Hlavní navigace

Street View: tisíce Němců prý nechtějí zveřejnit snímky svých domů

19. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Street View opět zvedá hladinu emocí, tentokrát v sousedním Německu. Google chce letos v listopadu zpřístupnit pohled přes Street View do ulic dalších dvou desítek německých měst. Momentálně přijímá žádostí od majitelů nemovitostí, kteří si nepřejí, aby se obrázek například jejich domu vůbec objevil na Internetu v rámci Google Maps. Čas na zasílání těchto žádostí mají obyvatelé dvou desítek německých měst až do poloviny září, ale Google je prý už teď zavalen požadavky na vyřazení objektů ze…

Street View opět zvedá hladinu emocí, tentokrát v sousedním Německu. Google chce letos v listopadu zpřístupnit pohled přes Street View do ulic dalších dvou desítek německých měst. Momentálně přijímá žádostí od majitelů nemovitostí, kteří si nepřejí, aby se obrázek například jejich domu vůbec objevil na Internetu v rámci Google Maps. Čas na zasílání těchto žádostí mají obyvatelé dvou desítek německých měst až do poloviny září, ale Google je prý už teď zavalen požadavky na vyřazení objektů ze svých snímků, které bude publikovat na Internetu. Tvrdí to Peter Schaar, což je německý komisař pro ochranu dat. Podle něj už Google v této věci kontaktovalo zhruba deset tisíc Němců.

Německo není první zemí, kde majitelům nemovitostí vadí focení jejich objektů a následné masové zpřístupnění snímku prostřednictvím Google Maps. Ve Velké Británii tamní občané dokonce kladli snímkovacímu vozu fyzický odpor. Báli se, že by pořízených materiálů mohli využít zloději k vytipování svých dalších cílů. V Japonsku musel Google provést opakované snímkování, protože původně kamera kvůli příliš vysokému stožáru umožňovala pohled i do prostor za ploty, kam normálně není z veřejného prostranství vidět. Google čelí kritice i v dalších zemích a korunu všemu nasadil skandál se sběrem dat z nezabezpečených bezdrátových sítí. (The Inquirer)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).