Hlavní navigace

To nejlepší z Google I/O a Microsoft Build, ZTE má po ptákách, Nokia je zpět

11. 5. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kinect
Čína dá 47 miliard dolarů na vývoj čipů. Elasticsearch bude mít SQL. Slack má tři miliony platících uživatelů. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Konference Microsoft Build 2018 opět ukázala, že Microsoft už ve Windows nevidí to hlavní, na co se zaměřuje. Přesto jde stále o důležitou složku, Windows 10 už ostatně běží na 700 milionech zařízení. Byly představeny novinky, které pragmaticky reagují na dění na trhu. Do Windows 10 například dorazí aplikace Your Phone. Jde o obdobu Continuity z macOS, díky které si můžete váš počítač propojit s iPhonem nebo Androidem a vyřizovat SMS, získávat notifikace a tak dále. Další zajímavou novinkou je, že se Kinect, který vznikl jako součást Xboxu, přesunul do cloudu, čehož mohou využívat vývojáři (Kinect for Azure). Posilují AI funkce v Azure (vizi AI hezky popisuje Wired). Všechny novinky z Buildu naleznete v přiložených videích, případně zde a zde.

K vývojářům promlouvala také konference Google I/O 2018. Google zde přejmenoval sekci Google Research na Google AI a dal jasně najevo, co ho teď nejvíce zajímá. Google Assistant doznal řady „uhlazených“ vylepšení a letos se dostane i do ČeskaOznámena byla nová generace Tensor Processor Unit (TPU) 3.0. Má být až osmkrát výkonnější. Google představil ML Kit a SDK, díky čemuž je možné jednodušeji integrovat AI funkce do aplikací. A pak se samozřejmě více představil Android P, který finálně dorazí ve třetím čtvrtletí letošního roku. Je zde nový Material Design, upravené notifikace, ovládání gesty jako u iPhone X nebo vylepšená výdrž baterie. Všechny novinky jsou k dispozici v přiloženém videu nebo zde.

New York Times se rozepisují o tom, jak zaměstnanci čínské telekomunikační společnosti ZTE jen tak lelkují, protože nemají co dělat. Na ZTE, který je konkurencí třeba pro Ericsson, Nokii nebo Huawei, totiž dopadly nedávno vypsané sankce ze strany Spojených států. Zejména Donald Trump nechce, aby ZTE odebíralo komponenty od amerických výrobců, což ZTE udělalo čáru přes rozpočet. Timesy říkají, že ZTE může být první obětí „nové studené války“. Firma má roční tržby kolem 17 miliard dolarů a bez západních čipů a spol. toho moc nevyrobí.

A i to je důvod, proč Čína chce nakopnout svoji vlastní produkci čipů, což je stále jedna z oblastí, ve které za západem výrazně zaostává. Wall Street Journal píšeže Čína je blízko spuštění fondu, který bude mít na oblasti kolem čipů k dispozici 47 miliard dolarů. Cílem je mimo jiné nezávislost.

Prodeje smartphonů v posledním období po celém světě padají. Canalys hlásí, že v prvním kvartálu to v Evropě bylo o 6,3 procenta. Ovšem vrací se Nokia, respektive HMD Global, která telefony s touto značkou prodává. Nokia už je v Evropě na pátém místěO slibném comebacku Nokie jsme psali.

Slack oznámil, že už má osm milionů denních aktivních uživatelů a tři miliony platících uživatelů. Před devíti měsíci měl šest milionů denních a dva miliony platících uživatelů s ročními tržbami 200 milionů dolarů. Slack už byl ohodnocen na 5,1 miliardy dolarů.

NoSQL databáze Elasticsearch získá také podporu SQL, podporu přináší verze 6.3. Více o tom na tomto blogu.

Google kupuje izraelský startup Velostrata. Ten vyvíjí software, pomocí kterého je možné migrovat aplikace z on-premise do cloudu. Google se snaží se svým cloudem více dostat do firem.

Nokia se minulý týden zbavila sekce s chytrými hodinkami a tento týden kupuje firmu SpaceTime Insight. Ta se, jak je tomu dnes zvykem, věnuje internetu věcí. Konkrétně poskytuje prediktivní analýzu na základě algoritmů strojového učení. Nokia tím bude chtít oslovit své největší zákazníky, tedy operátory.

Čínský Alibaba Cloud uzavřel loňský fiskální rok na tržbách 2,1 miliardy dolarů. Čtvrtý kvartál zároveň meziročně rostl o 103 procent. Aliyun je největší cloud v Číně, v poslední době tam i v Evropě zbrojí i Huawei Cloud.

Intel Capital, investiční odnož Intelu, hlásí dvanáct nových investic v hodnotě 72 milionů dolarů. Je to samá firma z Kalifornie, pak z Číny a jedna z Bostonu. V Česku má Intel Capital úspěšnou historii. Peníze vložil do Centrum.cz, Mall.cz a AVG a na všem moc dobře vydělal.

cif 24 - early cena - média

Microsoft se dál a dál sbližuje s open source a nově oznámil, že v cloudu Azure bude dostupný OpenShift od Red Hatu. Ten také zveřejnil road mapu pro CoreOS, kterou Red Hat nedávno koupil.

ServiceNow kupuje startup Parlo. Ten se zabývá tím, aby počítače byly schopné porozumět lidské řeči. ServiceNow chce technologii integrovat do svých enterprise služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).