly funkční prototypy předních „selfie“ kamer umístěných pod displejem chytrého telefonu (zde a zde). Je tedy možné, že se dočkáme telefonů kompletně bez výřezů, rámečků či vysouvacích mechanismů, jak ukazují nové stroje od OnePlus či Asusu. Vyřešit se musí ale řada problémů, zejména nedostatek světla pro čočku schovanou pod displejem.

Microsoft nastínil, že dělá na konceptu nového operačního systému, kterému neříká Windows, ale „modern OS“. Měl by zvládat aktualizace na pozadí, být neustále aktuální a připojený, propojený s cloudem, k dispozici pro hybridní zařízení a 5G. Vyšlo také najevo, že Microsoft v rámci firmy ukazuje nové zařízení se dvěma displeji, se kterým by mohl vyrukovat ještě letos. Mohlo by jít o duševního nástupce dříve zaříznutého stroje Courier.

Seagate do světa vypouští sérií pevných disků Exos X16 určenou do datacenter. 3,5" disk s 7200 otáčkami má kapacitu 16 TB a do 42U racku tak jde vměstnat 12,8 PB.

Open source platforma pro strojové učení MLflow vyšla ve verzi 1.0. Podporuje HDFS, ONNX a další. Seznam novinek je zde.

MMF24

Microsoft a Oracle oznamují vzájemnou cloudovou spolupráci. Azure je nyní interoperabilní s Oracle Cloudem a je tak možné provozovat aplikace využívající oba cloudy – lze tedy využít například AI funkcí v Azure a zároveň mít Autonomous Database v Oracle Cloudu.

Honeywell, který má velké vývojové centrum v Brně, je dalším z velkých hráčů, který spustil vlastní IoT platformu. Jmenuje se Honeywell Forge. Ta umožňuje sbírat a zpracovávat data z různých přístrojů, přičemž Honeywell cílí na oblast průmyslu a chce vybudovat vertikály, jako je letectví, reality a další.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).