Hlavní navigace

Teroristé z Bombaje využívali Google Earth

2. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Teroristé, kteří před několika dny vraždili v indické Bombaji, podle vyšetřovatelů využili při plánování krveprolití mapy Google Earth. Už před třemi lety přitom tehdejší indický prezident Abdul Kalam varoval, že snadná dostupnost podrobných map na Internetu může být bezpečnostní hrozbou. Služba Google Earth několikrát čelila stížnostem státníků i z jiných zemí (zejména z Číny) kvůli zprostředkování informací o vojenských základnách a dalších potenciálních terčích teroristických útoků.

Teroristé, kteří před několika dny vraždili v indické Bombaji, podle vyšetřovatelů využili při plánování krveprolití mapy Google Earth. Už před třemi lety přitom tehdejší indický prezident Abdul Kalam varoval, že snadná dostupnost podrobných map na Internetu může být bezpečnostní hrozbou. Služba Google Earth několikrát čelila stížnostem státníků i z jiných zemí (zejména z Číny) kvůli zprostředkování informací o vojenských základnách a dalších potenciálních terčích teroristických ú­toků.

Tisková mluvčí Googlu zopakovala, že Google Earth používá snímky, které jsou dostupné i z jiných komerčních i veřejných zdrojů. V tomto případě navíc nebyly útoky vedené primárně proti vojenským cílům, kterých se předchozí stížnosti na služby týkaly. Teroristé by si útok tedy klidně mohli naplánovat na papírově mapě pro turisty. Podle vyšetřovatelů využívali i satelitní navigaci GPS, která by tedy také mohla být nyní na pranýři. (computerWorld­.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).