Hlavní navigace

Google dá miliardu dolarů na byty, Tim Cook kritizuje IT firmy, Edge Chromium pro Windows

21. 6. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tim Cook, Apple
Jak české O2 využívá Word2vec. Huawei ztratí 30 miliard dolarů a testuje Sailfish OS. Ocenění pro Jana Gruntoráda. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft uvolnil testovací verze prohlížeče Edge využívajícího jádro Chromium, tentokrát pro Windows 7, 8 a 8.1. Nový Edge má mít podporu také pro macOS, o Linuxu se zatím spekuluje. Edge na Chromiu má být další pokus Redmondu o získání relevance v éře moderních webových prohlížečů. Konkurovat bude chtít mimo jiné jednoduchostí a rychlostí, což je věc, kterou Google Chrome postupem času ztrácí.

ZDNet popisujejak české O2 využívá nástroje Word2vec pro hledání trendů a souvislostí v geolokačních datechWord2vec vyvinul tým výzkumníků kolem Tomáše Mikolova a používá se pro překlady.

Google chce konat dobro. V San Francisku a okolí se vlivem boomu technologických firem nadále zvedají ceny bydlení, což má negativní důsledky spojené s bezdomovectvím a podobně. Google proto oznámil, že vyčlení jednu miliardu dolarů, díky čemuž má vzniknout až 20 tisíc bytů.

Jakousi sebereflexí hýřil také šéf Applu Tim Cook. Ten ve svém proslovu na Stanfordu uvedl, že ne všechny technologické inovace dělají pouze jednoznačné dobro, že vytváří řadu problémů, že technologické firmy nedostatečně přijímají zodpovědnost a tak dále. Proslov je k vidění zde.

Huawei vedle vlastního systému Hongmeng OS (Ark OS) začal na mobilech testovat také Aurora OS, což je odnož Sailfish OS. Jde o reakci na embargo ze strany Spojených států, které u nových modelů přístrojů Huawei firmu odstřihává od klíčových věcí, jako je Google Play. Sailfish/Aurora jsou open source a Číňané tak mohou pomoci k většímu rozšíření. Ovšem stále by se tak neřešil problém s nedostupností Google Play a zásadních západních aplikací. Zde se nepodařilo uspět ani velkým jménům, jako Microsoft či Samsung.

IDC přináší zajímavá čísla prodejů chytrých telefonů v Evropě. Prodeje se, stejně jako ve světě, propadají a v prvním kvartále 2019 výrazně odepsaly Apple (přes 22 procent), Samsung (téměř sedm procent) i Nokia/HMD (přes 32 procent). Naopak rostli Číňané – Huawei o 66 procent a Xiaomi o 33 procent. Huawei už je tak pouze o pár procent za Samsungem. Embargo ale může udělat své.

Jan Gruntorád, CESNET
Autor: CESNET

Jan Gruntorád, CESNET

Zakladatel Huawei Ren Zhengfei tento týden uvedl, že v následujících dvou letech očekává pokles tržeb o 30 miliard dolarů, a to vůči původním odhadům růstu. Tržby by se tak nadále měly točit okolo 100 miliard dolarů ročně, což byla i záležitost roku 2018. V Česku loni Huawei utržilo 7,65 miliardy korun, meziročně o miliardu více.

Zakladatel sdružení CESNET Jan Gruntorád získal pamětní medaili od Masarykovy univerzity. „Ředitel sdružení CESNET a vůdčí osobnost akademického internetu Jan Gruntorád má osobní zásluhy o intenzívní výzkumnou spolupráci mezi sdružením CESNET a Masarykovou univerzitou v oblasti počítačových sítí, výkonných výpočetních systémů a práce s multimédii,“ uvedl k tomu rektor MUNI Mikuláš Bek. Přečíst si také můžete náš rozhovor s Gruntorádem.

Twitch (vlastněný Amazonem) za 25 milionů dolarů koupil Bebopíše TechCrunch. O podnik se přetahoval ještě s firmami Discord a Facebook. Bebo  za sebou hodně divokou historii včetně nákladného prodeje do AOL. Nyní se soustředí na e-sporty, čehož chce v rámci integrace využít i Twitch.

Google jako open source uvolňuje Private Join and Compute. Jde o kryptografický protokol, pomocí kterého lze šifrovat data pro vzájemnou spolupráci. Google doufá, že se tato technologie postupně rozšíří ve veřejné sféře, zdravotnictví a dalších oblastech.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) se chystá k velkému kroku – do roku 2022 chce všechny své produkty nabízet ve formě předplatného. Týká se to serverů, storage, sítí i softwaru. Jde o reakci na rostoucí oblibu cloudových služeb. HPE bude chtít získat podíl v rámci takzvaných recurring revenue a celkově si tak zlepšovat bilanci.

Microsoft pokračuje ve snahách více se zalíbit vývojářům a kupuje firmu Pull Panda. Ta vyvíjí nástroje pro lepší práci na code review, které chce Redmond začlenit do jím vlastněného GitHubu.

Analýza Newzoo očekává, že Spojené státy letos předběhnou Čínu ve velikosti herního trhu. Důvodem jsou vleknoucí se lhůty, na základě kterých čínské úřady schvalují vydávání nových videoher. To už má nějakou dobu vliv na čínské vydavatele, především dominantní Tencent. Herní byznys má v Číně letos vygenerovat 36,5 miliardy dolarů, v USA pak 37 miliard. Součástí studie Newzoo jsou podrobnější data o globálním trhu.

Nvidia v rámci své GPU platformy CUDA zavádí podporu pro procesory ARM, a to v rámci superpočítačů. Nvidia navíc chce platformu dále rozšiřovat a podporovat také x86 a POWER.

Oracle představil Exadata Database Machine X8. Jde o finančně dost nákladný hardware (a pozůstatek po Sun Microsystems), který je postupně vylepšován a který je určený pro běh databází. Verze X8 pracuje s Autonomous Database od Oraclu a zvládá věci jako automatické indexování, má poslední Xeony od Intelu a PCIe NVME. V Česku lze Exadata vidět třeba v Home Creditu.

ebf - partner 1

MongoDB má ambice se vydat za hranice databáze a stát se datovou platformou. Firma proto představila novinky v podobě Atlas Data Lake, Atlas Full-Text Search či Charts. 

VMware kupuje podnik Avi Networks, díky čemuž získává kontroler pro software-defined application delivery. Integrace proběhne do vCenter a NSX, přibude třeba load balancing pro NSX Data Center.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).