Hlavní navigace

Vychází Raspberry Pi 4, největší chyba Billa Gatese je Android, nový Kindle je zde

28. 6. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Raspberry Pi 4
Prodeje VR headsetů opět rostou. Huawei už letos expedovalo 100 milionů telefonů. Apple získal hlavního designéra ARMu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Jaká je největší chyba, kterou kdy udělal Bill Gates? Světu to sdělil on sám při jednom z posledních videorozhovorů, které poskytl. Spoluzakladatel Microsoftu lituje toho, že jeho firma nezareagovala dobře na příchod mobilních operačních systémů a že se v této oblasti nedostala tam, kde je dnes Android. Gates také řekl, že v těchto branžích „vítěz bere vše“ a že zde není prostor pro více než jednoho hráče mimo stojícího vedle iOS. Ušlou příležitost Gates vyčíslil na 400 miliard dolarů.

Přichází Raspberry Pi 4, konkrétně Model B. Součástí je čtyřjádrový ARM Cortex-A72, volba mezi 1, 2 a 4 GB RAM (LPDDR4), dva konektory pro USB 2.0 a dva pro USB 3.0, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac, gigabitový ethernet, napájení skrze USB-C, dva konektory pro micro HDMI, přičemž podpora pro jeden monitor je 4K. Je také možnost dekódovat H.265. Ceny startují na 35 dolarech.

Ukázalo se také, že jedno Raspberry Pi posloužilo k prolomení se do sítě NASA. To bylo připojené do sítě bez potřebné autorizace, díky čemuž bylo možné získat přístup k síti Jet Propulsion Laboratory a odcizit 500 MB dat kolem mise na Mars. Útočník se zde pohyboval kolem deseti měsíců a vyšetřování stále probíhá.

Amazon představil novou verzi e-čtečky Kindle Oasis. Hlavní novinkou je možné měnit si podsvícení v tom smyslu, že je možné nastavovat různou „teplotu“ bílé barvy. Lze se tak dostat od čistě bílé až k nažloutlé. Cena nové čtečky startuje na 249,99 dolaru (8 GB), 32GB model pak vyjde na 279,99 dolaru. Stroj jde do prodeje 24. července.

Spojené státy dále tlačí na Čínu. Wall Street Journal informuje, že se embargo nyní týká dodávek amerických čipů do čínských superpočítačů. Americká vláda opět argumentuje národní bezpečností, protože superpočítače jsou často využívány pro výzkum v oblasti obrany a podobně. USA a Čína se v posledních letech trumfují v tom, kdo bude mít více nejrychlejších HPC na světě. Dodavatelé čipů jako Nvidia, Intel, AMD a další nyní i v případě dodávek pro HPC budou muset žádat o svolení. Firmám se to příliš nelíbí a dle průběžně se objevujících informací na americkou vládu tlačí a zároveň se snaží najít způsoby, jak do Číny čipy dál dodávat. Nově se veřejně ozvalo také trio Microsoft, Sony a Nintendo. To vydalo otevřený dopis (PDF) směřovaný vládě USA, v němž říká, že snahy o ochranu duševního vlastnictví jsou dobré, ale že embarga byznys reálně poškozují.

Huawei se dál snaží přesvědčovat, že je legitimní součástí globálního technologického byznysu. V novém dokumentu (PDF) týkajícího se duševního vlastnictví uvádí, že od roku 2001 za licenční poplatky kolem patentů zaplatilo přes šest miliard dolarů, přičemž 80 procent z toho šlo americkým firmám. Peníze už proudí i opačným směrem – Huawei údajně od roku 2015 za své patenty obdrželo 1,4 miliardy dolarů.

Huawei nabízí ještě jedno nové číslo – firmě se letos v období do 30. května podařilo expedovat 100 milionů chytrých telefonů. Trvalo to tak 149 dní, zatímco v roce 2015 to bylo 355 dní. Huawei rovněž říká, že už mimo domovskou Čínu uzavřelo 50 kontraktů na 5G sítě (Jižní Korea, Velká Británie, Finsko, Švýcarsko a další) a expedovalo přes 150 tisíc základnových stanic.

Slack vstoupil na burzu a po IPO cena jedné akcie vyskočila na 38,5 dolaru. Později došlo k propadu, následně k oživení a nyní se obchoduje přes 37 dolarů za kus. Tržní hodnota Slacku je téměř 19 miliard dolarů s tím, že firma má přes 10 milionů aktivních uživatelů denně a asi 95 tisíc platících zákazníků.

Apple spustil veřejné betatestování přicházejících operačních systémů iOS 13, iPadOS 13 a macOS Catalina, které byly oznámeny nedávno na WWDC 2019. Pro testování na vašich zařízeních je třeba zaregistrovat se do beta programu.

Apple zároveň nejspíše neustále pracuje na aktivitách kolem samořídících aut. Axios píše, že Apple koupil startup Drive.ai. Ten je zajímavý zejména tím, že dělá retrofity, pomocí kterých je z obyčejných vozů možné udělat vozy chytřejší. Cupertino stejně tak pokračuje ve svých ambicích dělat si co nejvíce čipů sám. Bloomberg zjistil, že Apple najal hlavního designéra čipů z ARMu. Mike Filippo byl v ARMu asi deset let. Apple využívá vlastní čipy v iPhonech či iPadech, má ale ambice je dostat například do Maců.

Společnost D-Wave oficiálně vydala D-Wave Hybrid. Jde o open source platformu, která slouží k navrhování aplikací určených pro chod hybridního systému klasických a kvantových počítačů.

V Česku se takzvaná hyperkonvergovaná infrastruktura, která v sobě kombinuje jednotné dodávky serverů, storage, sítí a softwaru, rozkoukává celkem pomalu, v zahraničí už ale pomalu nabírá tempo. Podle čísel IDC tato hyperconverged oblast v prvním kvartálu 2019 meziročně narostla o 19,3 procenta na tržby 3,75 miliardy dolarů. Jedničkou je Dell, který těží ze spojení s EMC, který meziročně přidal 64 procent. Následují Nutanix a Hewlett Packard Enterprise.

IDC také spočítalo, že se k růstu vrátil trh s AR a VR headsety. V prvním čtvrtletí 2019 se jich prodalo 1,3 milionu, meziročně o 27,2 procenta více. 96,6 procenta z toho tvoří VR headsety, na HoloLens a spol. tedy zbývají drobné. K oživení trhu má docházet díky novým modelů VR headsetů a postupně rostoucím možnostem využití. Obecně se hodně očekává od modelu Oculus Quest, který je plně bezdrátový a který se nedávno začal prodávat.

KL24

Extreme Networks za 272 milionů dolarů kupuje Aerohive Networks. Ta dělá switche, bezdrátová AP nebo cloud-managed network access control (NAC), což má doplnit současnou nabídku Extreme.

ZDNet píše, že Oracle rozšíří svůj program pro startupy, který nyní bude dostupný „všem“. Nabízí, stejně jako další firmy, cloudové kredity zdarma, následné slevy 70 procent, mentory a další výhody. Oracle uvádí, že „v rámci tří až pěti let chceme, aby někteří z nejžhavějších jednorožců byli na Oracle Cloudu“. Zde má Oracle celkem problém. Dlouhodobě tvrdí, že se zajímá především o velké zákazníky. Z některých startupů ale jednou takoví velcí zákazníci vyrostou, ovšem s infrastrukturou využívající AWS, Azure a podobně. Podíl Oraclu na cloudovém trhu je nadále mizivý.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).